Βουλή: Στο μικροσκόπιο τα ψηλά ενοίκια

Στην παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα συζητήσει εκ νέου το φλέγον θέμα της αύξησης των ενοικίων σε συνδυασμό με προβλήματα άστεγων στην Κύπρο. 
 
Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα το όλο θέμα αυτεπάγγελτα κατόπιν εισήγησης του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και της Συμμαχίας Πολιτών, με τα αρμόδια τμήματα των δύο Υπουργείων να δέχονται επικρίσεις για την απουσία σχεδίων και πολιτικών για αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ οι βουλευτές δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις που έδωσαν εκπρόσωποι των δύο Υπουργείων.
 
«Άρα θέλουμε στην επόμενη συνεδρία να ακούσουμε σε επίπεδο πολιτικής τι προγραμματίζει τι κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη στεγαστική πολιτική, τι κάνει το Υπουργείο Οικονομικών για τη διευκόλυνση της απόκτησης στέγης, τι κάνει το Υπουργείο Εργασίας για να στηρίξουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας.
 
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε τα ενοίκια στη Λεμεσό και ακολουθούν τα ενοίκια στη Λευκωσία είναι πιο ψηλά από αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, από το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη και άλλες.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή, η μέση τιμή ενοικίασης το 2017 αυξήθηκε κατά 12,5% παγκύπρια στα διαμερίσματα, με τις αντίστοιχες τιμές στη Λεμεσό να αυξάνονται κατά 25%. Στις κατοικίες η αύξηση στα ενοίκια το 2017 ήταν 9,2% παγκύπρια και 10,20% στη Λεμεσό.
 
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Λευκωσία (μέση τιμή €560)  είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το Άμστερνταμ (€580)  σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίων φοιτητικών διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου, ενώ οι αντίστοιχες τιμές στη Λεμεσό ανέρχεται στα €590.
 
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως το Υπουργείο επεξεργάζεται νέο ενιαίο στεγαστικό σχέδιο με πολεοδομικά κίνητρα το οποίο θα είναι πιο στοχευμένο.
 
«Η προσπάθεια είναι να γίνει πιο στοχευμένο, σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στις ακριτικές περιοχές που θα γίνει η πρώτη προκήρυξη, αρχές του 2019 ή στο τέλος του χρόνου», είπε.
 
Απαντώντας σε επικρίσεις ότι η κυβέρνηση ακύρωσε τα προηγούμενα σχέδια κοινωνικής στήριξης, η ίδια εκπρόσωπος είπε πως τα προηγούμενα σχέδια ήταν αστόχευτα και δημιούργησαν άλλα προβλήματα. Δεν υπήρχε ζήτηση και πολλά κονδύλια ύψους €58 εκατομμυρίων, όπως ήταν τα κριτήρια, δεν μπορούσαν να τα αξιοποιηθούν, είπε.
 
Για τα ενοίκια, η ίδια εκπρόσωπος είπε πως δόθηκε ήδη στην υπηρεσία μέριμνας αύξηση 15% σε ότι αφορά το επίδομα ενοικίου, ενώ ετοιμάζεται πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για πρόσθετη αύξηση 10%.
 
Εκπρόσωπος των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας παρέθεσε στοιχεία βάσει των οποίων το 2017 υπήρχαν 130 περίπου αιτήματα για στέγαση, εκ των οποίων περίπου οι 80 χρειάστηκε να εγκατασταθούν σε χώρους φιλοξενίας. Από τα 80 πρόσωπα το 60% ήταν υπήκοοι τρίτων χωρών, είπε. Σύμφωνα με την ίδια, άτομα που χρήζουν άμεσης στέγασης  στεγάζονται σε ξενοδοχείο, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που άτομο διέμενε σε ξενοδοχείο για δύο εβδομάδες.
 
Ανέφερε ακόμη πως θα γίνει μελέτη που θα καταγράφει το κόστος μίσθωσης και ανάλογα θα προσαρμόσει το επίδομα του ενοικίου στα πλαίσια του Ελάχιστο Εγγυημένο Εισοδήματος (ΕΕΕ) χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το πότε θα ολοκληρωθεί.
 
Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν 4.000 καθυστερημένες αιτήσεις για το ΕΕΕ, ο ίδιος εκπρόσωπος είπε πως υπάρχουν σαφείς οδηγίες από την Υπουργό Εργασίας για παροχή άμεσης βοήθειας μέχρι την εξέταση μιας αίτησης για παροχή ΕΕΕ.
 
Ο εκπρόσωπος της Κίνησης για το δικαίωμα στέγασης, Λευτέρης Γεωργίου κατηγόρησε το Υπουργείο Εργασίας για ανακρίβειες. «Το ψηλό ενοίκιο αφήνει άστεγους. Στη Λεμεσό έχουμε πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας ότι άστεγος τυφλός άνθρωπος στη Λάρνακα παραμένει άστεγος, προσθέτοντας πως μπήκε σε ξενοδοχείο μετά από προσπάθειες της Κίνησης.
 
Σημείωσε πως ένας ενοικιαστής για ένα μικρό διαμέρισμα ζητά €600 ενοίκιο, δύο ενοίκια μπροστά κα ένα ως «ντεπόζιτο». «Πάμε €1.800, θέλεις 2.500€ να βγεις σε μια τρύπα στη Λεμεσό και κάποιοι λένε ότι θέλουμε οκέλες», είπε. Ζήτησε από το Υπουργείο Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του, σημειώνοντας ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν απαντούν στις κλήσεις τους.
 
Εξάλλου, το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Ηλίας Αθανασίου είπε πως ο Σύνδεσμος έχει εντοπίσει το πρόβλημα των ενοικίων από παράπονα πελατών. Είπε πως το πρόβλημα θα απαμβλυνθεί με το νέο νόμο περί ενοικιοστασίου, καθώς με τον υφιστάμενο νόμο, ιδιοκτήτες οικιών και διαμερισμάτων φοβούνται να τα ενοικιάσουν λόγω φόβων να μην εισπράττουν τα οφειλόμενα ενοίκια.
 
«Η Λευκωσία και Λεμεσός περιλαμβάνονται στις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις τιμές των ενοικίων. Είμαστε περίπου στα επίπεδα του Άμστερνταμ και της Βαρκελώνης. Στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στη Λεμεσό η αύξηση των τιμών των ενοικίων είναι διπλάσια από τη μέση τιμή παγκύπρια, την ώρα που δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στα εισοδήματα. Εδώ είναι το πρόβλημα», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα που αφορά τα ενοίκια σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και ιδιαίτερα στη Λεμεσό, αλλά διαχώρισε το πρόβλημα σχετικά με άστεγους πολίτες.
 
«Δεν θα ανεχθούμε από κανένα λειτουργό ολιγωρία σε σχέση με την στέγαση ατόμου που είναι άστεγος. Άλλο είναι το γενικότερο το θέμα της αύξησης των ενοικίων, που είναι τεράστιο», είπε, προσθέτοντας πως το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά.
 
Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Παύλος Μυλωνάς ανέφερε στις δηλώσεις του πως χρειάζονται άμεσα μέτρα από τη κυβέρνηση και στήριξη από τη Βουλή ούτω γρήγορα και άμεσα να τερματιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο η Κύπρος μας να παρουσιάζει το φαινόμενο των αστέγων. «Είναι ντροπής πράγματα για όλους μας και εμείς είμαστε έτοιμοι με εισηγήσεις και προτάσεις να τις υποβάλουμε στη βουλή ελπίζοντας στην στήριξη και των υπόλοιπων κομμάτων ούτως ώστε επιτέλους να μην ξαναδούμε στην πατρίδα μας αυτό το φαινόμενο των αστέγων ή ακόμα της αισχροκέρδειας με τα ψηλά ενοίκια», κατέληξε.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Ανδρέας Αποστόλου επεσήμανε πως το πρόβλημα των αστέγων «δεν λύνεται ούτε με προσωρινές λύσεις ούτε με ευχολόγια», αλλά χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική.
 
«Το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με την επιδοματική πολιτική αλλά με συγκεκριμένο σχεδιασμό», είπε.
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας επεσήμανε πως το πρόβλημα της στέγασης θα «γιγαντωθεί», όπως είπε με την έναρξη των πλειστηριασμών από τις τράπεζες.
 
«Τώρα πριν να είναι αργά η Κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει το αναγκαίο ενδιαφέρον και να δημιουργήσει αμέσως μια μονάδα διαχείρισης αστέγων, να προχωρήσει στον καταρτισμό ενός σχεδίου παροχής προσωρινής επείγουσας στέγης σε όσους το έχουν ανάγκη και να χρησιμοποιήσει από το απόθεμα κατοικιών που διαθέτει για να καλύψει όσα άτομα σήμερα το έχουν ανάγκη», είπε.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε πως η ανυπαρξία κυβερνητικής στεγαστικής πολιτικής έχει οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα. «Έχουμε ανέργους, έχουμε ανθρώπους που ζουν μέσα σε τρώγλες. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική τους στροθοκάμηλου και να εφαρμόσει ένα σχέδιο στεγαστικής πολιτικής προσαρμοσμένης στις σημερινές συνθήκες», κατέληξε.
 
Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο βουλευτής Λίνος Παπαγιάννης χαρακτήρισε τεράστιο το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων, ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπιστεί μέσω της αύξησης των διαθέσιμων κατοικιών, ώστε να μειωθούν τα ενοίκια. «Οι κυβερνώντες πρέπει να αντιληφθούν ότι ένα κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης όντως πρέπει να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια», είπε.
 
 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης