Νάταρ: Το μπαλάκι των ευθυνών στα συμβούλια των ασφαλιστικών

Το μπαλάκι των ευθυνών στα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών εταιρειών έριξε η έφορος ασφαλίσεων Βικτώρια Νάταρ κατά την παρουσία της στην επιτροπή Θεσμών της βουλής που εξέτασε το κλείσιμο της ασφαλιστικής εταιρείας Olympic Insurance.

Κατά την συνεδρία της επιτροπής θεσμών εξετάστηκε γενικότερα η εποπτεία του ασφαλιστικού τομέα, με την Έφορο Βικτώρια Νάταρ, να  υπερασπίζεται τους χειρισμούς της υπηρεσίας της.

Όσον αφορά την υπόθεση της Olympic  η Βικτώρια Νάταρ ανάφερε πως ο επόπτης έκανε όσα έπρεπε να γίνουν. Συμπλήρωσε πως δεν πρέπει οι ευθύνες να βαραίνουν πάντα την υπηρεσία, καθώς τις μεγαλύτερες ευθύνες τις φέρουν τα εκάστοτε διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών εταιρειών.

Η Έφορος ασφαλίσεων αλλά και άτομα της υπηρεσίας που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή Θεσμών αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έγιναν για να μην φτάσει στο χείλος της καταστροφής η ασφαλιστική Olympic. Όπως ειπώθηκε, η ασφαλιστική εταιρεία μετέφερε την έδρα της στην Βουλγαρία το 2009. Σύμφωνα με την κ. Νάταρ, η Υπηρεσία έστελνε από το 2013 προειδοποιήσεις στη Olympic σε σχέση με θέματα φερεγγυότητας. Επίσης, το 2014 ζήτησε από την εταιρεία να αλλάξει το ελεγκτικό γραφείο με το οποίο συνεργαζόταν κάτι που έγινε. Ειπώθηκε επίσης πως  το 2015 πραγματοποιήθηκε stress test σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες με αφορμή την εξαγορά της Olympic.
 
Η Βικτώρια Νάταρ μετά από ερωτήσεις των βουλευτών αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία της, προτάσσοντας ως κύριο, την έλλειψη σταθερού νομικού συμβούλου οποίος θα μπορεί να συμβουλεύει την υπηρεσία σε καθημερινές υποθέσεις. Η έλλειψη αυτή σύμφωνα με την Βικτώρια Νάταρ αναγκάζει αρκετές φορές την Υπηρεσία να ελίσσεται σε υποθέσεις πράττοντας εμπειρικά χωρίς να έχει νομικό υπόβαθρο. Ακόμη, η Έφορος ασφαλίσεων αναφέρθηκε στη μη αυτονομία της Υπηρεσίας, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό και πως στηρίζονται σε πόρους που τους προσφέρει το Υπουργείο Οικονομικών στο  οποίο υπάγονται. Όσο αφορά τα υπόλοιπα προβλήματα η έφορος ασφαλίσεων αναφέρθηκε στην υπόστελέχωση, καθώς τα 25 άτομα γραφειακό προσωπικό αλλά και οι 12 λειτουργοί που ελέγχουν τις ασφαλιστικές εταιρείες δεν επαρκούν για την ομαλή λειτουργία της Υπηρεσίας.
 
Όσον αφορά τις διασφαλίσεις των ασφαλισμένων, η Βικτώρια Νάταρ ανέφερε πως δεν μπορούν να επέμβουν στις συμφωνίες που κάνουν μεταξύ τους οι εταιρείες με τους πελάτες τους, καθώς, όπως είπε, η αρμοδιότητα της Εφόρου Ασφαλίσεων είναι η χρηματοοικονομική εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών και μόνο.

Ενώπιον της επιτροπής Θεσμών αναφέρθηκε ακόμη το θέμα των ασφαλισμένων της Olympic. Όπως λέχθηκε, οι ασφαλισμένοι που είχαν ατυχήματα και εκκρεμεί η αποζημίωση τους θα καλυφθούν. Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι σε γενικές ασφάλειές θα καλυφτούν αν και εφόσον είναι δυνατό μετά την εκκαθάριση.

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών που θα γίνει τον Οκτώβρη. Το παρών τους θα δώσουν και εκπρόσωποι των  ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς θα τεθεί επί τάπητος το φλέγον θέμα των  συμβολαίων που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πελάτες τους.
 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους