ΥΠΟΙΚ: Αυστηρή προσήλωση στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς

Την αυστηρή προσήλωση της κυβέρνησης στην τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και την αποφυγή ελλειμμάτων, μετέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδη στην ηγεσία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
 
Ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε με τα μέλη του Συμβουλίου, ο πρόεδρος του οποίου εξέφρασε μεν ανησυχίες για τη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και για τις πρόνοιες του σχεδίου ΕΣΤΙΑ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως φεύγουν με μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης πως δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός τα επόμενα χρόνια.
 
Η συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ήταν η πρώτη μετά την νέα θητεία της παρούσας κυβέρνησης.
 
«Έδωσα τη διαβεβαίωση ότι και σε αυτή τη νέα κυβερνητική θητεία ο άξονας της δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει ξεκάθαρος, αυστηρά, εντός των ορίων του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Χάρης Γεωργιάδης.
 
Επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η αποφυγή των ελλειμμάτων «είναι βασική προϋπόθεση για την μακροοικονομική σταθερότητα, η οποία αυτή με τη σειρά της είναι αυτή που διασφαλίζει συνθήκες για την ανάπτυξη, την οικονομική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
 
Ο ΥΠΟΙΚ είπε, τέλος, πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να βασίζεται στη συνεργασία αλλά και στην «αντικειμενική και αυστηρή κρίση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου».
 
Στις δικές του δηλώσεις, ο Δημήτρης Γεωργιάδης είπε πως στη συνάντηση το Συμβούλιο επανέλαβε τις ανησυχίες που διατυπώνει στις εκθέσεις που δημοσιεύει.
 
«Προτεραιότητα είναι το συντομότερο δυνατόν είναι η μείωση του δημοσίου χρέους», τόνισε.
 
Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως Συμβούλιο επιπρόσθετα κάποιες ανησυχίες που αφορούν την αύξηση του κρατικού μισθολογίου με την επαναφορά των αποκοπών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στην περίπτωση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.
 
«Έχουμε ακούσει επιχειρήματα από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ, τα οποία οφείλω να ομολογήσω ήταν ουσιαστικά και κάποια έχουν πολιτική πτυχή, καθώς επίσης και άλλους παράγοντες και κάποια ευαίσθητα θέματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα και θα πρέπει να σταθμιστούν», είπε, προσθέτοντας πως από δικής μας πλευράς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και συγκράτηση δαπανών.

Για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ο Δημήτρης Γεωργιάδης είπε πως το Συμβούλιο συμμερίζεται τις ανησυχίες μέρους της κοινής γνώμης για θέματα ηθικού κινδύνου και άνεσης μεταχείρισης μεταξύ επιλέξιμων και μη επιλέξιμων δανειοληπτών.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν τα επιχειρήματα από κυβερνητικής πλευράς που αφορούν πολιτικούς λόγους αλλά και λόγους σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Νομίζω ότι φεύγουμε με ένα πιο μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης για την πορεία των δημόσιων οικονομικών και ότι τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει εκτροχιασμός», είπε.

Έξοδος στις διεθνείς αγορές
Ερωτηθείς σχετικά, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως θα πρέπει να αναμένεται έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές φέτος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα επιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς την κυπριακή οικονομία.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία ήδη έχει αποκαταστήσει εδώ και καιρό την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και βεβαίως θα πρέπει να αναμένεται, σε χρονικό διάστημα που θα προσδιοριστεί, επανάληψη της πρόσβασης της Κύπρου στις διεθνείς αγορές», είπε.

Οι εκδόσεις διεθνών ομολόγων γίνονται τόσο για τη διατήρηση ενός επαρκούς αποθεματικού ρευστών διαθεσίμων, καθώς και για ανταλλαγή ομολόγων με υψηλότερο επιτόκιο και μικρότερες λήξεις.

«Προφανώς κάθε κράτος σε διαρκή βάση πραγματοποιηθεί τέτοιες πράξεις δανεισμού προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση του δημοσίου χρέους», είπε και κατέληξε: «Αυτό που μπορώ να πω είναι πως εκτιμώ πως η εμπιστοσύνη που οι διεθνείς αγορές δείχνουν προς την κυπριακή οικονομία θα επιβεβαιωθεί».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις