ΥΠΕΣ: Χρειάζονται πιο βιώσιμα σχήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κοινή διαπίστωση κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ότι θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
 
Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία έγινε μια μακρά, δημιουργική και πολύ εποικοδομητική συζήτηση όσον αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την αποτελεσματικότητά της, τους μηχανισμούς ελέγχου και χρηστής διοίκησης. «Νομίζω είναι πλέον κοινό συμπέρασμα ότι ο κατακερματισμός των τοπικών Αρχών – στην Κύπρο έχουμε 380 τοπικές Αρχές, 30 Δήμους στις ελεύθερες περιοχές και 350 κοινότητες που αποτελούν ξεχωριστές νομικές οντότητες – δεν μπορεί να προσφέρει τα εργαλεία εκείνα τα οποία απαιτούνται, είτε για να έχουμε σωστούς μηχανισμούς ελέγχου, είτε για να έχουμε αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε για να προσφέρονται οι κατάλληλες υπηρεσίες».
 
Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης ότι «έχουμε όλοι επισημάνει ότι χρειάζονται πιο βιώσιμα σχήματα, τα οποία να μπορούν να ενσωματώσουν τους μηχανισμούς εσωτερικού, ελέγχου, αλλά και την αποτελεσματικότητα, ούτως ώστε ο πολίτης να τυγχάνει σεβασμού όσον αφορά υπηρεσίες των δήμων».
 
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Όπως επισήμανε «πλέον συνειδητοποιούμε όλοι πράγματα για τα οποία υπήρχαν διαφωνίες στο παρελθόν και πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο ορίζοντας πρέπει να είναι μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων, οι οποίες όμως μπορούν να γεφυρωθούν. Εμείς, ως Υπουργείο Εσωτερικών κάνουμε την προεργασία μας, θα ακολουθήσουν σημαντικές επαφές με τα κόμματα, έτσι ώστε να βρεθεί η συναίνεση και να προχωρήσουμε σε μια ριζική  μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να κάνουμε αποσπασματικές κινήσεις, αρνούμενοι να δούμε τη μεγάλη εικόνα», κατέληξε.
 
 

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα