Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες της Κύπρου

Ανακοινώθηκε και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ο πίνακας των δεικτών για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες των οικονομιών των κρατών μελών της ΕΕ που αποτελεί μέρος του κανονισμού Six-Pack για την οικονομική διακυβέρνηση. Ο πίνακας αποτελεσμάτων παρέχει στατιστική υποστήριξη για την ετήσια έκθεση μηχανισμού προειδοποίησης που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την έναρξη του ευρωπαϊκού εξαμήνου 2018. 

Η έκθεση μηχανισμού προειδοποίησης προσδιορίζει τα κράτη μέλη για τα οποία απαιτούνται εις βάθος αναλύσεις βάσει οικονομικής ανάγνωσης των δεικτών του πίνακα αποτελεσμάτων. Ο Πίνακας αποτελεσμάτων αποτελείται από δεκατέσσερις δείκτες που σχετίζονται με τον έγκαιρο εντοπισμό υφιστάμενων ή αναδυόμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών σε επίπεδο κρατών μελών. 

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο και τους δείκτες παρατηρείται ότι στον τομέα εξωτερικών ανισορροπιών και ανταγωνιστικότητα, ο δείκτης Διεθνής Επενδυτική Θέσης της Κύπρου βρίσκεται στο -127,8% του ΑΕΠ ενώ το όριο τίθεται στο -35%. 
 
Ο δείκτης Πραγματική Συναλλαγματική Ισοτιμία που καταδεικνύει την ανταγωνιστικότητας των τιμών ή του κόστους μιας χώρας σε σχέση με τους κυριότερους ανταγωνιστές της στις διεθνείς αγορές, για την Κύπρο βρίσκεται στο -6,5% ενώ το όριο για τις χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ -5% με 5%.
 
Ο δείκτης Ενοποιημένου Ιδιωτικού Χρέους ανέρχεται στο 344,6% του ΑΕΠ, ενώ θα έπρεπε να είναι κάτω από το 133% του ΑΕΠ.
 
Ο δείκτης του Μεικτού Δημόσιου Χρέους ανέρχεται στο107,1%, ενώ με βάση τους κανονισμούς θα έπρεπε να βρίσκεται κάτω από το 60% του ΑΕΠ.
 
Παράλληλα, ο δείκτης ανεργίας ανέρχεται στο 14,7% ενώ θα έπρεπε να ήταν κάτω από το 10%.
 
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν είναι της γνώμης ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού της Κύπρου για το 2018 είναι "ευρέως σύμφωνο με τις διατάξεις του κανονισμού Συμφώνου Ανάπτυξης "και προσδιορίζει εκτενώς τις πιθανές πηγές και τους λόγους απόκλισης από αυτούς τους στόχους σε έγγραφο που απέστειλε στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που παρουσιάζεται στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής (SWD 2017 512 τελικό) σχετικά με τη «γνώμη της Επιτροπής της 22.11.2017 σχετικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού της Κύπρου».

Σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο των κρατών μελών, η Επιτροπή αναφέρει ότι "με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής 2017 υπάρχει κίνδυνος κάποιας απόκλισης από τον μεσοπρόθεσμο στόχο το 2017 και το 2018".

Στο έγγραφο προς το Συμβούλιο των Κρατών Μελών, η Κομισιόν  αναφέρει ότι «η Κύπρος αναμένεται να συμμορφωθεί με το κριτήριο του χρέους το 2017 και το 2018» και ότι «η Κομισιόν καλεί τις αρχές να είναι έτοιμες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της εθνικής διαδικασίας του προϋπολογισμού για να εξασφαλίσουν ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι σύμφωνος με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις των δαπανών βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, λόγω των κινδύνων που συνδέονται με την αύξηση των δαπανών που χρηματοδοτούνται με ταυτόχρονες αποκλίσεις στα έσοδα".

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η Κομισιόν είναι επίσης της γνώμης ότι η Κύπρος "έχει σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά το διαρθρωτικό μέρος των φορολογικών συστάσεων που περιέχονται στη σύσταση του Συμβουλίου της 11ης Ιουλίου 2017 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2017 και καλεί αρχές να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο".

"Μια συνολική εκτίμηση της προόδου που σημειώνεται με την εφαρμογή των ειδικών για κάθε χώρα συστάσεων θα γίνει στις εκθέσεις των χωρών του 2018 και στο πλαίσιο των συστάσεων για κάθε χώρα που θα προτείνει η Επιτροπή τον Μάιο του 2018", λέει η Κομισιόν.

Επιπλέον, όσον αφορά τις πηγές πιθανής απόκλισης, η Κομισιόν σημειώνει ότι "οι φόροι επί της εργασίας και του εισοδήματος των επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι από τους χαμηλότερους στην ΕΕ" και "δεδομένου ότι αυτοί οι φόροι είναι οι πλέον `στρεβλωτικοί`, η φορολογική διάρθρωση στην Κύπρο είναι λιγότερο επιζήμια στην ανάπτυξη".

Με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής για το 2017, αναμένεται επίσης ότι η Κύπρος θα παραμείνει πάνω από τον ΜΔΣ το 2017.
 
Η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται σε 12 κράτη μέλη για τα οποία θα ακολουθήσει μια "εις βάθος αξιολόγηση" το 2018. Πρόκειται για "τις ίδιες χώρες που έχουν εντοπιστεί με ανισορροπίες στον προηγούμενο γύρο της διαδικασίας των μακροοικονομικών ανισορροπιών", αναφέρει η Κομισιόν, δηλαδήΚροατία, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία. Οι εκθέσεις για τις χώρες αποτελούν μέρος της "Έκθεσης Μηχανισμού Ειδοποίησης", ενός ολοκληρωμένου εργαλείου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο αποσκοπεί στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση ανισορροπιών που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των οικονομιών των κρατών μελών, της ζώνης του ευρώ ή της ΕΕ ως σύνολο, αναφέρει η Κομισιόν.

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες