Κεφάλαια €220 εκατ. στο Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας

Το Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε παγκόσμιας εμβέλειας θεσμικό επενδυτή, με την εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων πρακτικών, τόνισε η Πρόεδρος του Ταμείου, Άννα Μιχαηλίδη - Αταλιώτη.

Μιλώντας στο πλαίσιο της 50ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ταμείου Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η στρατηγική του Ταμείου εξακολούθησε να εξελίσσεται, βρίσκοντας λύσεις ακόμη και στις «πιο σκοτεινές» περιόδους για την ντόπια αλλά και τη διεθνή αγορά. 

«Είναι η σωστή Επενδυτική Στρατηγική του Ταμείου που βοήθησε στη διατήρηση μιας θετικής απόδοσης τα τελευταία χρόνια», είπε σχετικά, σημειώνοντας ότι ειδικά το 2013, προστάτευσε το Ταμείο από την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και το κούρεμα των καταθέσεων. 

Σημειώνεται ότι η ζημιά που υπέστη το Ταμείο την περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν επηρέασε καθόλου την ευρωστία του.  

Το 2010 το Ταμείο βραβεύθηκε από το διεθνούς κύρους περιοδικό Pensions & Investments Europe (IPE) ως το Καλύτερο Μικρό Συνταξιοδοτικό Ταμείο, κάτω του ενός δισεκατομμυρίου κεφάλαιο, από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χρόνο από το 2009 μέχρι το 2012, βραβευόταν ως το Καλύτερο Συνταξιοδοτικό Ταμείο Μικρών Κρατών Ευρώπης.
 

«Η φιλοσοφία του έργου μας είναι επίσημη και ρητή. Εστιάζουμε στα μέλη μας και οι μέθοδοι λήψης αποφάσεων διέπονται από την αξία και την ποιότητα που τους παρέχουμε», σημείωσε η κ. Άννα Μιχαηλίδη - Αταλιώτη, τονίζοντας ότι «η κύρια επιδίωξή μας είναι να επιτύχουμε την υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου με την άνθηση και την ανάπτυξη, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον και με ενεργητικό τρόπο».

Έτσι, το Ταμείο μας, είπε η Πρόεδρός του, «διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσα σε όλα τα Ταμεία Προνοίας του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο».

Η συνέχιση της συμμετοχής των μελών σε επαγγελματικό Ταμείο του μεγέθους του Ταμείου Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να επωφελούνται από σημαντικές οικονομίες κλίμακας, χαμηλότερες χρεώσεις, από επαγγελματική διαχείριση των επενδύσεων καθώς και από ένα σύστημα διακυβέρνησης που παρέχει αυξημένα επίπεδα ασφάλειας στο ενεργητικό τους, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας με κεφάλαια να ξεπερνούν τα 220 €εκατ. και με περισσότερα από 12,700 Μέλη γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια από την ίδρυση του.

Λίγα λόγια για το Ταμείο 
Το Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας, το οποίο γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, διαθέτει κεφάλαια ύψους €219,619,343 και 12,706 μέλη στις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Το κέρδος του Ταμείου για το 2017 ανήλθε στο +5,01%.
Είναι επενδυμένο σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, και σε 18 διαφορετικές υπό-κατηγορίες στρατηγικής/διαχειριστές.
 
Έχει βραβευτεί από τα διεθνή βραβεία ΙΡΕ Awards ως το Καλύτερο μικρό συνταξιοδοτικό ταμείο από όλη την ΕΕ το 2010

Ζέτα: Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για μείωση της ανεργίας 
Παρά το ότι η Κύπρος παρουσίασε τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση στην ΕΕ όσον αφορά στο ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο του 2018, η κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
Σε ομιλία εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του Ταμείου Προνοίας των Υπαλλήλων της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας, η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε στα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία το Μάρτιο, βάσει των οποίων η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας σε ετήσια βάση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ από 12,3% το Μάρτιο 2017 σε 9,1% το Μάρτιο 2018.
 
«Οι πιο πάνω εξελίξεις σε καμιά περίπτωση δεν οδηγούν σε εφησυχασμό. Αντίθετα, η Κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειες της για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η οποία θα επενεργήσει θετικά και στην οικονομική βιωσιμότητα του Ταμείου», τόνισε σχετικά η Υπουργός.

Πρωταρχικό μέλημα είναι, παράλληλα με τα μέτρα που λήφθηκαν για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι η διασφάλιση και η επάρκεια των συντάξεων που παρέχονται.
 
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ευρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση προκειμένου να αναβαθμίζουμε το δίκτυ κοινωνικής προστασίας ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες των συνταξιούχων.

Στο σημείο αυτό, η Υπουργός Εργασίας τόνισε πως η περαιτέρω στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας αλλά και της Κυβέρνησης γενικότερα.

Επεσήμανε ακόμη πως καμία σύνταξη ή επίδομα που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχει μειωθεί, τουναντίον, με απόφαση της Κυβέρνησης παραχωρήθηκε αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων, από 9,5% μέχρι 13,3% με μεγαλύτερη αύξηση στα πιο χαμηλά εισοδήματα.

Όπως είπε, μέσω στοχευμένων δράσεων της Κυβέρνησης, έγινε κατορθωτή η μείωση του ποσοστού των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας κατά το ένα τρίτο (από 29.3% το 2012 σε 19.5% το 2016).

Σημείωσε ότι, μεταξύ άλλων, παραχωρήθηκε αύξηση στο επίδομα τους διασφαλίζοντας ότι το κατώτατο εισόδημα για έναν συνταξιούχο σήμερα ανέρχεται στα 525 ευρώ και για ένα ζευγάρι στα 1050 και επίσης καθιερώθηκε το χριστουγεννιάτικο δώρο προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων