Δυνατή φωνή για τη ναυτιλία θα έχουν Κύπρος – Ελλάδα – Μάλτα

Μια ήδη στενή συνεργασία ενισχύθηκε την Παρασκευή 18 Μαΐου, στη Λευκωσία, με την πραγματοποίηση της 6ης τριμερούς συνάντησης Κύπρου – Μάλτας – Ελλάδας για θέματα ναυτιλίας, με στόχο οι τρεις χώρες να έχουν μια δυνατή φωνή σε επίπεδο ΕΕ και Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, η οποία προήδρευσε της συνάντησης και οι δύο συνάδελφοι της ο Υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υπουργός Μεταφορών της Μάλτας Ίαν Μποργκ συζήτησαν σειρά θεμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων την μείωση των ρύπων, την ανταγωνιστικότητα, τις εργασιακές σχέσεις και την εκπαίδευση και έθεσαν τις βάσεις για μια συνεχή συνεργασία σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Πριν την τριμερή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, τους Υπουργούς δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό στην Ευρώπη της προσδίδουν όχι μόνο μεγάλη μεταφορική δύναμη αλλά πάνω από 140 δισεκατ. ευρώ και 2,1 εκατ. άμεσα και έμμεσα θέσεις εργασίας», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά την συνάντηση.

Άρα λοιπόν, πρόσθεσε, «είναι ένας τομέας που μπορεί η ΕΕ να απαλλαγεί από εμμονές, από γραφειοκρατίες για να  τον καταστήσει πιο ανταγωνιστικό απέναντι σ’ αυτό που συντελείται και απειλεί την ευρωπαϊκή ναυτιλία στην Άπω Ανατολή».

«Θεωρούμε ότι ως σημαντικοί παίκτες στον τομέα της ναυτιλίας έχουμε και μπορούμε να έχουμε δυνατή τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο του ΙΜΟ αλλά και άλλων οργανισμών σε διεθνή επίπεδο», ανέφερε η κ. Πηλείδου απαντώντας σε ερώτηση.   

Επομένως, πρόσθεσε,  «έχουμε συζητήσει πως μπορούμε ως ναυτιλία να έχουμε ένα θετικό αντίκτυπο στη μείωση ρύπων, στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών έτσι ώστε να έχουμε ως αποτέλεσμα την μείωση της ρύπανσης σε διάφορους τομείς».

Εναντίον της γραφειοκρατίας τοποθετήθηκε και ο κ. Μποργκ, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά την ανάγκη όπως προωθηθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας για Μαλτέζους, Κύπριους και Έλληνες υπηκόους στη ναυτιλία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών