Στη Βουλή η μελέτη για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα

Την μελέτη για το Διαχειριστικό Σχέδιο για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία αφορούσε την κυβερνητική πολιτική για το θέμα της προστασίας και της διαχείρισης του Ακάμα και η οποία επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του Διαχειριστικού Σχεδίου για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου είπε ότι η παρουσίαση της μελέτης για το Δασικό Πάρκο έγινε στην παρουσία όλων των ενδιαφερομένων και του Δήμου Πέγειας και των κοινοτήτων της περιοχής και των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των Οικολόγων και όλων όσων έχουν κάτι να πουν για τον Ακάμα.
 
Φάνηκε, συνέχισε ο κ. Αδάμου, «για ακόμα μια φορά, μετά από τόσα χρόνια, πάνω από τρεις δεκαετίες, τέσσερις ακόμα, το πόσο αναβλητικοί και πόσο αδύναμοι είμαστε στο να παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις που να μπορούν να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και το περιβάλλον».
 
«Δεν βρήκαμε ποτέ την χρυσή τομή να εξυπηρετηθεί και ο κάτοικος της περιοχής των κοινοτήτων αλλά και το ίδιο το περιβάλλον. Είναι αυτό που έχω υποδείξει και στην συνεδρία της Επιτροπής γιατί υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελετητών του έργου, των κοινοτήτων της περιοχής και των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά την αποψίλωση του πληθυσμού της περιοχής. Άρα, εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι πολιτική βούληση. Εάν δεν υπάρχει πολιτική βούληση η οποία να έρθει να παντρέψει, να συμβιβάσει με συναινετικούς τρόπους την προστασία του περιβάλλοντος με την ευημερία των κατοίκων τίποτε δεν μπορεί να γίνει», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Αδάμου είπε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες, τις οποίες πρέπει να ακολουθούν.
 
«Σήμερα παρουσιάστηκε το Δασικό Πάρκο. Το Δασικό Πάρκο δεν είναι ο Ακάμας. Το Δασικό Πάρκο είναι ένα κομμάτι του Ακάμα. Είναι 7.000 τετραγωνικά μέτρα το Δασικό Πάρκο και ο Ακάμας είναι 17.000 τετραγωνικά μέτρα. Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι οι ιδιωτικές περιουσίες που είναι εκτός του πάρκου, αλλά και οι μικρές περιουσίες και δύο μεγάλες περιοχές που είναι μέσα στο πάρκο. Τι γίνεται με όλες αυτές τις περιουσίες; Οι ιδιοκτήτες εκτός του δασικού πάρκου πήγαν στο δικαστήριο και δικαιώθηκαν. Άρα, τι γίνεται; Θα γίνει ανάπτυξη μέσα στο ιδιωτικό τεμάχιο; Με βάση τον κανονισμό της ΕΕ, γιατί δεν μπορούμε να τον αγνοούμε, γιατί είναι εκείνος που ισχύει, στις περιοχές αυτές που είναι περιοχές Natura, μπορείς να κάνεις ήπιες  αναπτύξεις», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Αδάμου είπε ότι είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να λύσουν, γι’ αυτό έβαλε κυλιόμενες συνεδρίες γιατί, όπως είπε, «θέλω αυτή την φορά, τουλάχιστον εμείς σαν Βουλή των Αντιπροσώπων να προσφέρουμε τα μέγιστα, να ληφθεί εκείνη η πολιτική απόφαση από την Εκτελεστική Εξουσία, να δούμε άσπρη μέρα στον Ακάμα».
 
«Να μην ακούμε κάθε τρεις και λίγο τα παράπονα που γίνονται είτε από τους κατοίκους της περιοχής είτε και από τους περιβαλλοντιστές. Ο άνθρωπος και το περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν. Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό ξεχάστε το. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς για το θέμα της εισόδου στον πάρκο, ο κ. Αδάμου είπε ότι για το θέμα υπάρχει μελέτη η οποία δίνει τέσσερις εισόδους και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κοινότητες που διαφωνούν και δεν θέλουμε και εμείς είσοδο στην περιοχή εκείνη».
 
Σημείωσε ότι οι είσοδοι προσφέρουν κάποιο εισόδημα και συμπλήρωσε ότι οι επισκέπτες σήμερα ανέρχονται στις 800 χιλιάδες με 1 εκατομμύριο.
 
Ο κ. Αδάμου ανέφερε, επίσης, ότι όπως τους ανέφεραν σε πρώτη φάση, θα μπει μια τιμή εισόδου €2 για τα πρώτα χρόνια και €4 αργότερα, από την οποία θα υπάρξει ένα εισόδημα.
 
«Αυτό το εισόδημα το χρειάζονται οι κοινότητες να αναβαθμίσουν την περιοχή τους. Γι ‘ αυτό το λόγο η κάθε κοινότητα με τα επιχειρήματα της θέλει μια πύλη στην περιοχή της και εγώ λέω γιατί η κάθε κοινότητα να παίρνει ξεχωριστά. Να υπάρχει ένα ταμείο για όσες πύλες θέλεις να ανοίξεις και αυτό να μοιράζεται ανάλογα με τις ανάγκες στις κοινότητες. Ήταν μια πρόταση που έκανα, δεν ξέρω αν θα γίνει αποδεκτή ή όχι. Αυτό θα το δούμε στη συνέχεια. Άρα, ένα σημαντικό πράγμα να λύσουμε το πρόβλημα των ιδιωτικών περιουσιών . Είναι πολύ σημαντικό. Αν δεν λύσουμε αυτό το βασικό πρόβλημα θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ να βρούμε λύσεις», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ