EE: Σφίγγει τα λουριά για πολιτογραφήσεις

Αυστηρά μέτρα ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες εναντίον των κρατών-μελών που παραχωρούν υπηκοότητα σε πλουσίους από τρίτες χώρες, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ξεπλύματος χρήματος από παράνομες δραστηριότητες μέσω αυτής της πρακτικής ιδιαίτερα από τη Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στα κράτη που η Κομισιόν προσανατολίζεται στη λήψη αυστηρών μέτρων περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης στην ΕΕ, Vera Jourova, δήλωσε στους FT ότι τα προγράμματα «ιθαγένειας προς πώληση» σε οκτώ κράτη μέλη θα εξεταστούν αυστηρότερα από τις Βρυξέλλες ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της διαφθοράς.

Εξέφρασε παράλληλα έντονες ανησυχίες σε ό,τι αφορά την προέλευση του πλούτου Ρώσων πολιτών που υπέβαλαν αίτηση για την απόκτηση ιθαγένειας στην Μάλτα.

«Σε περιπτώσεις αμφιβολιών, δεν πρέπει να παραχωρείται σε άτομο το προνόμιο της ιθαγένειας», δήλωσε η κ. Jourova σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν έχουμε καμία εξουσία να απαγορεύσουμε μια τέτοια πρακτική, αλλά έχουμε την υποχρέωση να θέτουμε υψηλές απαιτήσεις στα κράτη μέλη για να είμαστε προσεκτικοί. Παρέχουν υπηκοότητα για ολόκληρη την Ευρώπη».

Οι χώρες της ΕΕ με προγράμματα «ιθαγένειας έναντι επενδύσεων» περιλαμβάνουν όχι μόνο τη Μάλτα και την Κύπρο, αλλά και την Αυστρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία.

Τα εν λόγω προγράμματα, αναφέρουν οι FT, μπορούν να απαιτήσουν από τους αιτούντες να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα ή ομόλογα. Σε αντάλλαγμα επιτρέπουν στους νέους κατόχους διαβατηρίων να εργάζονται και να ζουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ζώνης Σένγκεν.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ελεύθερα να ορίσουν τα δικά τους κριτήρια για την ιθαγένεια. Ωστόσο, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια έκθεση το φθινόπωρο, η οποία πιθανόν να οδηγήσει σε ελάττωμα των κυβερνητικών σχεδίων για μη επαρκή επιμέλεια των αιτούντων και την προσέλευση του πλούτου τους.

Η έκθεση αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των διατάξεων κατά των παράνομων ρευστών διαθεσίμων.

Τα μεγάλα σκάνδαλα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αφορούν τράπεζες στη Μάλτα και τη Λετονία έχουν καταστήσει περισσότερο αμφιλεγόμενα τα συστήματα υπηκοότητας, εφιστώντας την προσοχή στην έλλειψη ελέγχων στα ρωσικά κεφάλαια που εισέρχονται στις χώρες της ΕΕ.

Η κ. Jourova δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το σχέδιο της Μάλτας, στο οποίο ένα άτομο μπορεί να αποκτήσει την ιθαγένεια με αντάλλαγμα μια εισφορά 650.000 ευρώ στο αναπτυξιακό ταμείο της χώρας και την αγορά ή μίσθωση ακινήτου, καθώς και επενδύσεις τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε μετοχές και δεσμούς.

Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να προστεθούν με επιπλέον χρέωση €25.000 έως €50.000 ανά άτομο.

«Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία όταν ένας Ρώσος πολίτης έχει εργαστεί ολόκληρη τη ζωή του στη μεσαία ή ανώτερη διοίκηση - όπου οι μισθοί δεν είναι πολύ ψηλοί - ξαφνικά να έχει τα χρήματα για να αγοράσει ιθαγένεια στη Μάλτα», δήλωσε ο Επίτροπος.

Το πρόγραμμα της Μάλτας, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2014, έφερε 590 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα από περισσότερους από 700 επενδυτές. Η κυβέρνηση της Μάλτας άρχισε να δημοσιεύει τα ονόματα των ατόμων που έχουν λάβει ιθαγένεια. Το 2016, ο κατάλογος περιελάβανε τον Μπόρις Μιντς, τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της επενδυτικής εταιρείας O1 Group, και τον Arkady Volozh, τον ιδρυτή της Yandex, της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης της Ρωσίας.

Τον Μάρτιο, μια έκθεση της Transparency International με το Σχέδιο Αναφοράς για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά, διαπίστωσε ότι τα προγράμματα διαβατηρίων αποτελούν «σημαντικό κίνδυνο διαφθοράς» στην ΕΕ.

Η κ. Jourova δήλωσε: «Θέλουμε τα κράτη να επιδείξουν τη δέουσα επιμέλεια και να μην επιτρέψουν στους εγκληματίες να έρθουν στην Ευρώπη και να έχουν ίσα δικαιώματα όπως άνθρωποι που ήρθαν πριν από χρόνια, εργάζονται, πληρώνουν φόρους και έχουν παιδιά και πρέπει να περιμένουν την ιθαγένεια».

Οι χρυσές βίζες αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των νέων διαβατηρίων της ΕΕ. Το 2016, σύμφωνα με την Eurostat, χορηγήθηκαν 994.800 αιτούντες άσυλο σε όλη την ΕΕ, με μόλις 0,1% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο επενδυτικών σχεδίων.

Το Συμβούλιο Μετανάστευσης των Επενδύσεων, το όργανο της βιομηχανίας που εκπροσωπεί τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα, επιμένει ότι τα πιο δημοφιλή προγράμματα - στην Αυστρία, τη Μάλτα και την Κύπρο - δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Η κ. Jourova δήλωσε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί επίσης γρηγορότερα στην επικαιροποίηση της μαύρης λίστας χωρών που έχουν υψηλό κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Ρωσία δεν βρίσκεται στον κατάλογο αυτή τη στιγμή.

ΠΗΓΗ: Financial Times

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές