Καδής: €800 εκατ. στην κυπριακή γεωργία από την ΚΑΠ

Από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 μέχρι και σήμερα έχουν διοχετευτεί στην κυπριακή γεωργία πέραν των €800 εκατ. μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης «Κύκλοι της γης», στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία.

Στην ομιλία του με θέμα «Η σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τους αγρότες και τους καταναλωτές στην Κύπρο», ο κ. Καδής είπε εξάλλου ότι οι συζητήσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020 έχουν ήδη αρχίσει.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι στις συζητήσεις αυτές θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Κύπριου Αγρότη αλλά και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των κοινωνικών αγαθών που προσφέρει η γεωργία στον τόπο.

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που απορροφά σήμερα το 38% του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι απλά επωφελής για τους αγρότες και τη γεωργική παραγωγή, αλλά επηρεάζει όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές και πολίτες» πρόσθεσε ο κ. Καδής

Συμπλήρωσε ότι από τα €800 εκατ. που διοχετεύτηκαν στην κυπριακή γεωργία, γύρω στα €500 εκατ. αφορούσαν Άμεσες Πληρωμές και τα Μέτρα Στήριξης της Αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσον αφορά την καταχώρηση παραδοσιακών αγροδιατροφικών προϊόντων, είπε εξάλλου ότι μέχρι σήμερα, έχουν καταχωρηθεί το κολοκάσι/πούλλες Σωτήρας ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και το παφίτικο λουκάνικο, το γλυκό τριαντάφυλλου Αγρού, τα κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου και το λουκούμι Γεροσκήπου ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ενώ προχωρεί η διαδικασία και για αρκετά άλλα προϊόντα.

Παρατήρησε ακόμη ότι η παραγωγή βιολογικών προϊόντων σημειώνει σημαντική αύξηση.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε τέλος ότι έχει αρχίσει ήδη μια προσπάθεια λεπτομερούς καταγραφής των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών «και σύντομα ευελπιστώ ότι θα είμαστε σε θέση να θεσπίσουμε αποτελεσματικά μέτρα πάταξης του φαινομένου», προς όφελος των γεωργών και της οικονομίας του τόπου μας.

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο