Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας

Στην ολομέλεια οδηγείται το νομοσχέδιο που στόχο έχει να τροποποιήσει τον περί Διοικητικής Συνεργασίας στον Τομέα της Φορολογίας Νόμο, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με την Οδηγία 2016/881/ΕΕ του Συμβουλίου της 25ης Μαΐου 2016 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ όσον αφορά την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας.
 
Σύμφωνα με την έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών στο νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις, ώστε στις εκθέσεις ανά χώρα μεταξύ των αρμόδιων φορολογικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να περιληφθούν οι προϋποθέσεις της υποχρεωτικής αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή των εν λόγω πληροφοριών.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, η Οδηγία 2016/881/ΕΕ αφορά την υποχρέωση για αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών σε σχέση με οικονομικά δεδομένα πολυεθνικών εταιρειών ανά χώρα και προβλέπει όπως οι ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές αναπτύσσουν κανόνες σχετικά με την τεκμηρίωση για τον καθορισμό των τιμών μεταβίβασης των πολυεθνικών επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας.  Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν την απαίτηση όπως οι πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν παρουσία εντός της ΕΕ αλλά δραστηριοποιούνται και εκτός της ΕΕ και διατηρούν ενοποιημένο κύκλο εργασιών πέραν των €750 εκατομ. πρέπει να παρέχουν στις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια κατανομή του εισοδήματός τους, την οικονομική δραστηριότητα και τους φόρους που καταβάλλονται για αξιολόγηση του ρίσκου απώλειας φορολογικών εσόδων.
 
Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε να είχε μεταφέρει τις διατάξεις της εν λόγω Οδηγίας στην εθνική της νομοθεσία μέχρι την 4η Ιουνίου 2017.  Ωστόσο, το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 20 Νοεμβρίου 2017.  Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στη Δημοκρατία σχετική αιτιολογημένη γνώμη για μη έγκαιρη μεταφορά της υπό αναφορά Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία.
 
Στο στάδιο της συζήτησης η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις προς τις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές θα υποβάλλονται μέσω της αυτόματης ανταλλαγής εκθέσεων ανά χώρα [Country by Country Reporting (CbCR)] στη βάση κοινού προτύπου το οποίο έχει αναπτύξει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
 
Η έκθεση ανά χώρα αφορά πληροφόρηση που καταγράφεται από τις αναφέρουσες πολυεθνικές επιχειρήσεις σε πρότυπο πίνακα και περιλαμβάνει την παγκόσμια κατανομή των εισοδημάτων του ομίλου επιχειρήσεων από συνδεδεμένες και μη συνδεδεμένες εταιρείες, τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, το μετοχικό κεφάλαιο, τα αδιανέμητα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία ανά χώρα. 
 
Σημειώνεται πως την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής απασχόλησε κυρίως το ύψος των χρηματικών ποινών που επιβάλλονται σε περίπτωση που πολυεθνικές επιχειρήσεις καταστρατηγούν τις διαδικασίες υποβολής στοιχείων και δέουσας επιμέλειας, το οποίο κρίθηκε χαμηλό.  
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού διεξήλθε τις επιμέρους πρόνοιες του υπό αναφορά νομοσχεδίου και αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, κατέληξε στις ακόλουθες θέσεις:
1.      Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο, όπως αυτό τροποποιήθηκε σύμφωνα με τα πιο πάνω.
2.      Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, τα μέλη της βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, καθώς και το μέλος της ανεξάρτητη βουλευτής κ. Άννα Θεολόγου επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.
 

Δειτε Επισης

Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ