Τελωνεία: Σοβαρά προβλήματα θα φέρει το Brexit

Η Κύπρος θα αντιληφθεί ακόμα περισσότερο τη σημασία της Τελωνειακής Ένωσης, το 2019, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) θα αποχωρήσει από την ΕΕ, όπως είπε την Παρασκευή 15 Ιουνίου ο Διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων Δημήτριος Χατζηκωστής, σύμφωνα με τον οποίο το Brexit θα αυξήσει και τον φόρτο εργασίας του Τμήματος.

Όπως ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε για την 50η επέτειο της Τελωνειακής Ένωσης που θα εορταστεί την 1η Ιουλίου 2018, οι αρνητικές συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα εμφανείς κατά την άφιξη των Κύπριων επιβατών από το ΗΒ στην Κύπρο με τους συνεπαγόμενος ελέγχους στα σημείο εισόδου της Δημοκρατίας και την επαναφορά των τελωνειακών διατυπώσεων κατά την εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών από και προς το ΗΒ.
 
«Οι αριθμοί είναι σκληροί και θα τους αναφέρω. Το 2016 είχαν διακινηθεί από και προς την Κυπριακή Δημοκρατία 4,5 εκ. επιβάτες, εκ των οποίων 1,4 εκ. ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή, 30% των επιβατών. Σε ό,τι αφορά την αξία των εισαγωγών – εξαγωγών για το 2017 συνολικά ήταν €8,2 δις, εκ των οποίων €500 εκ. προέρχονταν από το ΗΒ, δηλαδή περίπου 7% των εισαγωγών. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, από σύνολο €3 δις τα €170 εκ. ήταν προς το ΗΒ, δηλαδή, 5,6%. Αυτό σημαίνει ότι, δυστυχώς, το Τμήμα θα επωμιστεί φόρτο εργασίας στον οποίο πρέπει να ανταπεξέλθει» είπε ο κ. Χατζηκωστής.
 
«Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Ενώ ένας εμπορευόμενος κατά κανόνα αναμένει ότι μπορεί να υποβληθούν σε έλεγχο τα εμπορεύματά του κλπ, στον επιβάτη δεν είναι πάντοτε κάτι ευχάριστο. Και δεδομένων και των δεσμών της Κύπρου με την κυπριακή παροικία, σίγουρα θα δημιουργήσει πρόβλημα» εξήγησε.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Τελωνειακή Ένωση εφαρμόστηκε από την 1η Ιουλίου 1968 και συμπεριλαμβάνει την κατάργηση των τελωνειακών δασμών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, την εφαρμογή κοινού δασμολογίου για τις εισαγωγές που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ, την εφαρμογή κοινών κανόνων καταγωγής για τα εμπορεύματα που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ και τον κοινό προσδιορισμό της τελωνειακής αξίας.
 
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Τελωνείων, περισσότεροι από 114.000 τελωνειακοί υπάλληλοι εργάζονται όλο το 24ωρο σε αεροδρόμια, σημεία διέλευσης των συνόρων, λιμένες, εσωτερικά τελωνεία ή τελωνειακά εργαστήρια της ΕΕ για να κρατούν τα σύνορά προστατευμένα και ασφαλή. Αποτρέπουν την είσοδο παράνομων ή επικίνδυνων εμπορευμάτων στην ΕΕ, διευκολύνοντας ταυτόχρονα το νόμιμο εμπόριο.
 
Ειδικά για την Κύπρο, ανέφερε ότι τα οδοφράγματα είναι στελεχωμένα σε 24ωρη βάση τηρώντας τον σχετικό Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, παρεμποδίζοντας την είσοδο στις ελεύθερες περιοχές των ειδών που απαγορεύονται και εφαρμόζοντας τη διακίνηση ειδών που συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο.
 
Είπε ακόμα ότι υπάρχουν 90 τελωνειακά εργαστήρια στην ΕΕ που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και της απάτης και στην προστασία από τα μη ασφαλή ή επικίνδυνα προϊόντα.
 
«Τα κυπριακά τελωνεία διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στον έλεγχο και τη διακίνηση εμπορευμάτων και επιβατών στα σημεία εισόδου και εξόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας» σημείωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κατά μέσο όρο κάθε χρόνο διακινούνται περίπου: 3,000 εμπορικά πλοία, 300,000 εμπορευματοκιβώτια, 3,000,000 μετρικοί τόνοι εμπορευμάτων, 4,000,000 επιβάτες/ταξιδιώτες. Επίσης, το 2017 έγιναν 130,495 τελωνειακές διασαφήσεις.
 
Επεσήμανε ακόμα ότι το Τμήμα Τελωνείων συμβάλλει στα δημόσια έσοδα μέσω της επιβολής και είσπραξης εισαγωγική δασμών, φόρων κατανάλωσης και του φόρου προστιθέμενης αξίας κατά την εισαγωγή.
 
Ειδικότερα, το 2017, τα συνολικά έσοδα του Τμήματος Τελωνείων ανήλθαν στα €1.142,6 εκ. παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 7,2% (€76,3 εκ.) σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2016 που ήταν €1.066,33 εκ. Στο σύνολο αυτό περιλαμβάνεται ποσό ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί κατά την είσοδο/εισαγωγή εμπορευμάτων ύψους €458,2 εκ.
 
Για το 2018, μέχρι και το τέλος Μαΐου, το Τμήμα έχει εισπράξει €12.043.577 εισαγωγικούς δασμούς, φόροι κατανάλωσης €218,843.220, άλλα έσοδα €2,458,037 και ΦΠΑ εισαγωγής €178,679,853.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή