ΥΠΕΣ: Έρχεται το σχέδιο «προσιτή κατοικία»

Τους επόμενους δύο με τρεις μήνες η Κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε εξαγγελίες για νέα, ολοκληρωμένα σχέδια στεγαστικής πολιτικής. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος μιλούσε μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου του, ανέφερε ότι θα γίνουν εξαγγελίες για το σχέδιο «προσιτή κατοικία» καθώς και για αναζωογόνηση των ακριτικών περιοχών.

Δεν απέκλεισε και επιδότηση των ενοικίων μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων, εισήγηση που κατέθεσε εντός της επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος συγκεκριμένα είπε ότι οι ξένοι, μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων, θα μπορούσαν να καταβάλλουν για παράδειγμα άλλες 50 χιλιάδες ευρώ έτσι ώστε να συγκεντρωθούν κάποια εκατομμύρια χωρίς να επηρεάζεται η δημοσιονομική πολιτική του κράτους.

Ο Υπουργός είπε συγκεκριμένα ότι το Υπουργείο του βλέπει θετικά την πρόταση κάποια χρήματα από τις αιτήσεις που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι για παραχώρηση υπηκοοτήτων, να δίνονται ως κοινωνικό μέρισμα και να αφορούν και τη στέγαση.

«Ναι είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο παρελθόν ενδοκυβερνητικά, ότι μέρος αυτού του προγράμματος θα μπορούσε να δίνεται έναντι, ένα μικρό μέρος, αλλά σημαντικό για τους προϋπολογισμούς του κράτους, για θέματα στέγασης ευάλωτων», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που απομένει να αποσαφηνιστούν.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι  στο παρελθόν η Κύπρος είχε από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης λόγω της ευκολίας στην παραχώρηση δανείων και ότι τώρα λόγω αλλαγών που επήλθαν, δημιουργούνται νέες προκλήσεις και υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισής τους.

«Στην Κύπρο ουδέποτε υπήρχε μια ενιαία πολιτική για προσιτή στέγαση για τις ευρύτερες μάζες του πληθυσμού και αυτό είναι και πολεοδομικό θέμα, αλλά έχουμε προχωρήσει και σε συγκεκριμένους τομείς, θα αυξηθεί το επίδομα ενοικίου για τους πρόσφυγες κατά δέκα τοις εκατό, είχε αυξηθεί κατά δεκαπέντε τοις εκατό την πρώτη Ιανουαρίου του 2018, και τις επόμενες μέρες θα εξαγγελθεί και ένα πρόγραμμα για τις ακριτικές περιοχές κατά μήκος της πράσινης γραμμής», ανέφερε.

Για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ειδικότερα ο κ. Πετρίδης είπε ότι έτυχε κατάχρησης από κάποιους οι οποίοι για συγκεκριμένους λόγους έχουν στοχοποιήσει την Κύπρο, αλλά υπήρξε και στοχοποίηση στο εσωτερικό. Αυτή τόνισε, είναι λανθασμένη προσέγγιση γιατί το πρόγραμμα αυτό βοήθησε και βοηθά την Κύπρο και έχει προσφέρει αναπτύξεις και θέσεις εργασίες σε εκατοντάδες κόσμο.

Ανέφερε ότι γίνεται έλεγχος του προγράμματος σε τρία επίπεδα, και συγκεκριμένα όσον αφορά τον έλεγχο για δέουσα επιμέλεια (due diligence) ώστε να αποφεύγονται προβλήματα και ρίσκα για την Κύπρο.

Στις επικρίσεις των βουλευτών ότι το Υπουργείο δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί σε αίτημα για παραχώρηση καταλόγου με το μερίδιο των πράξεων δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων που ασχολούνται με πολιτογραφήσεις, ο Υπουργός είπε ότι θα ξαναμελετηθεί το αίτημα. Συγκεκριμένα οι βουλευτές ζητούν να μάθουν τον όγκο εργασιών κάθε δικηγορικού και ελεγκτικού γραφείου.

Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ανέφερε ότι είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης και ότι ορισμένα προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί είναι καινοτόμα και θα γυρίσει μια νέα σελίδα στην εξυπηρέτηση του κοινού.

Σε ότι αφορά το θέμα των αιτητών ασύλου ο Υπουργός είπε ότι γίνεται για την ώρα καλή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, όμως λόγω και του  μεγέθους της η Κύπρος ζήτησε αρωγή από την ΕΕ. Ανέφερε ότι βελτιώνονται οι χώροι υποδοχής ( σε Κοφίνου  και Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά) και ότι ξεκάθαρη είναι η θέση για το κέντρο στο Ζύγι όπου έχει εγκριθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ανέφερε ότι η απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής από την ΕΕ , δυσχεραίνει την κατάσταση.
 
Για το ζήτημα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε ότι είναι ζήτημα προτεραιότητας και πως αυτή πρέπει να είναι τολμηρή και ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία βιωσιμότητα όταν υπάρχουν 380 τοπικές αρχές.

Σε επικρίσεις για νέες μελέτες που εξαγγέλθηκαν και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ο ΥΠΕΣ είπε πως η νέα μελέτη για τεχνο-οικονομικά κριτήρια ζητήθηκε από την ίδια την Ένωση Δήμων και δεν αλλάζει τη φιλοσοφία της όλης μεταρρύθμισης
.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα σχέδια για την προσφυγική πολιτική αναφέροντας ότι στόχος είναι να συνδεθεί η προσφυγική με την στεγαστική πολιτική, ενώ για το μητρώο προσφύγων είπε ότι μάλλον θα ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου και με βάση αυτό θα υπάρχει ξεκάθαρη πλέον εικόνα για το ποια προγράμματα πρέπει να βελτιωθούν.

Μίλησε για αναπτυξιακό προϋπολογισμό με έργα 605 εκ ευρώ, αυξημένα κατά 65 εκ  ευρώ για την τριετία, μέσω αποκέντρωσης στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο προϋπολογισμός είναι κατά 50% αυξημένος για την ύπαιθρο σε σύγκριση με τις αστικές περιοχές.
 
 
Τοποθετήσεις Βουλευτών 
 
Εντός της επιτροπής, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε ακόμη εισήγηση να καταργηθεί η νομοθεσία η οποία επιβάλλει ότι ένα δυάρι διαμέρισμα στην πόλη θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 85 τετραγωνικά μέτρα και στην ύπαιθρο 90, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι αδύνατο μια μικρομεσαία οικογένεια να αποκτήσει δική της στέγη.
 
Στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε ότι  το κόμμα του χαιρετίζει το όραμα του Υπουργείου για στεγαστική πολιτική για το σύνολο του πληθυσμού, ειδικά σε μια περίοδο που αντιμετωπίζεται και μεγάλο πρόβλημα με το θέμα των υψηλών ενοικίων. Ο κ. Νουρής χαιρέτισε ακόμη την προώθηση του νέου σχεδίου αναζωογόνησης των ακριτικών περιοχών με συγκεκριμένη στόχευση ώστε να δοθεί η δυνατότητα για δραστηριοποίηση κοντά τις ακριτικές περιοχές καθώς και την εξαγγελία αύξησης επιδότησης ενοικίου στους πρόσφυγες κατά ακόμη δέκα τοις εκατό, λόγω της βελτίωσης των οικονομικών του κράτους.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη διαβούλευση με όλα τα κόμματα, έγιναν επαφές για υπερπήδηση των τελευταίων εμποδίων, και διαφαίνεται, όπως είπε, πρόσφορο έδαφος για κατάθεση τροποποιήσεων επί των νομοθετημάτων αρχές του 2019 ώστε αυτά να κατατεθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Ο Ονούφριος Κουλλάς επίσης βουλευτής ΔΗΣΥ μίλησε για κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό προϋπολογισμό του Υπουργείου και ότι προβλέπει εκτέλεση 1,909 νέων έργων και συνέχιση άλλων 335. Μίλησε για την προτεραιότητα του κόμματός του για την ανάγκη προσιτής και κοινωνικής κατοικίας, λέγοντας ότι είναι πολυσύνθετο πρόγραμμα και ότι η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου μιλά για σύνδεση των πολεοδομικών κινήτρων που δίνονται, με ένα είδος ανταπόδοσης στην κοινωνική κατοικία.

Για την πρόταση για τα τετραγωνικά μέτρα, είπε ότι πρέπει να μελετηθεί το τι ισχύει σήμερα γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου έστω και μικρή μείωση των τετραγωνικών επιφέρει σημαντική μείωση στο κόστος στέγασης.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος επέκρινε την Κυβέρνηση ότι οδηγεί όλο και περισσότερους πρόσφυγες στο ενοίκιο μέσω της αποτυχημένης, όπως την χαρακτήρισε, προσφυγικής πολιτικής και ότι και φέτος ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μειωμένα κονδύλια για τα στεγαστικά προγράμματα. Επίσης μίλησε για στασιμότητα στα θέματα που αφορούν τα πιστοποιητικά μίσθωσης και τους τίτλους ιδιοκτησίας, τη συντήρηση κυβερνητικών οικισμών και τ/κ κατοικιών και την ποιότητα ζωής στους οικισμούς.

Η μόνη τους έγνοια, είπε, είναι τα πολεοδομικά κίνητρα προς τους μεγαλοεργολάβους και η πώληση διαβατηρίων.
 
Η βουλευτής Ελένη Μαύρου μίλησε για απογοητευτική εικόνα, καθόλου ενθαρρυντική, προσθέτοντας ότι αυξάνονται τα κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού και μειώνονται αυτά του αναπτυξιακού και ότι για τα προσφυγικά σχέδια απορροφήθηκε μόλις το 56% των κονδυλίων. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν κατατέθηκε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο και ότι προτάσεις που γίνονται στο πόδι χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο και στόχο, δεν μπορούμε να τυγχάνουν συζητήσεις.

Για την τοποθέτηση Νεοφύτου για τα τετραγωνικά μέτρα των διαμερισμάτων είπε πως «οι πολεοδόμοι στο ποδάρι, οι οικονομολόγοι στο ποδάρι» φέρουν μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία είμαστε σήμερα και ότι αν υπάρχουν σοβαρές πολεοδομικές προτάσεις, τότε να συζητηθούν και μίλησε για «συνθήματα εντυπωσιασμού χωρίς περιεχόμενο».

Αναφέρθηκε επίσης σε σχέδια που δεν εξυπηρετούν την αειφόρο ανάπτυξη ενώ επέκρινε και τους χειρισμούς στο σχέδιο πολιτογραφήσεων που έβαλε, είπε, την Κύπρο στη μαύρη λίστα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι για την τοπική αυτοδιοίκηση όλοι σχεδιασμοί αποσύρθηκαν και έτσι προκαλείται ασάφεια και σύγχυση για τις στοχεύσεις της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια ενώ για την στεγαστική πολιτική είπε πως η νέα γενιά δεν μπορεί να έχει ιδιόκτητη κατοικία λόγω και της αύξησης των ενοικίων.

Μίλησε και για την ανάγκη άμεσης κατάθεσης στεγαστικής πολιτικής στο πλαίσιο πολεοδομικής αναθεώρησης ζωνών και συντελεστών δόμησης με διαχωρισμό οικοπέδων.
 
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στην πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου για ανέγερση πολυκατοικιών με πιο μικρά τετραγωνικά για στέγαση χαμηλών ή μεσαίων τάξεων. Έκανε λόγο για ανέγερση στην ουσία εργατικών κατοικιών για τους φτωχούς και διερωτήθηκε αν αυτό θα επιλύσει το πρόβλημα. Είναι πρωτότυπο, είπε, ένας ηγέτης νεοφιλελεύθερου κόμματος να εισηγείται προτάσεις ‘σταλινικού τύπου’ και διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα μελετήσει μια τέτοια πρόταση.

 Αναφέρθηκε ακόμη σε κενά στην στεγαστική πολιτική του Υπουργείου, σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός