Κατακόρυφη άνοδο στις δαπάνες των Κυπρίων για αλκοόλ

Την υψηλότερη αύξηση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά το μερίδιο δαπανών για το αλκοόλ κατά την δεκαετία 2006-2016 κατέγραψαν τα κυπριακά νοικοκυριά. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat από 1,6% των συνολικών δαπανών των κυπριακών νοικοκυριών το 2006 αυξήθηκε σε 2,0% το 2016. Την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε η Τσεχία, ενώ για την πλειοψηφία των υπόλοιπων κρατών μελών το μερίδιο των αλκοολούχων ποτών στις συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών παρέμεινε σχεδόν σταθερό.

Αντίθετα, το μερίδιο των αλκοολούχων ποτών στις συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκε σημαντικά μεταξύ 2006 και 2016 στη Λιθουανία (από 5,2% το 2006 σε 4,2% το 2016 ή μείωση 1,0%), τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Φινλανδία (σύνολο -0,5% ).

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2016, τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δαπάνησαν το 1,6% της συνολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Αυτό αντιπροσωπεύει συνολική δαπάνη ύψους σχεδόν 130 δισ. ευρώ, ήτοι 0,9% του ΑΕΠ της ΕΕ ή άνω των 250 ευρώ ανά κάτοικο της ΕΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν περιλαμβάνει αλκοολούχα ποτά που καταβάλλονται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Οι ετήσιες δαπάνες των νοικοκυριών για τα οινοπνευματώδη ποτά είναι σχεδόν ισοδύναμες με τις δαπάνες για ιατρικά προϊόντα, συσκευές και εξοπλισμό και ελαφρώς υψηλότερες από τις δαπάνες που δαπανώνται για την κοινωνική προστασία ή την εκπαίδευση το 2016.
 


Το 2016, στα κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τα νοικοκυριά των τριών χωρών της Βαλτικής διέθεταν το μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών δαπανών τους σε αλκοολούχα ποτά: Εσθονία (5,6%), Λετονία (4,8%) και Λιθουανία (4,2%). Ακολουθούν οι Τσεχία και Πολωνία (3,6%), η Ουγγαρία και η Φινλανδία (2,9%).

Στον αντίποδα οι χώρες στις οποίες τα νοικοκυριά είχαν τα μικρότερα μερίδια συνολικών δαπανών σε αλκοολούχα ποτά είναι: Ισπανία (0,8%) και τη Ιταλία (0,9%), Αυστρία (1,3%), Πορτογαλία (1,4%) και Γερμανία (1,5% ).
 

Δειτε Επισης

Πράσινο από Επιτροπή Οικονομικών σε σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
ΔΝΤ: Ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κραδασμούς η κυπριακή οικονομία-Οι βασικές συστάσεις πολιτικής
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις