ΔΝΤ: Τον υψηλότερο δείκτη ΜΕΔ στην Ευρώπη κατέχει η Κύπρος

Ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο αντιμετωπίζει  έναν από τους ψηλότερους δείκτες στα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη ενώ τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και ο κυβερνητικός διατηρούν μεγάλα χρέη, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του οποίου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την Κύπρο, στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του.

Πρόκειται για τις διμερείς διαβουλεύσεις που έχει το ΔΝΤ με τα κράτη μέλη μια φορά το χρόνο, στο πλαίσιο των οποίων αντιπροσωπεία του επισκέπτεται τις χώρες μέλη για επιτόπια επόπτευση.
 
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ταμείο, συνοψίζονται οι απόψεις των μελών του ΔΣ όπου επισημαίνεται ότι τα μέλη χαιρέτισαν την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση η οποία επέφερε μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα ενώ μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο χαιρέτισε τις πρόσφατες  μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση βασικών τρωτών σημείων στον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου της επίλυσης μιας μεγάλης συστημικής κυβερνητικής τράπεζας.  Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου παρατήρησαν, ωστόσο, ότι το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος παραμένουν μεγάλα, ενώ το ποσοστό των ΜΕΔ παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη.

Επίσης, ενθαρρύνουν τις αρχές να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Οικονομία
Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η Κύπρος ανακάμπτει ισχυρά μετά την κρίση του 2012-13.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4% (σε ετήσια βάση) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, λόγω του τουρισμού, των επαγγελματικών υπηρεσιών και των ξένων επενδύσεων στον τομέα των κατασκευών καθώς και της συνεχούς αντοχής στην ιδιωτική κατανάλωση.

Το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να μειώνεται στο 7,4% το Σεπτέμβριο από 10,2% το προηγούμενο έτος. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν χαμηλές. Υποστηριζόμενη από το υποτονικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η Κύπρος διατήρησε την εξαγωγική της ανταγωνιστικότητα, αν και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε πέρσι καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση αύξησε τις εισαγωγές.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις ενισχύθηκαν στην οικονομική ανάκαμψη, με το πρωτογενές πλεόνασμα να διευρύνεται σε 4,3% του ΑΕΠ το 2017. Οι τράπεζες σημειώνουν πρόοδο στον καθαρισμό των ισολογισμών τους. Εντούτοις, ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν από τους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, ενώ τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας έχουν μεγάλο χρέος.

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία είναι ευνοϊκές, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει γύρω στο 4,2% το 2018-19, υποστηριζόμενη από τον τομέα των υπηρεσιών και σε μεγάλο βαθμό από ξένες επενδύσεις. Μεσοπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,5%, καθώς οι μεταβατικές επιδράσεις του επενδυτικού μπουμ σταδιακά θα διαλυθούν. Η δημοσιονομική επίδοση αναμένεται να βελτιωθεί με πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 5% το 2018-19. Ως εκ τούτου, το δημόσιο χρέος αναμένεται να σημειώσει σταθερή πτωτική πορεία και να υποχωρήσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ έως το 2023, παρά την έντονη αύξηση που έγινε νωρίτερα αυτό το έτος μετά την στήριξη της ΣΚΤ.

Οι οικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να αποδυναμωθούν εάν καθυστερήσει η εφαρμογή του ψηφίσματος για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να υπονομευθεί με την πραγματοποίηση ενδεχόμενων υποχρεώσεων ή τη διάβρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές χαιρέτισαν την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση, η οποία στήριξε τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μείωσε το ποσοστό ανεργίας. Οι Διευθυντές χαιρέτισαν επίσης τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έγιναν για την αντιμετώπιση βασικών τρωτών σημείων στον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης μιας μεγάλης κρατικής τράπεζας. Οι διευθυντές παρατήρησαν ωστόσο ότι το δημόσιο και το δημόσιο χρέος παραμένουν μεγάλοι, ενώ οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Ενθάρρυναν τις αρχές να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των παλαιών προβλημάτων και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.


Ισχυρή δημοσιονομική επίδοση
Το ΔΝΤ χαιρέτισε την ισχυρή δημοσιονομική επίδοση της Κύπρου και τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί η αυστηρή πειθαρχία στις δαπάνες. Προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να βασίζεται σε μεταβατικά έσοδα από κυκλικά κέρδη και έκτακτα μέτρα για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών μόνιμων δαπανών και έλαβε θετική σημείωση για τη δέσμευση των αρχών να περιορίσουν τις αυξήσεις των δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο