Bελτίωση Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας κατά 2,8 μονάδες

Τον Νοέμβριο 2017 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 2,8 μονάδες, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2017, αναφέρεται στην περίληψη της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η αύξηση οφείλεται στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, στην καλυτέρευση του κλίματος στις κατασκευές, στη μεταποίηση και μεταξύ των καταναλωτών.

Η άνοδος του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, σύμφωνα με το ΚΟΕ,  ήταν αποτέλεσμα σημαντικής βελτίωσης των αξιολογήσεων για την οικονομική κατάσταση και ζήτηση του τελευταίου τριμήνου καθώς και αναθεώρησης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών.

Η καλυτέρευση του κλίματος στις κατασκευές συνδέεται με λιγότερο απαισιόδοξες απαντήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα. Το θετικότερο κλίμα στη μεταποίηση οφείλεται σε λιγότερο δυσμενείς  αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και θετικότερες εκτιμήσεις για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου, όπως σημειώνεται.

Η μικρή υποχώρηση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο συνδέεται με δυσμενέστερες αξιολογήσεις για τα τρέχοντα αποθέματα και με προς τα κάτω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Η ενδυνάμωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη οφείλεται στις ευνοϊκότερες απαντήσεις για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, καθώς και για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου–Νοεμβρίου 2017, ο ΔΟΣ κινείται σε ιστορικά ψηλά επίπεδα, ωστόσο παρουσιάζει σημαντική μεταβλητότητα λόγω έντονων διακυμάνσεων στο επιχειρηματικό κλίμα των υπηρεσιών.

Οι ψηλές τιμές που καταγράφει ο ΔΟΣ μέσα στο 2017, φανερώνουν εδραίωση της ανάπτυξης, αν και η μεταβλητότητα του δείκτη ενδεχομένως να υποδηλώνει αβεβαιότητες στο οικονομικό περιβάλλον, αναφέρεται.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μονόωρη απεργία μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΡΙΚ
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός