Πλάνα για lifting σε Ορεινή Πάφο και Λάρνακα

Την εκπόνηση Εθνικών Στρατηγικών για τις ορεινές περιοχές της Πάφου και της Λάρνακας, αλλά και για άλλες περιφέρειες/περιοχές, προγραμματίζει η Κυβέρνηση. 
 
Όπως αναφέρει σε απάντηση του προς τον Βουλευτή Λευκωσίας Γιώργο Περδίκη ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης της «Εθνικής Στρατηγικής για το Τρόοδος», στόχος είναι να προωθηθεί η εκπόνηση αντίστοιχων «Εθνικών Στρατηγικών» για τις ορεινές περιοχές της Πάφου και της Λάρνακας, αλλά και για άλλες περιφέρειες/περιοχές, στις οποίες θα μπορούσε ενδεχομένως να ενσωματωθεί και η Τηλλυρία.
 
Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί σε υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, φορέα υλοποίησης της μελέτης για την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, εντός Οκτωβρίου προγραμματίζεται η πρώτη διαβούλευση των τεχνοκρατών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τις ορεινές κοινότητες της Πάφου και της Λάρνακας προκειμένου να καθοριστεί και να χαρτογραφηθεί η περιοχή μελέτης. Ειδικότερα, οι τεχνοκράτες θα εξετάσουν το ποιες κοινότητες πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο όλο project, προκειμένου να ακολουθήσει η μελέτη και η εκπόνηση στρατηγικής, που θα δρομολογήσει την ανάδειξη τους σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης. Η όλη μελέτη, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 200 χιλιάδες ευρώ.
 
Σε ότι αφορά την υπό εξέλιξη εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για το Τρόοδος, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Οι προτάσεις των τεχνοκρατών αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση, για να ακολουθήσει σταδιακά η υλοποίηση τους. Υπολογίζεται ότι το κόστος για την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για το Τρόοδος θα ανέλθει στις 400 χιλιάδες ευρώ, χρήματα τα οποία θα δοθούν ως δωρεά από τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων και κοινοτάρχη Καλοπαναγιώτη, Γιαννάκη Παπαδούρη.
 

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγγελία της Κυβέρνησης σε σχέση με την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, αφορά τον καθορισμό «Εθνικής Στρατηγικής Ανάτπυξης Ορεινών Κοινοτήτων» η οποία αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια του κράτους και των τοπικών παραγόντων, ώστε να διαμορφωθεί μια πολιτική για την περιοχή Τροόδους που θα επιτρέπει τη συγκρότηση της περιοχής ως ενιαίας αναπτυξιακής οντότητας και την ανάδειξη της σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων μελετών, θα ακολουθήσει η ετοιμασία νομοσχεδίου για την κατοχύρωση του όρου «Ορεινότητα».
 
 

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης