CIPA: Ας κρατηθούν εκτός πολιτικής διαμάχης οι επενδύσεις

Να κρατηθεί εκτός πολιτικής διαμάχης ο τομέας των επενδύσεων, μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, ζήτησε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. 

Μιλώντας στο πλαίσιο της φετινής Γενικής Συνέλευσης η οποία είναι η τελευτία υπό την προεδρία του κ. Αγκαστινιώτη, τόνισε την ανάγκη ανάδειξης των επενδύσεων σε τομέα κορυφαίας προτεραιότητας και στη μέχρι σήμερα επιτυχή διαδρομή του Οργανισμού. 

Σημειώνεται ότι μετά την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του ΚΕΒΕ, ο κ. Αγκαστινιώτης έχει θέσει στη διάθεση της Κυβέρνησης την παραίτησή του. Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέλαβε τα ηνία του Οργανισμού τέσσερα χρονιά μετά την ίδρυσή του.

«Με περιορισμένες δυνατότητες λόγω έλλειψης πόρων και εκτελεστικών εξουσιών, ιδιαίτερα σε σύγκριση με αντίστοιχους οργανισμούς ανταγωνιστικών επενδυτικών προορισμών, ο CIPA ανταποκρίθηκε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του CIPA. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν τη μόνη ασφαλή προοπτική για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής δραστηριότητας, με βιώσιμο και υγιή τρόπο, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του CIPA.

Παράλληλα ανέφερε ότι το 2016, χρονιά για την οποία έγινε η ανασκόπηση, συμπίπτει χρονικά με σημαντικές εξελίξεις, όπως το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της χώρας και η ανάδειξη σημαντικών εναλλακτικών τομέων, όπως τα επενδυτικά ταμεία, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ετησίως με αξιοσημείωτο ρυθμό ύψους περίπου 18%.

Στις θετικές εξελίξεις συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του CIPA, το απτό ενδιαφέρον από πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και συνεχώς επεκτείνουν την παρουσία τους, αλλά και στις συνεχείς αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και στο θετικό ρυθμό του ΑΕΠ. Σημαντική ένδειξη για την επιτυχία του έργου του CIPA, όπως ανέφερε, είναι επίσης η κατάταξη της χώρας ως δεύτερης ταχύτερα αναπτυσσόμενης εθνικής ταυτότητας (nation brand) για το 2017, μετά την Ισλανδία, σύμφωνα με τον οίκο «Brand Finance». Όλα αυτά, σημείωσε, «αποτελούν επισφράγισμα της θετικής πορείας της Κύπρου στον τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, και μεταφράζονται σε αύξηση – ρεκόρ, ύψους 9,1% το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος».

Μιλώντας στους κρατικούς και κομματικούς αξιωματούχους  ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε: «Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε εκτός πολιτικής διαμάχης αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα των επενδύσεων, μέσα από τον οποίο έχουμε επιβεβαιώσει ότι είναι δυνατή η επίτευξη υγιούς ανάπτυξης. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Κύπρο πιο ελκυστική για επενδύσεις, είναι ευθύνη όλων μας. Υπεράνω εκλογικών σκοπιμοτήτων ή προσωπικών στοχεύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν τη μέχρι τώρα επιτυχή μας προσπάθεια». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αγκαστινιώτης κάλεσε τη Βουλή όπως προχωρήσει τάχιστα με την ψήφιση των Νομοσχεδίων για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και για τη Διευκόλυνση των Επενδύσεων.

Η Γενική Συνέλευση του CIPA πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή εκπρόσωπων της πολιτικής ηγεσίας, κρατικών αξιωματούχων, επιχειρηματικών φορέων, ξένων επενδυτών και πρέσβεων διαφόρων χωρών.

Δειτε Επισης

ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε €140 εκατ. προς το Κράτος το α' τρίμηνο-Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023