ΚΟΑΠ: €1,5 δισ. έλαβαν οι αγρότες

Οι στόχοι που είχαν τεθεί για το έτος 2017, έχουν επιτευχθεί στο έπακρο, τόνισε ο Επίτροπος του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) Τίμης Ευθυμίου, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι από ιδρύσεως του ΚΟΑΠ έχει καταβληθεί στους Κύπριους αγρότες ποσό που ανέρχεται στο €1,5 δισεκατομμύριο, ενώ από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει παραχωρηθεί ποσό ύψους περίπου €200 εκατομμυρίων.
 
Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών είπε ότι η Κύπρος κατάφερε τα τελευταία χρόνια να συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη με τις χαμηλότερες δυνατό ποινές, περίπου στο 1/10 του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
 
Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι η επίτευξη των στόχων για το 2017 «οφείλεται  στη σκληρή δουλειά, εκ πρώτης της υπηρεσίας του ΚΟΑΠ και της αρμονικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων» και τόνισε πως προσδοκία του Οργανισμού «είναι, να επιτύχουμε να εκταμιευθεί για  τους αγρότες μας το σύνολο των χρημάτων που παραχωρούνται, τόσο από κοινοτικούς, όσο και από εθνικούς πόρους, δίνοντας και το μήνυμα στην υπόλοιπη κοινωνία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σύμμαχος των αγροτών και οικονομικός τους αιμοδότης».
 
Αναφορικά με τις ποινές, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι ο ΚΟΑΠ έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο την επίτευξη μηδενικών ποινών και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημείωσε, «υπάρχει αρκετό έδαφος που θα πρέπει να καλυφθεί και πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι και έχουν ρόλο όλοι οι φορείς και εμπλεκόμενοι με τη γεωργία».
 
«Η ανταπόκριση των αγροτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική αφού τις υποδείξεις και παραινέσεις του Οργανισμού είναι οι πρώτοι που προσπαθούν να τις ακολουθήσουν», σημείωσε.
 
Αναφορικά με τον απολογισμό του 2017, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι έχουν παραχωρηθεί επιδοτήσεις στους τομείς των Άμεσων Ενισχύσεων, των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς και στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Ειδικότερα, ανέφερε ότι για τις Άμεσες Ενισχύσεις  έχουν παραχωρηθεί συνολικές επιδοτήσεις περίπου €60 εκατομμύρια και για τις Επιδοτήσεις Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης & Κοινές Οργανώσεις Αγοράς περίπου €34  εκατομμύρια.
 
Επιδοτήσεις 2018
Αναφορικά με την Ενιαία Αίτηση Εκταρικών Επιδοτήσεων έτους 2018, ο Επίτροπος είπε ότι ο Οργανισμός έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του σε σχέση με την προκήρυξη της Ενιαίας Αίτησης του έτους 2018 και πρόσθεσε ότι ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων στις 19.03.2018 και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 19.04.2018.
 
Αναμένεται να υποβληθούν 35.000 αιτήσεις και το ποσό που θα διατεθεί θα είναι περίπου 50 εκατομμύρια, ανέφερε και πρόσθεσε ότι στόχος θα είναι και φέτος, όπως και τα προηγούμενα 2 χρόνια οι επιδοτήσεις για το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων 2018, να ξεκινήσουν 1η Δεκεμβρίου με στόχο να ολοκληρωθούν οι καταβολές στους δικαιούχους εντός Δεκεμβρίου και κατά το δυνατόν πριν τα Χριστούγεννα.
 
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, στόχος θα είναι και φέτος, όπως και τα προηγούμενα 2 χρόνια οι επιδοτήσεις για το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων 2018, να ξεκινήσουν 1η Δεκεμβρίου με στόχο να ολοκληρωθούν οι καταβολές στους δικαιούχους εντός Δεκεμβρίου και κατά το δυνατόν πριν τα Χριστούγεννα.
 
Σε σχέση με την προαιρετική Συνδεδεμένη Στήριξη Αιγοπροβάτων, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε στενή και αρμονική συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και ειδικά με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ώστε να ολοκληρώσει την προετοιμασία του για προκήρυξη του μέτρου και φέτος.
 
Ανέφερε ότι η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων προγραμματίζεται για τις 23.04.2018 και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 04.05.2018.
 
«Ενθαρρύνονται οι αιτητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αίτηση τους ώστε αυτή να συμπεριλαμβάνει κωδικούς αιγοπροβάτων που είναι παρόντα στην εκμετάλλευση τους στις 19.03.2018 και όπως προσαρμόσουν κατάλληλα τα βιβλία που είναι υποχεωμένοι να τηρούν στην εκμετάλλευση τους», πρόσθεσε.
 
Αναφορικά με τις επιδοτήσεις που θα παραχωρηθούν το 2018, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι έχουν ήδη παραχωρηθεί για σκοπούς Άμεσων Πληρωμών και Αγροτικής Ανάπτυξης το συνολικό ποσό των €6,5 εκ. ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να παραχωρηθούν οι ακόλουθες επιδοτήσεις, συνολικού ποσού €97 εκ.
 
Ανέφερε επίσης ότι οι ενισχύσεις στα πλαίσια της Ενιαίας Αίτησης ανήλθαν περίπου στα 68 εκ.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές