Σε τρεις μήνες το επιχειρησιακό πλάνο του Φορέα

Περιθώριο τριών μηνών από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Συνεργατισμό έδωσε η Κομισιόν προς την κυβέρνηση για να ετοιμαστεί το επιχειρησιακό πλάνο του Φορέα που θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού ύψους €8,3 δις που θα μεταφερθούν υπό την δικαιοδοσία του Κράτους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η Κομισιόν ζήτησε όπως ετοιμαστεί το επιχειρησιακό πλάνο του Φορέα εντός τριών μηνών και τεθεί ενώπιον της προς έγκριση ώστε να εξεταστούν θέματα τυχόν κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το νομοθετικό πλαίσιο θα υπάρχει για να εξασφαλίζει ότι το κράτος θα εισπράξει το μέγιστο του δυνατό του ποσού των €8,3 δις, ενώ το πλαίσιο αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στο Κράτος.

Διαβάστε ακόμα: ΥΠΟΙΚ: Απόφαση εξ ανάγκης η συμφωνία για Συνεργατισμό

Διαβεβαίωσε ότι τα περιουσιακά στοιχεία υπάρχουν και θα μεταφερθούν στον Φορέα που θα συσταθεί. Πρόσθεσε ότι τη διαχείριση θα αναλάβει εξειδικευμένη  εταιρεία. Στο ερώτημα κατά πόσον ο Φορέας θα καταφέρει να εισπράξει τα εν λόγω ποσά, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως είναι απόλυτα σίγουρος που τουλάχιστον θα μπορούν να εισπραχθούν τα μισά οφειλόμενα ποσά, πράγμα που καλύπτει την κρατική στήριξη προς τον Συνεργατισμό, ενώ υπογράμμισε πως με την σωστή στελέχωση του Φορέα, τότε το κράτος θα μπορέσει να εισπράξει όλα τα οφειλόμενα ποσά. Διευκρίνισε επίσης πως τα περισσότερα εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού που θα περάσουν στο Κράτος αφορούν δάνεια προς τους Δήμους.

Διαβάστε ακόμα: ΥΠΟΙΚ: Στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια που αφορούν ΜΕΔ

Στις επικρίσεις βουλευτών ότι η κρατική εγγύηση που ζητείται από την Ελληνική Τράπεζα ύψους €2,6 δις είναι προς όφελος του αγοραστή και πως εάν ήταν γνωστός ο όρος αυτός θα υπήρχαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι όροι της συμφωνίας τίθενται στην δεσμευτική πρόταση που έπρεπε να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Παραδέχθηκε, όμως, πως ο συγκεκριμένος όρος είναι προς όφελος της Ελληνικής Τράπεζας καθώς με την κρατική εγγύηση μειώνεται η ανάγκη της Ελληνικής για κεφαλαιακή επάρκεια και κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Συνεργατισμού με την Altamira, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Πρόσθεσε πως είναι όρος και της Κομισιόν  πως εάν θα συνεχίσει η συμφωνία με την Altamira, τότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί η συμφωνία και το 49% που κατέχει ο Συνεργατισμός να πωληθεί. 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»