Ημέρα ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνδιοργανώνουν το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 από τις 3:00 μέχρι τις 5:00 το απόγευμα στο Mall of Cyprus εκδήλωση για την Ημέρα Ίσης Αμοιβής μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Η ισότητα στην αμοιβή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, προωθούν δράσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπισή του ως αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΕ.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί είναι η καθιέρωση ετήσιας Ευρωπαϊκής Ημέρας Ίσης Αμοιβής. Παρά τις παρεμβάσεις ωστόσο, το μισθολογικό χάσμα – η διαφορά μεταξύ του μέσου όρου των αποδοχών των ανδρών και του μέσου όρου των αποδοχών των γυναικών για το σύνολο της οικονομίας – παραμένει μεγάλο, αντικατοπτρίζοντας τη συνεχιζόμενη ανισότητα στο σύνολο της αγοράς εργασίας. Ο μέσος όρος του χάσματος στην ΕΕ ανέρχεται σε 16,2%, ενώ στην Κύπρο το 2016 το ποσοστό ανήλθε στο 13,9%. 

Στην Κύπρο, το Υπουργείο Εργασίας υλοποίησε την περίοδο 2010-2015 το συγχρηματοδοτούμενο Έργο «Δράσεις για Μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών», τα μέτρα του οποίου συνέβαλαν στη σημαντική μείωση του χάσματος. Αρκετά μέτρα του εν λόγω Έργου συνεχίζουν να είναι σε ισχύ, όπως η καθιέρωση της διοργάνωσης εθνικής Ημέρας Ίσης Αμοιβής που σκοπό έχει τη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις διάφορες πτυχές του ζητήματος, τις επιπτώσεις του και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και συλλογικής δράσης για καταπολέμηση του.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές