Πετρίδης: Χωρίς φόβο στην πρόκληση μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την εκτίμηση ότι δεν φοβίζει η πρόκληση για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, προσθέτοντας πως αντιθέτως αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για εκσυγχρονισμό όχι μόνο της υπαίθρου αλλά και της Κύπρου.
 
Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση της τεχνοοικονομικής μελέτης για τη συμπλεγματοποίηση τοπικών Κοινοτήτων που έγινε στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Σκαρίνου, ο Υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι πάντα δίπλα στις Κοινότητες «μέσω της καθημερινής επαφής, ιδιαίτερα με τις Επαρχιακές Διοικήσεις αλλά και με την ίδια τη Διοίκηση του Υπουργείου. Μέσω του σχεδιασμού και του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, ειδικά για τις αγροτικές περιοχές, που για το 2018-2020 ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα, πέραν των άλλων χορηγιών ή προγραμμάτων».   
 
Όπως σημείωσε, «το μέλλον και η προοπτική της υπαίθρου και των 250 περίπου χιλιάδων κατοίκων των 349 Κοινοτήτων της Κύπρου εξαρτάται από πολύ περισσότερα. Αυτό εξαρτάται από το αν η ίδια η τοπική κοινωνία μπορεί να αυτοδιοικηθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, από το αν θα οργανωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι διοικητικές δομές που έχουν άμεση επαφή με τους κατοίκους των Κοινοτήτων, στο αν οι Κοινότητες θα αποκτήσουν, επιτέλους, τα  εργαλεία εκείνα που χρειάζονται για να προσφέρουν πιο ποιοτικές και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους κατοίκους μέσω της μετεξέλιξής τους σε αυτόνομες και αυτάρκεις οντότητες». Γενικά, ανέφερε, εξαρτάται «από το αν θα προσδώσουμε την πραγματική έννοια της «αυτοδιοίκησης» στην τοπική αυτοδιοίκηση, απεξαρτητοποιώντας την σταδιακά από τη σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από το κεντρικό Κράτος ή τον εκάστοτε  Υπουργό».
 
Αναφερόμενος στις «σημαντικές πολιτικές αποφάσεις» που έλαβαν από κοινού το ΥΠΕΣ και η Ένωση Κοινοτήτων, ο κ. Πετρίδης είπε πως μεταξύ άλλων «συμφωνήσαμε ότι το παρόν σύστημα είναι απηρχαιωμένο και ξεπερασμένο από την ίδια τη ζωή, αποφασίσαμε ότι η πραγματική «τοπική αυτοδιοίκηση» στις περιοχές της υπαίθρου μπορεί να λειτουργήσει μόνο μέσω της υποχρεωτικής θεσμοθέτησης Τοπικών Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών με νομική υπόσταση» ενώ αποφασίστηκε «να αγγίξουμε την κάθε λεπτομέρεια, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια ρεαλιστική πολιτική που θα επιτύχει τον στόχο. Αποφασίσαμε «μεταρρύθμιση από τα κάτω προς τα πάνω», με τρόπο επιστημονικό και τεκμηριωμένο».
  
Αφού ανέφερε ότι «στόχος είναι η κατάθεση των νομικών προτάσεων στην Βουλή εντός του επόμενου Μαΐου», ο Υπουργός σημείωσε πως «η πρόκληση για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μας φοβίζει. Αντιθέτως, αποτελεί για εμάς μια όμορφη πρόκληση, μια μεγάλη ευκαιρία για εκσυγχρονισμό  όχι μόνο της υπαίθρου αλλά και της Κύπρου».
 
Κατά την παρουσίαση της μελέτης σημειώθηκε πως από τα υφιστάμενα Συμπλέγματα Υπηρεσιών παρέχονται διάφορες υπηρεσίες μεταξύ των οποίων σκύβαλα, γραφειακές υπηρεσίες, κοινό αποχετευτικό, κοινό καθαριστή και κοινό Κοινοτικό Συμβούλιο.
 
Αναφέρθηκε ακόμα ότι στα νέα Συμπλέγματα Υπηρεσιών στη Λευκωσία θα υπάρχουν συνολικά 94 Κοινότητες, με 72 περίπου χιλιάδες κατοίκους, 30 χιλιάδες υποστατικά και 136 άτομα μόνιμο προσωπικό. Στη Λεμεσό θα υπάρχουν 104 Κοινότητες, με 59 περίπου χιλιάδες κατοίκους, 26 χιλιάδες υποστατικά και 300 άτομα μόνιμο προσωπικό.
 
Στη Λάρνακα θα υπάρχουν 45 Κοινότητες, με 53 περίπου χιλιάδες κατοίκους, 23 χιλιάδες υποστατικά και 164 άτομα μόνιμο προσωπικό.
 
Στην Πάφο θα υπάρχουν 101 Κοινότητες, με 42 περίπου χιλιάδες κατοίκους 19 χιλιάδες υποστατικά και 130 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ για την ελεύθερη Αμμόχωστο θα υπάρχουν 5 Κοινότητες, με 17 περίπου χιλιάδες κατοίκους, 7 χιλιάδες υποστατικά και 34 άτομα μόνιμο προσωπικό.
 
Στη μελέτη αναφέρονται ακόμα και οι εισηγήσεις που έκανε η εταιρεία όσον αφορά τις υπηρεσίες που θα  παρέχει το Σύμπλεγμα σε πρώτη φάση προς τις Κοινότητες που θα συμμετέχουν σε αυτό, όπως αποκομιδή και διαχείριση σκυβάλων, υλοποίηση αναπτυξιακού σχεδιασμού, παροχή λογιστικών υπηρεσιών και υγειονομικές υπηρεσίες.
 
Η ενδεικτική οργανωτική δομή του Συμπλέγματος θα βασίζεται, σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ άλλων, στις υπηρεσίες που θα παρέχει το Σύμπλεγμα προς τις Κοινότητες που συμμετέχουν σε αυτό, στην υφιστάμενη στελέχωση, στην πλήρη αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού των Κοινοτήτων και στο σύνολο των υποστατικών που εξυπηρετεί το Σύμπλεγμα. 
 
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομιλήδης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «σταθμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου αλλά και μια νέα αφετηρία για την Ένωση Κοινοτήτων».
 
Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μελέτη «θα δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικά εφόδια ώστε να καταφέρει να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και να έχουμε μια πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Κύπρο».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών