Τσαγκάρης: Έμφαση στους μεγάλους φορολογούμενους

Αποτελεσματικά συμμορφώνεται η Κύπρος στις διεθνείς φορολογικές εξελίξεις, επιτυγχάνοντας έτσι να διασφαλίζει τη θέση της ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και να διαθέτει σύγχρονο φορολογικό καθεστώς το οποίο την καθιστά ανταγωνιστικό και ελκυστικό προορισμό ξένων επενδύσεων. Αυτό δήλωσε ο Έφορος φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης μιλώντας ενώπιον του Cyprus International Tax Conference.

Πρόσφατη εξέλιξη στις διεθνείς φορολογικές εξελίξεις, σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη, αποτέλεσε ο έλεγχος των πρακτικών των φορολογικών διοικήσεων για την έκδοση προχωρημένων φορολογικών αποφάσεων, υπό το πρίσμα των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. «Όταν εντοπίζεται παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, που σημαίνει ότι χορηγούνται παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις στους φορολογούμενους, μπορεί να επιβληθεί πρόσθετη φορολογία. Και έχουμε πρόσφατα παραδείγματα τέτοιων πρακτικών που αφορούν ιδιαίτερα τις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν οδηγηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Μέσα σε αυτές τις προκλήσεις, ανέφερε ο κ. Τσαγκάρης, η Κύπρος μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα φορολογικό καθεστώς που συμμορφώνεται τόσο με το πνεύμα όσο και με το γράμμα των σχετικών διεθνών φορολογικών κανονισμών και ταυτόχρονα είναι ανταγωνιστικό στη διεθνή φορολογική αρένα, κυρίως λόγω της απλότητας του.

Συγκεκριμένα, το κυπριακό φορολογικό καθεστώς περιέχει πολυάριθμα φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και ιδιώτες, τα οποία έχουν δοκιμαστεί έγκυρα στο πλαίσιο σχετικών οδηγιών της ΕΕ ή/ και του ΟΟΣΑ. Τα πρόσφατα νομοθετικά φορολογικά κίνητρα περιλαμβάνουν τις διατάξεις για την απόσβεση του συνυπολογιζόμενου τόκου για τις επιχειρήσεις, τις διατάξεις περί μη κατοίκου και τα νέα καθεστώτα IP box (καθεστώς διανοητικής ιδιοκτησίας). Η Κύπρος διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο Συμβάσεων Διπλής Φορολογίας, παρέχοντας διπλή φορολογική ελάφρυνση και για τη δικαστική και οικονομική διπλή φορολογία. Ακόμη και ελλείψει συμφωνίας διπλής φορολογίας, η διπλή φορολογία μπορεί να απαλλαγεί από τις μονομερείς διατάξεις του νόμου.

Αναδιοργανώνεται το Τμήμα Φορολογίας
Όσον αφορά το Τμήμα Φορολογίας Κύπρου, ο Έφορος υπογράμμισε τη νομική συγχώνευση των δύο φορολογικών τμημάτων σε ένα ενιαίο Ταμείο το οποίο υφίσταται μεγάλης αναδιοργάνωσης. Συγκεκριμένα, επανεξετάζονται όλες οι υφιστάμενες διαδικασίες και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το τμήμα να γίνει πιο πελατο-κεντρικό.

«Δίνουμε μεγάλη έμφαση στη συμμόρφωση των μεγάλων φορολογουμένων και γι 'αυτό δημιουργήσαμε μια ειδική μονάδα για να τους παρακολουθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαγκάρης για να εκφράσει την πεποίθηση πως ο εκσυγχρονισμός του Τμήματος Φορολογίας μέσω της εκτεταμένης χρήσης της τεχνολογίας και νέου εργασιακού περιβάλλοντος, θα εφοδιάσει το τμήμα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική συμμόρφωση με τις μελλοντικές φορολογικές αλλαγές.

Στον τομέα της συμμόρφωσης, ο κ. Τσαγκάρης σημείωσε πως η Κυπριακή νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι πλήρως σύμφωνη με τις συστάσεις της Task Force Financial Action Task Force (FATF), το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνείς συμβάσεις. Σύμφωνα με τον δείκτη AML που κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τον κίνδυνο που σχετίζεται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η Κύπρος καταλαμβάνει την 32η θέση από 146 χώρες.

Παράλληλα, η Κύπρος έχει αξιολογηθεί θετικά από την επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας και χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πλέον διαφανείς χώρες.

 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους