ΕΒΕΛ: Kατά της μετακίνησης της Βουλής από το κέντρο

Τη διαφωνία του με την εισήγηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, για μεταστέγαση και απομάκρυνση του Κοινοβουλίου από το αστικό κέντρο της πρωτεύουσας, εκφράζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (ΕΒΕΛ), το οποίο θεωρεί ότι η Βουλή πρέπει να παραμείνει στην πρωτεύουσα.


 
Σε σημερινή ανακοίνωση το ΕΒΕΛ αναφέρει πως πιστεύει ότι «τυχόν απομάκρυνση του κοινοβουλίου θα είναι μια εντελώς άστοχη επιλογή βασισμένη σε λανθασμένες παραμέτρους» και εισηγείται όπως το νέο κτίριο της Βουλής ανεγερθεί στο χώρο όπου θα κτιζόταν το Μέγαρο Πολιτισμού, ώστε να συνδυάζεται χωροταξικά και πολιτισμικά με τους άλλους σημαντικούς χώρους της περιοχής όπως την Αρχιγραμματεία, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, την πλατεία του ΓΣΠ και φυσικά τον εμπορικό και διοικητικό άξονα της πόλης.

Διαβάστε ακόμα: Κ. Γιωρκάτζης: Όχι στη μετακίνηση της Βουλής σε άλλο Δήμο

Αναφερόμενος στους λόγους που το κοινοβούλιο πρέπει να παραμείνει στο κέντρο της Λευκωσίας, το ΕΒΕΛ αναφέρει ότι η Λευκωσία, η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, αποτελεί το διοικητικό κέντρο της Κύπρου και ότι η αποκέντρωση για την εξυπηρέτηση των πολιτών θα πρέπει να αφορά τις μικρές κρατικές υπηρεσίες και όχι θεσμούς, υπουργεία και άλλα.
 
Επικαλούμενο το Τοπικό Σχέδιο και το Σχέδιο Περιοχής του κέντρου της Λευκωσίας που υφίστανται ως νόμος του κράτους, το επιμελητήριο Λευκωσίας αναφέρει ότι «είναι κεντρικής και στρατηγικής σημασίας η συστηματική διαφύλαξη και αναβάθμιση του ρόλου του αστικού κέντρου ως του προεξέχοντος επίκεντρου δραστηριότητας για μια πλειάδα συμβατών χρήσεων και κεντρικών λειτουργιών, όπως η δημόσια διοίκηση και η πολιτειακή εξουσία».
 
«Όλες σχεδόν οι χώρες οριοθετούν τους θεσμούς τους στα αστικά κέντρα των πρωτευουσών. Ως εκ τούτου, το ΕΒΕ Λευκωσίας θεωρεί ότι η πρωτεύουσα πρέπει να στηριχθεί ακόμα περισσότερο, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά», προσθέτει.
 
Επιπλέον, το ΕΒΕΛ αναφέρει ότι το κτίριο της Βουλής, το σημαντικότερο κτίριο της Δημοκρατίας, αποτελεί σημείο αναφοράς και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα σε μια χώρα (π.χ. Λονδίνο, Παρίσι, Αθήνα), προσδίδοντας πάντα κύρος και αίγλη στην εκάστοτε πρωτεύουσα και στο αστικό της  κέντρο.
 
«Το κτίριο της Βουλής χρειάζεται να παραμείνει στο κέντρο της Λευκωσίας για να προσελκύει τουρισμό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο έχουν αυξηθεί ραγδαία. Η Λευκωσία, λόγω του ότι δεν έχει θάλασσα, απολαμβάνει μόνο το 6% των τουριστικών αφίξεων, επομένως πρέπει να επιστρατεύσει άλλα μέσα για να αυξήσει τις τουριστικές της αφίξεις», καταλήγει το ΕΒΕΛ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μονόωρη απεργία μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΡΙΚ
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός