Στο 15% περιορίστηκαν οι δαπάνες σε έργα υποδομής

Στο 41% διαμορφώθηκε στο δεκάμηνο του 2018 η εκτέλεση των συνολικών αναπτυξιακών δαπανών, παρουσιάζοντας ανεπαίσθητη αύξηση κατά 1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, το σύνολο των αναπτυξιακών δαπανών κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 ανήλθε σε €339 εκατομμύρια σε σύγκριση με δαπάνες ύψους €819 εκατ, που έχουν προϋπολογιστεί για όλο το έτος.

Ανά ομάδα δαπανών, το χαμηλότερο ποσοστό υλοποίησης παρουσιάζουν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, το οποίο στο δεκάμηνο ανήλθε στο 37% σε σύγκριση με 36% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι δαπάνες που έχουν εκτελεστεί ανήλθαν σε €206 εκατ σε σύγκριση με προϋπολογιζόμενες δαπάνες για όλο το 2018 ύψους €563 εκατ.

Περιορισμένες οι δαπάνες σε έργα υποδομής
Το χαμηλότερο ποσοστό υλοποίησης κατά το δεκάμηνο παρουσίασαν οι δαπάνες για έργα υποδομής, οι οποίες περιορίστηκαν στο 15% ήτοι €7,14 εκατ σε σύγκριση με προϋπολογιζόμενες δαπάνες €45,8 εκατ για όλο το έτος. Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό υλοποίησης καταγράφηκε στις δαπάνες για αγορά εξοπλισμού, το οποίο περιορίστηκε στο 21% ήτοι €7,47 εκατ έναντι €34 εκατ που έχουν προϋπολογιστεί για όλο το έτος. Το ψηλότερο ποσοστό υλοποίησης από τις κεφαλαιουχικές δαπάνες παρουσίασαν οι δαπάνες για δρόμους, το οποίο διαμορφώθηκε στο 48% ή €29 εκατ σε σύγκριση με €60 εκατ των προϋπολογιζόμενων δαπανών για όλο το έτος.
 
Αυξημένο παρουσιάζεται το ποσοστό υλοποίησης της ομάδας Άλλες Αναπτυξιακές Δαπάνες, το οποίο την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 διαμορφώθηκε στο 52% σε σύγκριση με 46% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δαπανήθηκαν €133 εκατ σε σύγκριση με €255 εκατ, που είναι οι δαπάνες που έχουν προϋπολογιστεί για όλο το έτος.
 
Το χαμηλότερο ποσοστό εκτέλεσης παρουσίασαν οι δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες, το οποίο περιορίστηκε στο 14% ή €2,56 εκατ έναντι €17,6 εκατ που έχουν προϋπολογιστεί για όλο το 2018. Δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εκτέλεσης κατέγραψαν οι δαπάνες για συντηρήσεις και επιδιορθώσεις, που περιορίστηκε σε 15% των προϋπολογιζόμενων δαπανών.

Αντίθετα το ψηλότερο ποσοστό υλοποίησης παρουσίασαν δαπάνες για μεταβιβάσεις εξωτερικού, που ανήλθαν σε €4,8 εκατ έναντι, που αντιστοιχεί στο 75% των προϋπολογιζόμενων δαπανών για όλο το έτος. Δεύτερο ψηλότερο ποσοστό υλοποίησης παρουσίασαν οι δαπάνες για εκδόσεις και δημοσιότητα, που ανήλθε στα €3,2 εκατ, που αντιστοιχεί στο 65% των προϋπολογιζόμενων δαπανών.
 
Να σημειωθεί πως οι δαπάνες που εκταμιεύθηκαν για κοινωνικές παροχές ανήλθα σε €24 εκατ, που αντιστοιχεί στο 48% των προϋπολογιζόμενων δαπανών σε σύγκριση με 60% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις