Σε «ξένα χέρια» το 82% του δημόσιου χρέους το 2017

Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) όσον αφορά τους φορείς από τους οποίους οι κυβερνήσεις έχουν δανειοδοτηθεί και κατά συνέπεια σε ποια «χέρια» βρίσκεται το δημόσιο χρέος των χωρών-μελών.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό του δημοσίου χρέους που κατείχαν μη κάτοικοι το 2017 ήταν υψηλότερο στην Κύπρο (82%), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (73%), τη Λετονία (68%), τη Φινλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβενία όλα 67%).

Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους που κατείχε ο τομέας των χρηματοπιστωτικών εταιρειών (κατοίκων) καταγράφηκε στη Σουηδία και τη Δανία (με 69%), έναντι των Κάτω Χωρών, της Μάλτας και της Ιταλίας (62%).

Γενικά, σε ολόκληρη την ΕΕ, λιγότερο από το 10% του χρέους ανήκαν στους μη χρηματοπιστωτικούς τομείς (μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά), με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις της Μάλτας (26%), της Ουγγαρίας (20%),την Πορτογαλία (13%) και την Ιρλανδία (11%).

Οι σχετικές πληροφορίες περιλαμβάνονται σε άρθρο της Eurostat στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες για το χρέος της γενικής κυβέρνησης των κρατών-μελών της ΕΕ, ανά υποτομέα, χρηματοπιστωτικό μέσο, ​​κάτοχο χρέους, διάρκεια, νόμισμα έκδοσης καθώς και κρατικές εγγυήσεις.
 
Από χρεόγραφα η χρηματοδότηση του χρέους
Το 2017, τα χρεόγραφα ήταν το κύριο χρηματοπιστωτικό μέσο σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα στην Τσεχία το 92% του συνολικού χρέους της γενικής κυβέρνησης προερχόταν από χρεόγραφα ενώ στη Μάλτα  το 91%, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (88%), το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σλοβενία (87%), τη Γαλλία και την Ισπανία (85%) καθώς και την Ιταλία (84%).

Αντίθετα, τα δάνεια επικράτησαν σε μεγάλο βαθμό στην Εσθονία, την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου αντιπροσώπευαν το 85%, το 81% και το 64% αντίστοιχα. Η χρήση των δανείων ήταν επίσης σχετικά υψηλή στο Λουξεμβούργο (33%), την Κροατία (32%), την Πορτογαλία (31%) και τη Σουηδία (29%). Το νόμισμα και οι καταθέσεις αποτελούσαν γενικά ένα σχετικά μικρό μερίδιο του χρέους, εκτός από την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο (και 11%), την Πορτογαλία (10%) και την Ιταλία (8%).
 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»