ΚΕΒΕ: Οι Κυπριακές επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση ενόψει Brexit

Με ανακοίνωση τους τα Ευρωεπιμελητήρια που αποτελούν την κατ’ εξοχήν Επιμελητηριακή οργάνωση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στην οποία το ΚΕΒΕ είναι μέλος εκπροσωπώντας τις Κυπριακές επιχειρήσεις, τονίζουν τις αυξανόμενες ανησυχίες των επιχειρήσεων στην ΕΕ για την πιθανότητα εξόδου του ΗΒ χωρίς να υπάρξει συμφωνία μετά και την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ.
 
Κατά τη σύνοδο δεν υπήρξε η αναμενόμενη πρόοδος για να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής για επικύρωση ενδεχόμενης συμφωνίας. Τα Ευρωεπιμελητήρια τονίζουν πως θα πρέπει να αποφευχθεί η μη συμφωνία. Το Brexit έτσι κι αλλιώς θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία αλλά θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημιές μέσω μιας συμφωνίας συντεταγμένης αποχώρησης.
 
Εκείνο που προέχει είναι να παρεκκλίνουμε από την εξαιρετικά πολιτικοποιημένη πορεία που έχουν πάρει οι σχετικές διαπραγματεύσεις διότι το Brexit ουσιαστικά δεν αφορά την πολιτική αλλά τους ανθρώπους, τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες τόσο των κρατών μελών της ΕΕ όσο και του ΗΒ.
 
Ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει η πιθανότητα μη επικύρωσης από τα μέρη. Τα Επιμελητήρια συνεχίζουν ωε εκ τούτου να πληροφορούν τα μέλη τους ανάλογα έτσι που να προετοιμαστούν ακόμα και για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας. Παραμένουν μόνο 5 μήνες μέχρι το τέλος Μαρτίου 2019 και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν απλά να σταυρώσουν τα χέρια τους και να ελπίζουν για το καλύτερο τονίζουν τα Ευρωεπιμελητήρια.
 
Αναφέρεται ότι ο Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από τη μεριά της ΕΕ, Michel Barnier, έλαβε μέρος στην πρόσφατη Ευρωβουλή των επιχειρήσεων που διοργάνωσαν τα Ευρωεπιμελητήρια όπου οι επιχειρηματίες τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της  ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς έστω κι αν αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε μη συμφωνία εκφράζοντας όμως τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο αυτό.
 
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης εξέφρασε την ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν επιτυχή κατάληξη τονίζοντας όμως πως οι Κυπριακές επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση προετοιμαζόμενες ταυτόχρονα και για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας. 

 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές