Χωρίς στρατηγική οι έξι στις 10 εταιρείες

Οι νέες θέσεις εργασίας, αλλά και η έλλειψη στρατηγικής ενός μεγάλου ποσοστού επιχειρήσεων, ήταν τα βασικότερα στοιχεία που απασχολήσαν την δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο CIIM, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έβδομου κύματος της “Μέγα Επιχειρηματικής ‘Έρευνας."

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία CMRC CYPRRONETWORK LTD, η οποία συνέλεξε τηλεφωνικός στοιχεία από 400 επιχειρήσεις που χρονολογούνται από το 2014.

Από τα θετικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν,  ξεχωρίζει η δημιουργία νέων θέσεων. Συγκεκριμένα  τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (39%) έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας κατά το πρώτο τετράμηνο του 2018. Από την άλλη το ποσοστό των εταιρειών που έχουν χάσει θέσεις εργασίας εξακολουθεί να μειώνεται (10% σε σχέση με 16%), όπως μειωμένος είναι και ο μέσος αριθμός χαμένων θέσεων (0,2 σε σχέση με 0,5). Οι θέσεις αυτές και στις δύο περιπτώσεις (νέες και χαμένες) προέρχονται κυρίως από τους τομείς της παραγωγής προϊόντων/ υπηρεσιών καθώς και των πωλήσεων/ Μάρκετινγκ.
 

Εξάλλου 1 στις 4 επιχειρήσεις προβλέπει ότι στο επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι της θα αυξηθούν, 7 στις 10 πιστεύουν πως το προσωπικό τους θα παραμείνει σταθερό, ενώ μόλις το 2% έκανε αναφορά για μείωση προσωπικού.  

Τα δεδομένα αυτά σχολιάστηκαν από τον Θεόδωρο Παναγιώτου, Διευθυντή του CIIM και τον Χρίστο Μιχαηλίδη, Εκτελεστικό Πρόεδρο του ομίλου CYPRONETWORK. Στις εκτιμήσεις τους ανέφεραν πως, από τα στοιχεία αυτά, φαίνεται πως, όντως υπάρχει πραγματική μείωση της ανεργίας. Ανέφεραν όμως πως η ανάπτυξη αυτή που δημιούργησε νέες θέσεις εργασίες δεν αφήνει όλους τους εργαζόμενους ευχαριστημένους καθώς υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία στην μισθοδοσία και στις συνθήκες εργασίας.
 
Σε σχέση με τις επιχειρήσεις, το σημαντικότερο γεγονός που καταγράφηκε είναι πως 4 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν καμία στρατηγική για το επόμενο εξάμηνο,  ενώ 2 στις 10 επιχειρήσεις δεν απάντησαν.

Οι στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο αφορούν κυρίως τις νέες επενδύσεις και την εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ σε σχέση με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το Κράτος ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, οι απόψεις συγκλίνουν προς τις φορολογικές διευκολύνσεις/ απαλλαγές, τα σχέδια χρηματοδότησης επιχειρήσεων και την απλοποίηση της γραφειοκρατίας, τάση που παραμένει διαχρονικά σταθερή.

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, 1 στις 2 ανάφερε πως δεν αντιμετωπίζει  κάποιο πρόβλημα, ενώ οι υπόλοιπες ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η μειωμένη ζήτηση/ πελατεία/ κύκλος εργασιών, η έλλειψη ρευστότητας, και ο ανταγωνισμός. Όσον αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, η διαφήμιση η οποία συνδέεται με τις μειωμένες τιμές/ ειδικές τιμές και προσφορές συγκέντρωσαν τα υψηλότερα ποσοστά αναφοράς.    
 

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παρουσιάζει σταθερότητα, αφού συγκριτικά με το προηγούμενο κύμα ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει παραμείνει ο ίδιος (49% έναντι 41% το προηγούμενο κύμα). Από την άλλη οι επιχειρήσεις που αναφέρονται σε μειωμένο κύκλο εργασιών παραμένουν σταθερές στο 14%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το πρώτο κύμα της έρευνας το 2014 (57%). Η πιο πάνω τάση δεν μεταβάλλεται τόσο σε σχέση με το δείκτη κερδοφορίας, όσο και με το δείκτη κόστους χρηματοδότησης. 

Όσον αφορά τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών το επόμενο εξάμηνο, αυτός αναμένεται ότι μάλλον θα αυξηθεί, όπως αυξημένο αναμένεται να είναι και το κέρδος γενικότερα της επιχείρησης.

Ο Διευθυντής του CIIM, Θεόδωρος Παναγιώτου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα για τις επιδόσεις των επιχειρήσεων ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι αισιόδοξος για αύριο αλλά απαισιόδοξος για μεθαύριο. Την άποψη του αυτή την στήριξε στο γεγονός πως 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν όραμα για το μέλλον. Προσθέτοντας ακόμη πως η κυπριακή οικονομία στηρίζεται ακόμη στις παραδοσιακές μορφές ανάπτυξης, αυτές του τουρισμού και των κατασκευών. Αυτό το γεγονός σύμφωνα με τον Θεόδωρο Παναγιώτου δεν προϋποθέτει πως η οικονομία της χώρας μας θα είναι βιώσιμη  στο άμεσο μέλλον. Αυτό που πρέπει να γίνει όπως  ανέφερε είναι να δοθούν κίνητρα και καθοδήγηση από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και συνεχής επιμόρφωση του εργατικού προσωπικού.
 
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την κα. Κούλια Αλεξάνδρου, Διευθύντρια του τμήματος Ερευνών της CMRC CYPRONETWORK LTD. 

   
 
 
 

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος