Πράσινο της Βουλής στον προϋπολογισμό του 2018

Με 30 ψήφους υπέρ και 26 κατά ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018.
 
Υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού τάχθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Αλληλεγγύης.

Εναντίον ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, της Συμμαχίας Πολιτών, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ.

Αξίζει να τονιστεί πως το ΕΛΑΜ καταψήφισε τον προϋπολογισμό πλην του ταμείου της αμυντικής θωράκισης, την ώρα που η ΕΔΕΚ ψήφισε υπέρ των κονδυλίων που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας, Υγείας και τα κονδύλια που αφορούν τους πρόσφυγες. 

Το ίδιο έκανε και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς. 

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ καταψήφισε ολόκληρο τον προϋπολογισμό του 2018.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, με δηλώσεις του μετά τη ψηφοφορία, παρατηρώντας  πως οι παρεμβάσεις της Βουλής ήταν ίσως οι λιγότερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις, που ενέκριναν τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι πλεονασματικός.

«Είναι ένας προϋπολογισμός που θα μας επιτρέψει να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή προοπτική, ένας προϋπολογισμός που διασφαλίζει στη σταθερότητα, ένας προϋπολογισμός, χωρίς μέτρα, επιβαρύνσεις και φορολογίες, όπως αυτά που είχαμε στο παρελθόν, αλλά αντιθέτως, με περιθώρια και προβλέψεις για νέα έργα και νέες πολιτικές που ο τόπος μας έχει ανάγκη», είπε σχετικά.

Ευχαριστώντας εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις, που «με υπεύθυνο τρόπο έχουν διαχειριστεί και τις υπαρκτές διαφωνίες που έχουμε», ο ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε πως «θεωρώ πως με αυτό τον τρόπο, στη βάση της συναίνεσης, της συνεννόησης και των υπεύθυνων αποφάσεων, είναι που πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια».

Ερωτηθείς αν οι δεσμεύσεις κονδυλίων της Βουλής δημιουργούν πρόβλημα στην εκτελεστική εξουσία, ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε πως οι παρεμβάσεις της Βουλής ήταν ίσως οι ολιγότερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

«Συνεπώς δεν βλέπω να προκύπτει κανένα σοβαρό ζήτημα, σίγουρα όχι για τις δεσμεύσεις που απλώς διασφαλίζουν ή επιτρέπουν στη Βουλή να έχει μια επιπρόσθετη ευκαιρία ελέγχου, ή πληροφόρησης, αλλά συνολικά δεν θεωρώ ότι προκύπτει κάποιο πρόβλημα», είπε, λέγοντας πως η Βουλή έχει ένα αναγνωρισμένο, συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο τον οποίο εμείς ως Κυβέρνηση σεβόμαστε».

Από τις 65 προτεινόμενες τροπολογίες, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε 35 τροπολογίες, που αφορούν αποκοπές κονδυλίων, σταύρωμα κονδυλίων (ενημέρωση και γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών για αποδέσμευσή τους) και ένθεση σημείωσης που προνοεί την ενημέρωση της Βουλής για τις γενόμενες δαπάνες ανά εξάμηνο.
 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους