ΟΗΟ–ΣΕΚ: Ενέκρινε τη συμφωνία για τερματισμό αποκοπών στο δημόσιο

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΟΗΟ–ΣΕΚ, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου, ενέκρινε την καταρχήν συμφωνία ΣΕΚ, ΠΕΟ και Κυβέρνησης για σταδιακό τερματισμό των αποκοπών σε μισθούς και συντάξεις που ισχύουν  στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που επιβλήθηκαν στα πλαίσια των μνημονιακών νομοθεσιών και εξουσιοδότησε την ηγεσία της να την υπογράψει. 
 
Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή, η ΟΗΟ–ΣΕΚ καλεί  την Κυβέρνηση να εντατικοποιήσει και ολοκληρώσει τις συζητήσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη σύσταση και λειτουργία Ταμείου Προνοίας για εργαζόμενους που προσελήφθηκαν μετά τις 1/10/2011 και οι οποίοι αποκλείστηκαν, νομοθετικά, από τα συνταξιοδοτικά  σχέδια, αλλά και για εργαζομένους αορίστου χρόνου.

Εκφράζει την έντονη απογοήτευση γιατί Κυβέρνηση και Βουλή απέτυχαν να προωθήσουν την αναγκαία μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Η Συνδιάσκεψη χαιρετίζει  την προσήλωση και την ταχύτητα με την οποία το Υπουργείο και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών ενεργεί προκειμένου να υλοποιηθεί συμφωνία για αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων.
 
Προσθέτει πως ήδη ετοιμάστηκε το  τροποποιητικό νομοσχέδιο σταδιακής αναπροσαρμογής των αποκοπών, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό και κατατέθηκε στη Βουλή.
 
Η προσήλωση του κράτους - εργοδότη στην συνομολόγηση και υλοποίηση συμφωνιών μόνο θετικά μηνύματα στέλνει προς κάθε κατεύθυνση, με αποδέκτες και τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, παρατηρεί η ΟΗΟ–ΣΕΚ.

Εκφράζει επίσης την ισχυρή πεποίθηση ότι η Βουλή θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας  και του κοινωνικού διαλόγου για τερματισμό των αποκοπών  και θα εξετάσει και εγκρίνει το τροποποιητικό νομοσχέδιο προκειμένου να εφαρμοστεί στα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα που αρχίζουν από τον Ιούλιο του 2018.

Η ΟΗΟ–ΣΕΚ απαιτεί από τους Δημάρχους και την Ένωση Δήμων να εφαρμόσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση τις οριζόντιες διαδημοτικές υπηρεσίες, κάτι το οποίο σύμφωνα και με ανεξάρτητες μελέτες θα συμβάλλει θετικά στο να επιλυθούν προβλήματα υποστελέχωσης και αποτελεσματικότητας που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός Δήμων, και προειδοποιεί τους Δημάρχους ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ανεξέλεγκτη αγορά υπηρεσιών που προωθούν διάφοροι Δήμοι με πρόσχημα τα θέματα οικονομικής στενότητας και υποστελέχωσης.
 
Δηλώνει  την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να αντιδράσουν στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης αγοράς υπηρεσιών αφού εκτιμούν ότι δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στα συσσωρευμένα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκφράζει  επίσης την αποφασιστικότητα για συζήτηση και ορθολογιστική ρύθμιση των γενικότερων όρων απασχόλησης των εργαζομένων αορίστου χρόνου, αναφέροντας ότι αξιολογεί ως θετική την εξομοίωση των αδειών ανάπαυσης και ασθενείας των εργαζομένων αορίστου χρόνου με τους αντίστοιχους μόνιμους υπαλλήλους.

Τέλος η ΟΗΟ–ΣΕΚ ζητά από τη Βουλή να εγκρίνει το προωθούμενο νομοσχέδιο για μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο Τουρισμού, συμβάλλοντας έτσι στην αναγκαία αναβάθμιση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του τουριστικού τομέα που διαχρονικά αποτελεί ουσιαστικό πεδίο δραστηριότητας για το σύνολο της οικονομίας του τόπου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή