anner-cyta-vodafone

Βουλή: Μελετά απαγόρευση μετρητών για αγορές άνω των €10.000

InBusinessNews  14/02/2018 13:30
Βουλή: Μελετά απαγόρευση μετρητών για αγορές άνω των €10.000

Βουλή: Μελετά απαγόρευση μετρητών για αγορές άνω των €10.000

InBusinessNews  14/02/2018 13:30
Την απαγόρευση αγοράς με μετρητά πέραν των δέκα χιλιάδων ευρώ, τριών κατηγοριών αγαθών, μελετά με εναρμονιστικό νομοσχέδιο η Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται η αγορά μηχανοκίνητων οχημάτων, πολύτιμων λίθων και πολύτιμων μετάλλων και έργων τέχνης και αντικών με μετρητά πέραν των €10.000.

RELATED ARTICLES


Η Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει απαγόρευση όλων των αγορών με μετρητά πέραν των 10 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο δίνει την δυνατότητα στα κράτη, να καθορίζουν κατάλογο προϊόντων. Η Νομική Υπηρεσία, με τροπολογία, εισηγείται τον περιορισμό της απαγόρευσης, στις πιο πάνω τρεις κατηγορίες προϊόντων.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου είπε πως η Επιτροπή ξεκίνησε τη συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου Περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.
 
Όπως εξήγησε, η ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρεται στην καταπολέμηση της νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και στο πεδίο εφαρμογής της εντάσσονται τώρα μεταξύ άλλων, πρόσωπα που εμπορεύονται αγαθά, εφόσον η πληρωμή καταβάλλεται ή εισπράττεται σε μετρητά και αφορά ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από 10 χιλιάδες ευρώ, ανεξαρτήτως αν η συναλλαγή πραγματοποιείται με μια και μόνη πράξη ή με περισσότερες.
 
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες ούτως ώστε εντός Μαρτίου να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας καθώς ο χρόνος για εναρμόνιση τελειώνει και οι καμπάνες, όπως είπε, άρχισαν να κτυπούν δυνατά.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργίου είπε πως το Νομοσχέδιο καθορίζει τη διενέργεια πράξεων για διάφορα αγαθά το ανώτατο ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά. Πλην όμως υπάρχει σχετική τροποποίηση η οποία κατατέθηκε από την ΜΟΚΑΣ, με την οποία εξειδικεύονται οι πράξεις για αγορά αγαθών, η οποία ενδεχομένως να εμπεριέχουν τον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
 
«Δεν θα μπορείς να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο αξίας πέραν των 10 χιλιάδων ευρώ και να το πληρώσεις τοις μετρητοίς, ή να αγοράσεις τέχνης, ή πολύτιμα μέταλλα, χρυσαφικά τοις μετρητοίς», είπε, και σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο εξειδικεύεται η αναφορά της οδηγίας σε αγαθά, σε συγκεκριμένα ήδη, διότι η αναφορά σε αγαθά μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε.
 
Ο κ. Γεωργίου είπε πως υπάρχουν και άλλες προτάσεις και παρατηρήσεις και για αυτό θα ολοκληρωθεί η κατ’ άρθρο συζήτηση ώστε να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο.
 
Ερωτηθείς αν στα αγαθά περιλαμβάνονται ακίνητα, ο κ. Γεωργίου διερωτήθηκε κατά πόσον μπορεί κάποιος να πάρει μισό εκατομμύριο σε μετρητά για να αγοράσει ένα ακίνητο και επανέλαβε πως η τροποποίηση που έχει δοθεί από τη Νομική Υπηρεσία και περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα αγαθά, θα τύχει περαιτέρω συζήτησης καθώς έχουν καταγραφεί ενστάσεις, προτάσεις και προβληματισμοί σε σχέση με την κατάταξη συγκεκριμένων αγαθών και πράξεων. Σημείωσε πως η οδηγία αναφέρεται στο σύνολο των αγαθών, και εξήγησε πως αν ψηφιστεί με κάποια αγαθά και όχι με το σύνολο των αγαθών δεν θα υπάρξει πρόβλημα από πλευράς ΕΕ.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του είπε ότι στην ανάγνωση των κατ’ άρθρον έχουν διαπιστώσει αριθμό ζητημάτων τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν.
 
«Πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση της νομοθεσίας που αφορά την παρεμπόδιση και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Όμως, αυτή η επικαιροποίηση πρέπει να γίνει με ένα τρόπο αποτελεσματικό. Το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβαρότητα», είπε.
 
Οσον αφορά την απαγόρευση που έχει καθοριστεί για συγκεκριμένα αγαθά, ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει προβληματισμός. «Εάν υπάρχει κίνδυνος για συγκεκριμένα αγαθά ότι είναι επιρρεπή στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αυτό πρέπει να γενικευτεί και να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα αγαθών», πρόσθεσε.
 
«Είναι και ανοικτό το ζήτημα του πλαφόν το οποίο σήμερα έχει καθοριστεί στις €10.000. Από αυτά που λέχθηκαν και στην Επιτροπή Νομικών, 16 κράτη μέλη έχουν πλήρη γενικευμένη απαγόρευση σε ότι αφορά την πληρωμή με μετρητά από συγκεκριμένο ποσό και άνω. Άρα, έχουμε θέσει το προβληματισμό και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα. Η πρόθεση είναι μέσα από κατ’ άρθρο να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δαμιανού είπε ότι υπάρχουν πολλά άλλα αγαθά τα οποία κάλλιστα μπορεί να αγοραστούν σε μια προσπάθεια ξεπλύματος.
 
«Και επειδή εμείς είμαστε ειλικρινείς και με τους εαυτούς μας αλλά και με τους πολίτες, μέσα από τη συζήτηση έχω θέσει το ερώτηση: Καλά, είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων λόμπι στα οποία σας οδήγησαν να εξαιρέσετε συγκεκριμένα προϊόντα; Λοιπόν, εμείς θέλουμε να υπάρχει ίση μεταχείριση όλων των πολιτών και όλων των εταιρειών.  Επομένως, εάν κάποια προϊόντα είναι περισσότερο επιρρεπή από άλλα, πρέπει να δούμε ποια είναι αυτά. Αλλά το να στοχοποιούνται συγκεκριμένα και να εξαιρούνται εκατοντάδες άλλα, αντιλαμβάνεστε αυτό δεν είναι θεμιτό και θα το εξετάσουμε με όλη την καλή θέληση που χρειάζεται γι’ αυτά τα ζητήματα», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας