ΥΠΕΣ: Επαναφέρονται στεγαστικά προγράμματα εντός Νοεμβρίου

Στη δυσκολία σύναψης στεγαστικού δανείου αποδίδει εν μέρει την αύξηση των ενοικίων ο υπουργός Εσωτερικών. Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επισήμανε πως το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τρόπους πώς με ένα πολεοδομικό χειρισμό θα μπορεί να καταρτίσει σχέδια, ούτως ώστε να δημιουργηθεί και στην Κύπρο μια πολιτική για πρόσθετη στέγαση για το ευρύτερο κοινό.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως για θέματα που άπτονται ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, για πρώτη φορά υπάρχει στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και ένας πυλώνας του προνοεί την επιχορήγηση ενοικίου για τις ευάλωτες ομάδες. «Ενδεχομένως, να πρέπει να γίνουν όντως και κάποιες συμπληρωματικές ενέργειες. Έχουμε ήδη μιλήσει και με την Υπουργό Εργασίας και με το Υπουργείο Οικονομικών, ούτως ώστε να δούμε κάποια θέματα που έχουν ‘δει’ και το φως της δημοσιότητας στη Λεμεσό το τελευταίο διάστημα. Το πρόβλημα των ενοικίων όμως δεν θα λυθεί με κάποια στεγαστικά προγράμματα».

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι θα επανέλθουν κάποια στεγαστικά προγράμματα και εντός του μηνός θα ανακοινώσει ο ίδιος κάποια, ούτως ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν, χωρίς, όμως, να δημιουργούν επιπρόσθετα βάρη σε όσους παίρνουν αυτή τη στεγαστική βοήθεια και ώστε να μπορούν να την αξιοποιήσουν έχοντας εξασφαλίσει και ένα δάνειο από την τράπεζα.

Παλαιότερα, πρόσθεσε, το κράτος μπορούσε να σου δώσει κάποια βοήθεια αλλά υπήρχε και η δυνατότητα να πάρει κάποιος και δάνειο, ασχέτως εάν θα μπορούσε να το εξοφλήσεις ή όχι. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν και αδιάθετα κονδύλια για τα στεγαστικά δάνεια – παρότι υπάρχουν εγκρίσεις – ακριβώς λόγω αυτής της ανεπάρκειας να δοθούν στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά θέλουν μια μελέτη για να συνάδουν τα σχέδια και με τις σύγχρονες πραγματικότητες που αφορούν και τον τραπεζικό τομέα, και την οικονομία, και τις ανάγκες. Όσον αφορά στα στεγαστικά προγράμματα, θα γίνουν προσεχώς ανακοινώσεις. Το θέμα είναι και πολεοδομικό, πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες για να δημιουργηθεί αγορά ενοικίου, κάτι που δεν υπάρχει στην Κύπρο».

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου