Καθυστερήσεις, παραλήψεις και μη συμμόρφωση «βλέπει» στον ΚΟΑ ο Γενικός Ελεγκτής

Σειρά λαθών, καθυστερήσεων και μη συμμόρφωση με παλαιότερες υποδείξεις, εντοπίζει στην ετήσια έκθεση της για τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού η Ελεγκτική Υπηρεσία.
 
Μεταξύ άλλων στην έκθεση που αξιολογεί στοιχεία για το 2017 γίνεται αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις του Οργανισμού σύμφωνα με τις οποίες παρουσιάζεται πλεόνασμα 2 εκ 100 χιλιάδων ευρώ που οφείλεται στην αύξηση της κρατικής επιχορήγησης. Συγκεκριμένα τα έσοδα του ΚΟΑ ανήλθαν σε €30.966.027 σε σύγκριση με €28.914.073 το 2016, από τα οποία ποσό ύψους €28,0 εκ. αποτελεί κρατική χορηγία, δηλαδή το 90% των εσόδων.
 
Τα έξοδα του Οργανισμού ανήλθαν σε €30.132.473 σε σύγκριση με €29.117.606 το 2016.
 
Εξάλλου ο Γενικός Ελεγκτής προχωρά σε υποδείξεις προς τη διεύθυνση του οργανισμού, όσο αφορά το χρόνο και τον τρόπο που κατατέθηκε ο προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά αφού δεν κατατέθηκε έγκαιρα ενώπιον της Βουλής για έγκριση.
 
Συγκεκριμένα κατατέθηκε για έγκριση στο Υπουργικό το τέλος Ιανουαρίου και υποβλήθηκε στη Βουλή στις 7 Μαρτίου ενώ εγκρίθηκε στις 13 Απριλίου. Για τους πρώτους μήνες ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από τη Βουλή σε δωδεκατημόρια γεγονός που καθιστά όλες τις δαπάνες μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού ως ακάλυπτες νομικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 
Οι αγωγές του Δήμου Στροβόλου για τον φόρο θεάματος
 
Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στις αγωγές που κατέθεσε εναντίον του Οργανισμού ο Δήμος Στροβόλου για δικαιώματα φόρου θεάματος για ποδοσφαιρικές συναντήσεις στο στάδιο ΓΣΠ για την περίοδο από 3.10.2002 μέχρι 31.12.2016, διεκδικώντας επιπλέον 10% επιβάρυνση, πλέον τόκο, πλέον έξοδα και ΦΠΑ.
 
Το συνολικό ποσό των αγωγών που διεκδικεί ο Δήμος Στροβόλου, σύμφωνα με την πιο πάνω γνωστοποίηση στις οικονομικές καταστάσεις ανέρχεται σε €6.844.144. Μετά και την απόφαση  του Ανωτάτου όπου απορρίφθηκε η αίτηση του Οργανισμού, ο Γενικός Ελεγκτής εκφράζει τη θέση πως ο ΚΟΑ θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο για αναγνώριση της υποχρέωσης που προέκυψε.
 
Εθνικό Σχέδιο Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού
 
Όσο αφορά τα σχέδια ΕΣΥΑΑ του ΚΟΑ η Ελεγκτική υπηρεσία διαπιστώνει όπως και σε προηγούμενους ελέγχους πως δεν είχε γίνει εδώ και χρόνια αξιολόγηση
του Σχεδίου.  Ως εκ τούτου, εισηγείται επειδή είχαν παρέλθει πολλά χρόνια από την εφαρμογή του, θα έπρεπε να αξιολογηθεί κατά πόσο οι σκοποί και στόχοι του είχαν επιτευχθεί και κατά πόσο χρειάζονταν αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής πτυχής του θέματος.
 
Παρά το γεγονός ότι έγινε έκθεση από ελεγκτικό οίκο η ελεγκτική υπηρεσία σημειώνει πως τα αποτελέσματα της έκθεσης δεν εξετάστηκαν από τον ΚΟΑ.
 
Οι υπάλληλοι του ΚΟΑ
 
Στις 31.12.2017 ο Οργανισμός εργοδοτούσε 30  μόνιμους υπαλλήλους συμπεριλαμβανομένου 1 υπαλλήλου με άδεια άνευ απολαβών (έναντι 37 οργανικών θέσεων), 4 έκτακτους έναντι κενών θέσεων, 27 πρόσθετους έκτακτους, 2 τακτικούς ωρομίσθιους βοηθούς γραφείου και 4 έκτακτους συμβασιούχους επιθεωρητές γυμναστηρίων με μερική απασχόληση, οι απολαβές των οποίων χρεώνονταν στο Κεφάλαιο 1.
 
Σε ότι αφορά στους προπονητές του ΕΣΥΑΑ, τη μισθοδοσία των οποίων καταβάλλει απευθείας σ’ αυτούς ο Οργανισμός, σημειώνεται ότι η πρόσληψή τους γίνεται κυρίως από τα σωματεία και σε μερικές περιπτώσεις από τις ομοσπονδίες, τα οποία και τους απασχολούν για τους σχεδιασμούς του ΕΣΥΑΑ.  Η μισθοδοσία αυτή βασικά αποτελεί χορηγία του Οργανισμού προς τα σωματεία και τις ομοσπονδίες.
 
Μέχρι και το 2011, ο  Οργανισμός κατέβαλλε απευθείας στους προπονητές την μισθοδοσία τους. Από το 2012, ο Οργανισμός αποφάσισε την καταβολή της μισθοδοσίας των πιο πάνω στα σωματεία και στις ομοσπονδίες, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από τον Οργανισμό, προέκυψαν αρνητικές επιπτώσεις στην όλη λειτουργία του προγράμματος και συγκεκριμένα υπήρξαν καταγγελίες για μη έγκαιρη ή καθόλου καταβολή της μισθοδοσίας στους προπονητές.
 
Χρήματα σε αθλήτρια χωρίς αποδείξεις
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνει ειδική αναφορά σε αθλήτρια για την οποία ο ΚΟΑ έδινε 30 χιλιάδες ευρώ ετησίως χωρίς όμως η ίδια να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
 
Ο Ελεγκτής ζήτησε από τον ΚΟΑ να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του και να ζητά τα δικαιολογητικά πριν προχωρήσει στα σχετικά εμβάσματα κάτι ωστόσο που δεν έγινε ποτέ ή όταν έγινε δεν ήταν με τον ενδεδειγμένο τρόπο.
 
Για το 2017 η συγκεκριμένη αθλήτρια έλαβε 20 χιλιάδες ευρώ από το Σχέδιο Χαριστικών Παροχών για τις επιτυχίες της, 8800 ευρώ από το σχέδιο υψηλής επίδοσης και 30 χιλιάδες ευρώ από το σχέδιο επαγγελματικής αποκατάστασης. Επίσης έλαβε 7μιση χιλιάδες ευρώ επιχορήγηση για την προετοιμασία της, σύνολο για το 2017 88,667 ευρώ.
 
Σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι που δεν πήγαιναν στην εργασία τους
 
Η ελεγκτική υπηρεσία κάνει ιδιαίτερη μνεία στους πέντε υπαλλήλους του Οργανισμού που απουσίαζαν συστηματικά και αδικαιολόγητα από τον χώρο εργασίας τους την ίδια ώρα που η κάρτα της ήταν χτυπημένη.
 
Σύσταση του Ελεγκτή είναι όπως ο Οργανισμός κάνει τους απαραίτητους ελέγχους του προσωπικού του ενώ καλεί την διεύθυνση του οργανισμού να ελέγχει και να ενημερώνεται για παρόμοια παραπτώματα.
 
Διαβάστε αυτούσια την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τον ΚΟΑ εδώ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου