Κόστος ζωής στην Κύπρο

Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα ή Πάφος; Ποια είναι η πιο ακριβή και ποια η πιο φθηνή πόλη για να ζήσει κανείς στην Κύπρο; Η απάντηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αφού οι τιμές αυξομειώνονται βάσει προσφοράς και ζήτησης. Την ίδια ώρα μια πόλη μπορεί να είναι φθηνότερη σε μια κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών και ακριβότερη σε κάποια άλλη από τις βασικές πέντε, που έχουμε περιλάβει στην έρευνά μας αυτή.

Διαβάστε ακόμα:

 
Μπορεί η Κύπρος να είναι μικρή, ωστόσο εντοπίζονται διαφορές στις τιμές, οι οποίες συνολικά μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Εμείς επιχειρήσαμε να καταλήξουμε στα δικά μας συμπεράσματα, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραγόντων. Ξεκινήσαμε έχοντας ως βάση την κατηγοριοποίηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αρχικά μελετήσαμε τους επίσημους δείκτες τιμών, σε όσες περιπτώσεις ήταν εφικτό, όπως σ’ εκείνη της στέγασης, ενώ αναγκαία ήταν και η μετάβασή μας στις διάφορες πόλεις, ώστε να καταγράψουμε τις τιμές σε βασικά αγαθά και ανάγκες - ίδια σε κάθε περίπτωση -, εστιάζοντας περισσότερο σε αυτά που συνιστούν κύρια έξοδα του κυπριακού οικογενειακού προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι τα συμπεράσματα αποτελούν απλώς μια ένδειξη του τι ισχύει στο νησί.
 
Τρόφιμα και Ποτά: Φθηνότερη η Λάρνακα

Στην κατηγορία τρόφιμα και ποτά συμπεριλήφθηκαν βασικά είδη πρώτης ανάγκης από κρεοπωλεία, υπεραγορές και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης (convenience store) στις διάφορες πόλεις, με στόχο να αποτυπωθεί μια σχετικά αντιπροσωπευτική εικόνα από τα διάφορα κανάλια λιανικής πώλησης. Βάση μας το Παρατηρητήριο Τιμών Βασικών Καταναλωτικών Προϊόντων της Υπηρεσίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
 
Χαρακτηριστικό γνώρισμα για την κατηγορία αποτελεί το ότι στη διαμόρφωση της τιμής παίζει ρόλο τόσο η τοποθεσία του κάθε μαγαζιού όσο και ο αριθμός των διαφορετικών ειδών που διαθέτει ανάλογα με το μέγεθός του. Στην έρευνα παρατηρήσαμε, επίσης, πως στις αλυσίδες υπεραγορών οι τιμές στα βασικά είδη τηρούνται στα ίδια επίπεδα.
 
Συνολικά, από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, φθηνότερη εμφανίζεται η Λάρνακα, μιας και συγκριτικά με τις άλλες πόλεις παρουσίασε τη χαμηλότερη τιμή σχεδόν σε όλα τα πιο πάνω προϊόντα.
 

Προσωπική Φροντίδα και Ψυχαγωγία: Πιο ακριβή η Λεμεσός

Στην προσωπική φροντίδα και ψυχαγωγία επιλέγηκαν βασικές υπηρεσίες του τομέα, από επίσκεψη σε παιδίατρο για απλή εξέταση και συνδρομή σε γυμναστήριο, μέχρι και επαγγελματικό μεσημεριανό γεύμα. Στον πίνακα παρουσιάζονται τιμές από σημεία σε κεντρικές περιοχές των πόλεων.
 
Φαίνεται καθαρά ότι η Λεμεσός εμφανίζεται ως η πιο ακριβή πόλη, με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση οι ακριβείς τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τα εκάστοτε δεδομένα. Ειδικά στο babysitting το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τις ώρες κατά τις οποίες προσφέρεται η υπηρεσία, τον αριθμό των παιδιών, αλλά και την ηλικία τους.
 

Στέγαση: Πού κυμαίνονται ακίνητα και βασικά τέλη

Για τη στέγαση παρουσιάζονται οι τιμές ενοικίασης και αγοράς ακινήτων, βασικών παροχών κοινής ωφελείας και υπηρεσίες οικιακού καθαρισμού. Αξιοσημείωτο είναι το ότι στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας συμπεριλήφθηκαν τα βασικά προκαθορισμένα τέλη, των οποίων το ύψος αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνεται το ακίνητο, αλλά και ο καταναλωτής που το διατηρεί.
 
Συνολικά ακριβότερη πόλη στον τομέα της στέγασης εμφανίζεται η Λεμεσός, γεγονός αναμενόμενο, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης που σημειώνει η πόλη, στον κατασκευαστικό τομέα, τα τελευταία χρόνια.
 

Μεταφορές - Συγκοινωνίες: Με αυτοκίνητο, λεωφορείο και ταξί

Στην κατηγορία μεταφορές - συγκοινωνίες συμπεριλήφθηκαν οι τιμές δημοφιλούς μεταχειρισμένου οχήματος, βασικών τιμών καυσίμων, με κύρια πηγή το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, τέλη για τα μέσα μεταφοράς από τους οργανισμούς- εταιρείες των δημοσίων συγκοινωνιών της κάθε επαρχίας ως επίσης και για ταξί.

Από το σύνολο των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν Λεμεσός και Λευκωσία συναγωνίζονται στις τιμές του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, ενώ πιο ακριβή στα καύσιμα εμφανίζεται η Πάφος. Ίδιες παραμένουν οι τιμές όσον αφορά τα μέσα μεταφοράς για όλες τις πόλεις ως επίσης και για τα ταξί.

 

Δειτε Επισης

Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων