EBEA: Στόχος η μετατροπή της Αμμοχώστου σε σταυροδρόμι εμπορίου

Το όραμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου για επιστροφή - ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και τη μετατροπή της σε σταυροδρόμι εμπορίου παρουσίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αυγουστίνος Παπαθωμάς στην Ετήσια Γενική του Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις και τα προβλήματα της χώρας αλλά και για στις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, δεν μπορούσε να μην σταθεί και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και γενικά ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης που δραστηριοποιείται στην περιοχή και σε ολόκληρη την Κύπρο.

Το ΕΒΕΑ σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΚΟΤ, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Αμμοχώστου και άλλους φορείς, ανέλαβε σωρεία πρωτοβουλιών και υπέβαλε πολλές προτάσεις για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, όπως οι μαρίνες Αγίας Νάπας και Πρωταρά, γήπεδα γκολφ, η δημιουργία κέντρου πολυμέσων, η αισθητική βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος, ανάπλαση του ποταμού Λιοπετρίου, βελτίωση του οδικού δικτύου, δημιουργία νέου σταθμού αφαλάτωσης, δημιουργία ανοικτού αμφιθεάτρου, η εισαγωγή τέλους ανάπτυξης επί των διανυκτερεύσεων και πολλά άλλα.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κάλεσε το κράτος να σταθεί αρωγός για περισσότερη στήριξη της επαρχίας Αμμοχώστου, γιατί είναι μια ακριτική περιοχή, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η οποία όμως συνεισφέρει διαχρονικά τα μέγιστα στη διαμόρφωση του εθνικού εισοδήματος.

Παράλληλα χαιρέτισε την απόφαση για ίδρυση Υφυπουργείου Τουρισμού και έθεσε το ΕΒΕΑ στη διάθεση του νέου Υφυπουργού για να καταθέσει τις απόψεις του και να συμπορευτεί μαζί του για προώθηση και υλοποίηση θεμάτων που απασχολούν την τουριστική βιομηχανία.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το Δ.Σ. ΕΒΕΑ κατέθεσε εισηγήσεις όπως: 1) Εγκατάσταση του Υφυπουργείου Τουρισμού στην ελεύθερη Αμμόχωστο, 2) Προώθηση έργων υποδομής που θα υποστηρίζουν την συνεχή αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών (υδατοπρομήθεια, ενέργεια, οδικό δίκτυο κ.ά.), 3) Ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, 4) Ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, 5) Δημιουργία Ακαδημίας Τουρισμού ή/και Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την προσέλκυση ντόπιων και ξένων φοιτητών, 6) Παροχή κινήτρων και την εκπαίδευση ανέργων και αλλοδαπών για απασχόληση τους στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, 7) Κατασκευή παράλληλων λιμενοβραχιόνων στη θαλάσσια περιοχή Σωτήρας για την βελτίωση των παραλιών της περιοχής, 8) Άμεση υλοποίηση του έργου ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου , 9) Δημιουργία νέας βιομηχανικής περιοχής στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου, 10) Αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από μη αδειούχα καταλύματα και από την διοχέτευση τουριστών στις κατεχόμενες περιοχές.

Κύριος στόχος του ΕΒΕΑ, πρόσθεσε είναι η Επαρχία Αμμοχώστου να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς ώστε να μην στηρίζεται κυρίως στην τουριστική βιομηχανία.  Η Επαρχία Αμμοχώστου μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στους τομείς της ελαφράς βιομηχανίας, της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της υγείας και νέας τεχνολογίας, νοουμένου ότι η Κυβέρνηση προσφέρει τα ανάλογα κίνητρα.

Τέλος, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι η οικονομία θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία και τα επόμενα χρόνια θα πετύχουμε νέες κατακτήσεις. Ευελπιστεί ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις και στο Κυπριακό που θα οδηγήσουν στην επιστροφή της Αμμοχώστου και την επίλυση του Κυπριακού.

Στη συνέλευση του ΕΒΕΑ απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων