Οδυσσέας: Αύξηση €2,5 εκατ στη χρηματοδότηση των Κομμάτων

Η αύξηση του Προϋπολογισμού για τη χορηγία των πολιτικών κομμάτων πέραν του 50% το 2017 σε σύγκριση με το 2015 δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς και δεν συνάδει με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ειδική έκθεσή της για τη Βουλή των Αντιπροσώπων που δόθηκε στη δημοσιότητα.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο Προϋπολογισμός για τη χορηγία των πολιτικών κομμάτων για το 2017 αυξήθηκε κατά €3.566.000 , δηλαδή κατά 52% σε σύγκριση με το 2015.
 
Στην έκθεση σημειώνεται πως μέχρι τις 31.12.2015 το σύνολο των κοινοβουλευτικών συνεργατών ήταν 69 και από το 2016 αυξήθηκε στους 101, με αποτέλεσμα ο σχετικός Προϋπολογισμός να αυξηθεί περίπου κατά €1 εκ..
 
«Εισηγηθήκαμε όπως οι Υπηρεσίες της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προχωρήσουν σε μελέτη του θέματος, ώστε η ρύθμιση του στο μέλλον να μην βασίζεται σε συγκυριακά, αλλά σε αντικειμενικά δεδομένα και κριτήρια», αναφέρεται.
 
Σε διαφορετική περίπτωση, προστίθεται, υπάρχει ορατός κίνδυνος, όταν σε επόμενες βουλευτικές εκλογές φυσιολογικά θα αλλάξει η δύναμη κάποιων κομμάτων, να υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αύξησης του συνολικού αριθμού των κοινοβουλευτικών συνεργατών.
 
Επίσης αναφέρεται πως στον Προϋπολογισμό του 2017 εγκρίθηκε χορηγία ύψους €2.565.000 για τις προεδρικές εκλογές.  Σημειώνεται πως «παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας, στους Προϋπολογισμούς του 2018 και 2019, το ποσό της τακτικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων αυξήθηκε κατά €2.565.000, δηλαδή με το ποσό που είχε παραχωρηθεί το 2017 από το κράτος για ενίσχυση των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές».
 
 Εκφράσαμε την άποψη ότι σκέψεις για τέτοια σημαντική αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης θα έπρεπε να συνοδεύονται από την πλήρη κατάργηση των ιδιωτικών εισφορών στα κόμματα, σημειώνεται στην έκθεση.
 
Για την αντιμισθία των κοινοβουλευτικών συνεργατών υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Εισαγγελέας, σε  γνωμάτευση ημερομηνίας 28.7.2016 ανέφερε ότι η αντιμισθία των συνεργατών θα πρέπει να καταβάλλεται από τον εργοδότη τους, δηλαδή το πολιτικό κόμμα και όχι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθότι η όλη διαδικασία που ακολουθείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει νομική στήριξη και πως «κακώς στον Προϋπολογισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων γίνεται αναφορά για μίσθωση υπηρεσιών κοινοβουλευτικών συνεργατών, οι οποίοι δεν αφορούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων». 
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει και πάλι ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. «Σημειώσαμε ότι αφ’ ης στιγμής δόθηκε η γνωμάτευση, οι Υπηρεσίες της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν έχουν άλλη επιλογή παρά την άμεση συμμόρφωση με αυτήν. Ταυτόχρονα, επαναλάβαμε την εισήγησή μας για τη σχετική τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου ώστε η χρηματοδότηση των κομμάτων για κάλυψη της δαπάνης που αφορά τους Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες να γίνεται με νόμιμο και διαφανή τρόπο», αναφέρεται.
 
Σε ό,τι αφορά τα συνέδρια, σεμινάρια και τις αποστολές στο εξωτερικό αναφέρεται πως κατά τα τελευταία τέσσερα έτη παρατηρείται συνεχής αύξηση των πραγματικών δαπανών για το συγκεκριμένο κονδύλι και εύλογα προκύπτει το ενδεχόμενο η σύνταξη του Προϋπολογισμού να μην γίνεται σε ορθολογιστική βάση. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται οι πραγματικές δαπάνες το 2014 ήταν 500.530 ευρώ, το 2015 ήταν 560.235 ευρώ, το 2016 αυξήθηκαν σε 580.031 ευρώ και το 2017 ανήλθαν σε 720.192 ευρώ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στην αύξηση του αριθμού των αποστολών στο εξωτερικό όσο και στον αριθμό των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, οι αποστολές το 2017 ανήλθαν στις 113 και συμμετείχαν 339 άτομα σε σύγκριση με 92 αποστολές και 262 άτομα το 2016 και 107 αποστολές με 280 άτομα το 2015, αναφέρεται.
 
Σε σχέση με τα υπηρεσιακά ταξίδια αναφέρεται πως για την περίοδο 2013 μέχρι 2017 καταβλήθηκε για αγορά αεροπορικών εισιτηρίων συνολικό ποσό ύψους €1.164.086.
 
‘Όπως σημειώνεται, σε αρκετές περιπτώσεις το Λογιστήριο ενημερώνεται για την πραγματοποίηση των υπηρεσιακών ταξιδιών από μέρους των βουλευτών, λίγες μέρες πριν το ταξίδι και ως εκ τούτου οι απαιτούμενες ενέργειες για κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων από το Λογιστήριο της Βουλής δεν γίνονται έγκαιρα, έτσι ώστε το Κράτος να επωμισθεί χαμηλότερο κόστος.
 
Στην έκθεση συστήνεται όπως γίνεται, κατά το δυνατό, καλύτερος προγραμματισμός από τους βουλευτές έτσι ώστε τα αεροπορικά εισιτήρια να εκδίδονται έγκαιρα και να επιτυγχάνονται οι πιο συμφέρουσες τιμές.
 
Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται εξάλλου πως ενώ υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων από την εργασία τους, αυτό δεν χρησιμοποιείται αλλά τηρείται Μητρώο Παρουσιών, και  η καταγραφή από το προσωπικό (εκτός από το Διευθυντικό προσωπικό) γίνεται χειρόγραφα. 

Διαπιστώθηκε ότι  οι πρόνοιες των διατάξεων σχετικής εγκυκλίου του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού που διέπουν τον έλεγχο του ωραρίου της δημόσιας υπηρεσίας) δεν τυγχάνουν εφαρμογής, σημειώνεται.

Διαβάστε αυτούσια της έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023