Η Πειραιώς, ο Σάλλας, η Κύπρος και οι κατηγορίες για «ξέπλυμα»

Ύποπτη εμπλοκή διευθυντικών στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μιχάλη Σάλλα, σε αγοραπωλησίες ακινήτων που φαίνεται να κόστισαν στην τράπεζα γύρω στα €6,4 εκατ. καταδεικνύει έκθεση της ελληνικής Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την έκθεση που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η εποπτική αρχή εξέτασε την πώληση πέντε ακινήτων από την τράπεζα σε κυπριακή εταιρεία το 2016 και διαπίστωσε ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο κ. Σάλλας και άλλα μέλη της διοίκησης της Πειραιώς συμμετείχαν στις συμφωνίες, κρίνονται ένοχοι για κατάχρηση της θέσης που κατείχαν».

Ο κ. Σάλλας, που βρέθηκε στο πηδάλιο της Πειραιώς για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα προτού αποχωρήσει τον Ιούλιο του 2016, αμφισβητεί τα ευρήματα της έκθεσης και αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία.

Τα ακίνητα που είχαν πωληθεί το 2003 σε εταιρείες που «συνδέονταν με το κ. Σάλλα ή μέλη της οικογένειάς του» και στη συνέχεια αγοράστηκαν και πάλι το 2006 από την Πειραιώς, είχαν αγοραστεί από την κυπριακή εταιρεία το 2016 με δάνεια που παραχωρήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς. Οι συναλλαγές, με κεφάλαια που διέρχονταν από μια σειρά ενδιάμεσων εταιρειών, έδειξαν ότι ο δανειστής «παραβίαζε συνετές τραπεζικές πρακτικές», με αποτέλεσμα να ζημιώσει οικονομικά την τράπεζα, δήλωσε η εποπτική αρχή.

Τρίτη έκθεση
Η έκθεση για την Πειραιώς του φορέα καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου, είναι η τρίτη κατά σειρά μελέτη σχετικά με τις συναλλαγές ακινήτων της Τράπεζας. Προηγήθηκε έκθεση της Αρχής για χρηματοοικονομικά εγκλήματα τον  Οκτώβριο του 2016 η οποία ήγειρε σειρά ερωτημάτων σχετικά με την πώληση και επαναγορά των ακινήτων το 2006. Η έκθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε από τον Έλληνα εισαγγελέα για να προσάψει κατηγορίες εναντίον του κ. Σάλλα και άλλων έξι στελεχών τον περασμένο Απρίλιο.

Οι πωλήσεις ακινήτων αποτέλεσε αντικείμενο αναφορά και στην έκθεση ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κεντρική τράπεζα, τον Σεπτέμβριο, επιβεβαίωσε ότι ερευνούσε υποψίες για παρατυπίες στην Τράπεζα Πειραιώς σχετικά με διαγραφή δανείων και τις παραβιάσεις των capital controls, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η έκθεση της ελληνικής αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που επικεντρώνεται στην πώληση ακινήτων το 2016 στην κυπριακή εταιρεία Copiouso Holdings Ltd, έχει σταλεί σε εισαγγελείς, οι οποίοι εξακολουθούν να διερευνούν τις συμφωνίες.
 
"Λάθος εικασίες"
Ο Σάλλας αρνείται οποιεσδήποτε κατηγορίες για διάπραξη αδικήματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg, ο δικηγόρος του κ. Σάλλα σημειώνει σε επιστολή του ότι οι ισχυρισμοί «επαναλαμβάνουν λανθασμένες εικασίες από την έκθεση ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος και περιέχουν ανακρίβειες και λάθη», χωρίς ωστόσο να παραχωρεί οποιεσδήποτε διευκρινίσεις για την αφορά του σε ανακρίβειες.

Τον Απρίλιο, απαντώντας στις κατηγορίες του εισαγγελέα, ο κ. Σάλλας σε δήλωσή του αναφέρει: «Το βλέπω αυτό ως μια προσπάθεια στοχοποίησης μου, η οποία είμαι βέβαιος ότι δεν θα καρποφορήσει καθώς δεν υπήρξε καμία ζημιά στην τράπεζα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τράπεζα πώλησε τα ακίνητα αυτά το 2016 στην ίδια τιμή που τα αγόρασε το 2006».

Σύμφωνα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων μειώθηκαν κατά 30%.

Ροχή χρημάτων
Η ελληνική αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες λέει ότι ανίχνευσε τα χρήματα που χρησιμοποίησε η Copiouso για τη χρηματοδότηση της αγοράς των ακινήτων.

Σύμφωνα με την αρχή, τον Αύγουστο του 2016, η Τράπεζα Πειραιώς κατέβαλε στην εταιρεία "Eolikee Hellas", εταιρεία αιολικής ενέργειας, €6 εκατ. στο πλαίσιο δανείου €16 εκατ. Αργότερα εκείνο το μήνα, η Eolikee μεταβίβασε τα €6 εκατ. σε μια άλλη εταιρεία με την επωνυμία «Helios», έναν υπεργολάβο για το αιολικό πάρκο.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2016, η Helios μετέφερε €2,48 εκατ. σε κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία «Deomax». Τρεις μέρες αργότερα, η Deomax μεταβίβασε το ποσό ως μετατρέψιμο δάνειο στην  Copiouso, το οποίο το χρησιμοποίησε για να πληρώσει στην Τράπεζα Πειραιώς την πρώτη δόση της συμφωνίας για τα πέντε ακίνητα, σύμφωνα με την έκθεση. Μέσω μιας αλυσίδας συναλλαγών, ένα δάνειο, το οποίο αρχικά προοριζόταν για την επένδυση σε αιολικό πάρκο, κατέληξε στη χρηματοδότηση της απόκτησης αυτών των ακινήτων, ανέφερε η έκθεση.

Παραβίαση πρακτικών
«Καταγράφηκε μια σειρά από ασυνήθιστες λογιστικές συναλλαγές, μεταφέροντας από μια εταιρεία σε μια άλλη και αφού μια αλυσίδα διαδοχικών λογιστικών μεταφορών επιστράφηκε στο ταμείο της,  χωρίς ο αγοραστής του ακινήτου να εκταμιεύσει το οφειλόμενο ποσό», ανέφερε.

Σύμφωνα με την έκθεση της εποπτικής αρχής, υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» για τη νομιμοποίηση εσόδων από τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών Copiouso Holdings, Deomax, Eolikee Hellas και Helios και από τους Σάλλα και Γιώργο Λογοθέτη, του διευθύνων συμβούλου του ελληνικού Ομίλου Libra, με έδρα τη Νέα Υόρκη που διαθέτει μετοχές στην Πειραιώς.
Η έκθεση αναφέρει ότι «η Eolikee έχει την ίδια βάση με τις εταιρείες του κ. Λογοθέτη και το διοικητικό συμβούλιο της Eolikee έχει τρία εκτελεστικά στελέχη από τον Όμιλο».  Ο κ. Λογοθετής, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε παράβαση, σε ηλεκτρονικό μήνυμα του προς το Bloomberg, σημειώνει ότι τρεις εργαζόμενοι σε μία από τις εταιρείες του Ομίλου του συμμετείχαν στο συμβούλιο της Eolikee, ενώ αρνείται ότι οποιοδήποτε εμπλοκή από τον Όμιλο του στη διοίκηση της εταιρείας.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Copiouso εξακολουθεί να παραμένει ο ιδιόκτητης των ακινήτων. Αλλά «λόγω της αποτυχίας του αγοραστή να πληρώσει την τιμή μεταβίβασης», η Τράπεζα Πειραιώς δήλωσε ότι «έχει ενεργήσει για την προστασία των συμφερόντων της και, σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης, βρίσκεται στη διαδικασία ανάκτησης των ακινήτων».

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Δειτε Επισης

Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας