ΥΠΑΜ για απαλλαγή παιδιών πλοιοκτητών: Ποιους αφορά η απόφαση

Σε διευκρινήσεις αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για απαλλαγή παιδιών πλοιοκτητών από την Εθνική Φρουρά,  προχώρησε το Υπουργείο Άμυνας, στον απόηχο των αντιδράσεων και σχολίων που προκλήθηκαν από μερίδα πολιτών. 
 
Όπως διευκρινίζει το ΥΠΑΜ, η απόφαση αφορά ατομα που δεν έχουν υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας, προκειμένου να ενθαρρύνονται να μετοικήσουν στην Κύπρο μεταφέροντας τις επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες τους στη χώρα.
 
Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του ΥΠΑΜ
 
«Ενόψει δημοσιευμάτων και σχολιασμών, περί απαλλαγών πλοιοκτητών από Ε.Φ. υπάρχει ανάγκη να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:
 
Πρόσωπο κυπριακής καταγωγής που είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και ουσιαστικά δεν έχει υποχρέωση να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, εάν αποφασίσει να μεταφέρει τις επιχειρήσεις του που σχετίζονται με ναυτιλιακά και μετακομίσει στην Κύπρο, τότε θα εξακολουθήσει να μην έχει υποχρέωση ο ίδιος ή τα τέκνα του αναφορικά με στρατιωτική θητεία. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν απαλλάσσει σε καμιά περίπτωση από την υποχρέωση για εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας τους πλοιοκτήτες ή τα τέκνα πλοιοκτητών που είναι μόνιμοι κάτοικοι της Κύπρου.
 
Ουσιαστικά η απόφαση αφορά άτομα που δεν έχουν υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας προκειμένου να ενθαρρύνονται να μετοικήσουν στην Κύπρο μεταφέροντας τις επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες τους στη χώρα.
 
Τα οφέλη της προσέλκυσής τέτοιων ατόμων στην Κύπρο πέραν της συνεισφοράς στο ΑΕΠ και στην οικονομία της Κύπρου, συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εργοδότηση εκατοντάδων Κυπρίων πολιτών στον τομέα της ναυτιλίας, την ενίσχυση της τεχνογνωσίας στο ναυτιλιακό τομέα και τη διερεύνηση του ναυτιλιακού συμπλέγματος.
 
Είναι λυπηρό ότι ορισμένοι διαστρεβλώνουν την απόφαση που έχει ληφθεί προκειμένου να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις για προνομιακή μεταχείριση ή για θέμα ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου».

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο