Εξοπλισμό ανίχνευσης €150.000 δώρισαν οι ΗΠΑ

Εξοπλισμό αξίας 150 χιλιάδων δολαρίων παράδωσε η αμερικανική κυβέρνηση στις κυπριακές αρχές, σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως ένδειξη περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών.
 
Πρόκειται για συσκευές ανίχνευσης παράνομων υλικών και ουσιών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το Τμήμα Τελωνείων σε λιμάνια και αεροδρόμια. Η εν λόγω προσφορά, εντάσσεται στα πλαίσια της τεχνικής και εκπαιδευτικής βοήθειας που παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. σε θέματα ελέγχου εξαγωγών. Πέραν της δωρεάς του υλικού οι αμερικανικές αρχές θα αναλάβουν και την εκπαίδευση του προσωπικού του τμήματος στη χρήση των συσκευών αυτών.
 
«Πιστεύουμε ότι (η δωρεά) αποτελεί μία πτυχή του πώς προσβλέπουμε να ενισχύσουμε και ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Ντόχερτι σε δηλώσεις στην σύντομη τελετή παράδοσης του εξοπλισμού στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
Όπως είπε, ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την ανίχνευση προϊόντων που διακινούνται παράνομα είτε μέσω λιμανιών είτε αεροδρομίων.
 
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ευχαρίστησε την Πρέσβειρα των ΗΠΑ και μέσω της, την Κυβέρνηση των ΗΠΑ «για αυτή την πολύ σημαντική και χειροπιαστή υποστήριξη, βοήθεια που λαμβάνουμε στην μορφή πολύ σημαντικού εξειδικευμένου εξοπλισμού, αλλά και τεχνικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης σε σχέση με την ανάγκη και την υποχρέωση της χώρας μας να εφαρμόσει τόσο τις εθνικές νομοθεσίες όσο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας σε σχέση με τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης είτε ναρκωτικών, είτε εξοπλισμών».
 
Ο κ. Γεωργιάδης συνέδεσε τις υποχρεώσεις αυτές και με την «ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της χώρας μας και τους κινδύνους διακίνησης τέτοιων υλικών στην περιοχή και στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Υπέδειξε ακόμη πως το Τμήμα Τελωνείων δεν είναι απλά μια υπηρεσία συλλογής δασμών, αλλά και εφαρμογής του νόμου σε θέματα παράνομης διακίνησης.
 
«Θέλω να τονίσω την δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης να συμβάλει στη διεθνή προσπάθεια, την ετοιμότητα μας να συνεργαστούμε με όλα τα κράτη προς αυτή την κατεύθυνση και συνεπώς ξανά να αναγνωρίσω και να εκφράσω τις ευχαριστίες της κυπριακής κυβέρνησης προς τις αρχές των ΗΠΑ για αυτή την σημαντική υποστήριξη που σήμερα λαμβάνουμε», κατέληξε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή