Φτιάχνουν μητρώο για τις κοινωνικές επιχειρήσεις

Στην ίδρυση και διατήρηση μητρώου εγγραφής κοινωνικών επιχειρήσεων στοχεύει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο των δράσεών του για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικότητας, όπως η κοινωνική.

Στο Μητρώο θα έχουν δικαίωμα εγγραφής δυο κατηγορίες κοινωνικών επιχειρήσεων, η κοινωνική επιχείρηση γενικού σκοπού και η κοινωνική επιχείρηση ένταξης.

Δύο κατηγορίες
Με βάση το προωθούμενο νομοσχέδιο, η πρώτη κατηγορία, οι κοινωνικές επιχειρήσεις γενικού σκοπού επανεπενδύουν τουλάχιστον το 70% των κερδών τους για την προώθηση της κοινωνικής τους αποστολής, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα προκαθορισμένες διαδικασίες και κανόνες σε ό,τι αφορά τη διανομή κερδών προς τα μέλη, μετόχους και ιδιοκτήτες, προκειμένου να διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα.

Από την άλλη, η δεύτερη κατηγορία, οι κοινωνικές επιχειρήσεις ένταξης εργοδοτούν τουλάχιστον κατά 40% του εργατικού δυναμικού άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 

Καθορίζονται επίσης οι διαδικασίες εγγραφής στο μητρώο, οι σχετικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων καθώς και διαδικασία για ανάκληση της εγγραφής και αφαίρεση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης του όρου. 

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο για δημιουργία και διατήρηση μητρώου εγγραφής κοινωνικών επιχειρήσεων πήρε το πράσινο φως του Υπουργικού Συμβουλίου στις 9 Ιανουαρίου 2018.

Το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από τεχνική επιτροπή η οποία αποτελείτο από εκπροσώπους της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Προεδρία και των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Πολιτισμού, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αρμόδια αρχή ορίζεται το Υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις τεκμηριώνουν στην αρμόδια αρχή, στους συνεργάτες και τους πελάτες τους, ότι έχουν σκοπό να επιφέρουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά με τη διαφάνεια και τον τρόπο λειτουργίας τους. 

Εξάλλου, με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκδίδει κανονισμούς και διατάγματα, ενώ καθορίζονται και ποινικά αδικήματα σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του.

Ποιες εταιρείες μπορούν να εγγραφούν
Σκοπός του συγκεκριμένου νόμου είναι να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις κρατικές επιχειρήσεις, να εγγραφούν στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων.
 
Δικαίωμα εγγραφής στο εν λόγω μητρώο έχουν εγγεγραμμένες εταιρείες σύμφωνα με τον περί Εταιρειών Νόμο, συνεργατικές εταιρείες σύμφωνα με τον περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμο και άλλες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που είναι σε θέση να τεκμηριώσουν στην αρμόδια αρχή, στους συνεργάτες και τους πελάτες τους, ότι έχουν σκοπό να επιφέρουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά με τη διαφάνεια και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Δειτε Επισης

Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Πράσινο» Βουλής για αγορά 30 ηλεκτρικών και 5 υβριδικών οχημάτων για αξιωματούχους
Με δύο τρόπους οι προαγωγές στο Δημόσιο το 2024-Καθοριστική η παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας