Δυνατό το κυπριακό διαβατήριο

Ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών φαίνεται να βρίσκονται τα προγράμματα παραχώρησης υπηκοότητας και άδειας παραμονής που εφαρμόζει η κυπριακή κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το Global Rank Power 2018 (Passport Index), το οποίο καταρτίζεται από την παγκόσμια χρηματοοικονομική εταιρεία παροχής συμβουλών, Arton, που ειδικεύεται σε επενδυτικά προγράμματα για άδεια παραμονής και εξασφάλιση ιθαγένειας, η Κύπρος κατατάσσεται σε ιδιαίτερα υψηλές θέσεις ανάμεσα σε 193 χώρες.

Μάλιστα, στην κατηγορία εξασφάλισης υπηκοότητας μέσω επενδύσεων η Κύπρος καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ακολουθώντας τη Μάλτα.

Σε 150 χώρες χωρίς βίζα
Το κυπριακό διαβατήριο προσφέρει πρόσβαση σε 150 χώρες χωρίς την απαίτηση άδειας εισόδου, την ώρα που το διαβατήριο της Μάλτας προσφέρει πρόσβαση σε 156 χώρες, χωρίς να απαιτείται η έκδοση βίζας.

Παράλληλα, με την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου ο επισκέπτης μπορεί να λάβει βίζα κατά την άφιξή του σε τουλάχιστον 30 χώρες.

Εντούτοις, σημαντικό μειονέκτημα για το κυπριακό διαβατήριο είναι ότι δεν προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για τις οποίες απαιτείται η εξασφάλιση άδειας εισόδου.

Τα δυνατά διαβατήρια
Στη συνολική κατάταξη, πιο δυνατό αποδεικνύεται το διαβατήριο της Σιγκαπούρης αλλά και της Νότιας Κορέας, τα οποία προσφέρουν πρόσβαση σε 162 χώρες χωρίς την έκδοση βίζας, με τη Γερμανία και την Ιαπωνία να ακολουθούν, καθώς το διαβατήριό τους προσφέρει πρόσβαση χωρίς άδεια εισόδου σε 161 χώρες.

Στη λίστα εξασφάλισης άδειας παραμονής μέσω επενδύσεων η Κύπρος κατατάσσεται στην 14η θέση. 

Για τον καταρτισμό του δείκτη Passport Index λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης βίζας για την είσοδο σε μία χώρα (visa free) και η εξασφάλιση βίζας κατά την άφιξη σε μία χώρα (visa on arrival).

Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου επιτρέπει τη μετακίνηση σε μια ξένη χώρα χωρίς την ανάγκη για ταξιδιωτική βίζα. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται μόνο έγκυρο διαβατήριο για λόγους εισόδου και εξόδου.

Η έκδοση βίζας κατά την άφιξη σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες, αν και πρέπει να λάβουν θεώρηση εισόδου για να εισέλθουν σε μία χώρα, εντούτοις μπορούν να την εξασφαλίσουν κατά την άφιξή τους σε αυτή, χωρίς να υποβάλουν αίτηση για ταξιδιωτική βίζα εκ των προτέρων.

Δειτε Επισης

Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου