ΕΤΕΚ: Τιμωρία σε όσους επενέβηκαν σε παραλίες

Το ΕΤΕΚ θεωρεί ότι τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Εσωτερικών για προστασία των παραλιών από αυθαίρετες καταστροφικές επεμβάσεις, είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως, ελλείψει πραγματικής πολιτικής βούλησης για ποινική δίωξη και ταχεία παραδειγματική τιμωρία, όσων εξόφθαλμα καταπάτησαν το νόμο και συμπεριφέρθηκαν οσάν να είναι ιδιοκτησία τους οι παραλίες, περιλαμβανόμενης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να βελτιώσουν παρά οριακά την αισχρή κατάσταση την οποία παρατηρούμε σήμερα. 

Το Επιμελητήριο εδώ και τέσσερα, τουλάχιστον, χρόνια καταγγέλλει και προειδοποιεί ότι το σύστημα ελέγχου και επιβολής της τάξης στα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα της Κύπρου περιλαμβανομένης και της προστασίας / διαχείρισης των παραλιών μας, νοσεί και ανέμενε πιο έγκαιρα, δραστικά και συνολικά μέτρα. Δυστυχώς εξακολουθεί να διατηρείται η πολυνομία, η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και το αλαλούμ στο θέμα της διαχείρισης των παραλιών, ενός εθνικού πλούτου.

Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας έξαρσης παράτυπων επεμβάσεων σε παραλίες σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, από Δήμους, επιχειρηματίες και ιδιώτες, με την ανοχή και πολλές φορές τις ευλογίες του συστήματος, εις το όνομα της «ανάπτυξης» των περιοχών αυτών, ενώ στην πραγματικότητα καθεμία από αυτές τις επεμβάσεις υλοποιούνταν ξεκάθαρα προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων ή πρόσκαιρου κέρδους. Οι παραλίες της Κύπρου αποτελούν εθνικό πλούτο και όχι οικόπεδο προς εκμετάλλευση. Για άλλη μια φορά ακολουθείται μία καιροσκοπική προσέγγιση, όπου προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων ή πρόσκαιρου κέρδους αλλοιώνονται με μη αναστρέψιμο τρόπο παραλίες, κάτι το οποίο μεταξύ άλλων θα οδηγήσει στην καταστροφή του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. 

Εκ του αποτελέσματος η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέτυχε παταγωδώς στο ρόλο της, αφού αρκετές φορές αντί να είναι θεματοφύλακας των νόμων και της τάξης, πρώτη προχωρεί σε αυθαιρεσίες και παρανομίες. Συνεπώς το Κεντρικό Κράτος οφείλει να αναλάβει δράση και να αντιμετωπίσει τις παρανομίες και αυθαιρεσίες αποφασιστικά επιβάλλοντας την τάξη χωρίς υπεκφυγές και άλλη καθυστέρηση. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί λύση επιτέλους στην πολυνομία και πολυαρχία που επικρατεί σήμερα στον τομέα διαχείρισης και προστασίας των παρταλιών.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους