Σ. Μαλάς: «Ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να αξιοποιεί καλύτερα το Γενικό Λογιστήριο»

Στη σημασία του Γενικού Λογιστηρίου στη δική του διακυβέρνηση ως ένας από τους πιο καλούς εταίρους σωστής δημοσιονομικής πολιτικής και σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής, αναφέρθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, ύστερα από επίσκεψη του στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας όπου συναντήθηκε με τη Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου.


 
Ο κ. Μαλάς είπε ότι «το Γενικό Λογιστήριο του κράτους αποτελεί έναν από τους πιο σύγχρονους βραχίονες της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαχρονικά έχει επιτελέσει ένα εξαιρετικό έργο» και συγχάρηκε την κ. Γεωργίου και το προσωπικό του Λογιστηρίου «γιατί παρέχουν από τα πιο αξιόπιστα και σύγχρονα εργαλεία στην εκτελεστική εξουσία να ασκεί πολιτική».
 
Ωστόσο, ο κ. Μαλάς είπε πως θεωρεί ότι «ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να αξιοποιεί πολύ καλύτερα το Γενικό Λογιστήριο και στην κατάρτιση οικονομικής πολιτικής και στον σχεδιασμό και υλοποίηση του προϋπολογισμού της χώρας και στην καλύτερη δημιουργία οικονομιών κλίμακας στις υπηρεσίες έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση και καταγραφή τόσο των υποχρεώσεων όσο και των περιουσιών του κράτους».
 
«Η δική μας πολιτική όσον αφορά την υλοποίηση του προϋπολογισμού θα εστιαστεί κυρίως στην πιο σύγχρονη και άμεση υλοποίηση στη βάση σφαιρικού προϋπολογισμού και το Γενικό Λογιστήριο θα είναι ο κυριότερος βραχίονας εκτέλεσης και σχεδιασμού αυτής της πολιτικής», πρόσθεσε.
 
Είπε ακόμη ότι «ένα σύγχρονο κράτος το οποίο θέλει να ασκεί σωστή κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να έχει εκείνα τα εργαλεία έτσι ώστε άμεσα να γνωρίζει ποιες είναι οι δυνατότητες αλλά και οι υποχρεώσεις του».
 
Αναφερόμενος στην πραγματική οικονομία, ο κ. Μαλάς είπε ότι αυτή χρειάζεται μια διαφορετική διαχείριση, προσθέτοντας ότι «η επόμενη Κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον σημαντικότατων προκλήσεων που θα χρειαστεί να κάνει παρεμβάσεις όσον αφορά τη διαχείριση της μεγάλης πρόκλησης του τραπεζικού τομέα που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», όπου πιθανό να υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση.  
 
Παρεμβάσεις όσον αφορά την στήριξη της νέας γενιάς όπου θα υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση, ανέφερε και πρόσθεσε ότι έχει εξαγγείλει «προγράμματα καινοτομίας και έρευνας τα οποία πρέπει να σχεδιαστούν μέσα από ένα σωστά δομημένο προϋπολογισμό, προγράμματα στήριξης της ανεργίας και προγράμματα σχεδιασμού του ΓεΣΥ».
 
Όλα αυτά προκύπτουν μέσα από τις υποχρεώσεις του κράτους και αυτά πρέπει να σχεδιαστούν σωστά, είπε.
 
Η κ. Γεωργίου χαρακτήρισε τη συζήτηση «πολύ εποικοδομητική» και είπε ότι συζήτησαν για τα θέματα της χρηματοοικονομικής διαχείρισης του κράτους από πλευράς του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας.
 
Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Μαλά αναφορικά με τις δραστηριότητες του Λογιστηρίου και τις αλλαγές που προωθούμε, όπως είπε, «όσον αφορά την μεταρρύθμιση στην χρηματοοικονομική διαχείριση του κράτους η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα, στην λογοδοσία, στην διαφάνεια και στην καλή χρηματοοικονομική διαχείριση όλων των πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις