Σε κοινωνικές παροχές το 93% του προϋπολογισμού του Εργασίας

Πέραν του 90% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2018 θα διατεθεί σε κοινωνικές παροχές, με τον προϋπολογισμό να παρουσιάζει αύξηση €34 εκατομμυρίων.
 
Ο προϋπολογισμός του ΥΕΠΚΑ για το επόμενο έτος παρουσιάστηκε σήμερα από την αρμόδια Υπουργό Ζέτα Αιμιλιανίδου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με την κ. Αιμιλιανίδου να σημειώνει ότι συνολικά οι κοινωνικές δαπάνες και οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης για το 2018 συμποσούνται σε €2,6 δις.
 
Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας για το 2018 ανέρχεται σε €969,9 εκ., έναντι €935,8 εκ. το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση €34,1 εκ.
 
Όπως σημείωσε η Υπουργός, από το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών για το 2018, το 93% αφορά κοινωνικές παροχές, το 5% αφορά μισθούς και το 2% λειτουργικές δαπάνες.
 
Ο τακτικός προϋπολογισμός του 2018 ανέρχεται σε €928.3 εκ. και παρουσιάζει αύξηση €14,2 εκ. ή 2% που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση παροχής επιδόματος τέκνου κατά €2,2 εκ., στην επαναφορά επιδόματος μάνας με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ποσού €3,5 εκ., στην αύξηση κατά €2,8 εκ. της μισθοδοσίας του προσωπικού για την πρόσληψη εργοδοτουμένων καθορισμένης διάρκειας με συγχρηματοδοτούμενα έργα, στην αύξηση κατά €1,2 εκ. της κάλυψης των υλικών συνθηκών υποδοχής σε αιτητές διεθνούς προστασίας και στην αύξηση των κοινωνικών παροχών κατά €2,9 εκ, για άτομα με αναπηρίες.
 
Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός για το 2018 ανέρχεται σε €41,5 εκ., αυξημένος κατά €19,9 εκ., λόγω του αριθμού νέων σχεδίων για την καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείου και τα οποία αναμένεται να υλοποιήσει το Υπουργείο, καθώς και στην αύξηση κατά €0,9 εκ., στις χορηγίες σε εθελοντικούς οργανισμούς.
 
«Οι ευάλωτες ομάδες χρειάζονται τα επιδόματα»
Σε ό,τι αφορά την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως από το 2014 άρχισε η προσπάθεια με την εφαρμογή του ΕΕΕ, το οποίο διαμορφώνεται με βάση τη σύνθεση της οικογένειας ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της, και σήμερα οι δικαιούχοι είναι 30 χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ πέραν των 13 χιλιάδων προσώπων που δεν είχαν καμία στήριξη από το κράτος έχουν ενταχθεί στο ΕΕΕ.
 
Η Υπουργός απέρριψε τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη ότι μια κοινωνία δεν μπορεί να βασίζεται στα επιδόματα, λέγοντας πως «τα επιδόματα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τα χρειάζονται για να επιβιώνουν». Όπως εξήγησε, ανάμεσα στους λήπτες του ΕΕΕ υπάρχουν χιλιάδες άτομα με αναπηρίες και παιδιά με ασθένειες.
 
Είπε ακόμα ότι το ΕΕΕ είναι η ασφαλιστική δικλείδα για αξιοπρεπείς μισθούς. «Αν κάποιος εργοδότης θέλει να εργοδοτήσει κάποιο με €400, το ΕΕΕ είναι η ασφαλιστική δικλείδα για να δίνονται αξιοπρεπείς μισθοί» είπε και σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση εφαρμόσαμε ή θα εφαρμόσουμε οποιαδήποτε νεοφιλελεύθερη πολιτική. Το ΕΕΕ ήταν η ασφαλιστική δικλείδα για την αξιοπρέπεια του εργαζομένου. Η εργασία και ο μισθός είναι ανθρώπινο δικαίωμα» υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα συμφώνησε ότι υπάρχουν άτομα που είναι ικανά να εργαστούν, αλλά δεν αποδέχονται εργασία για να παίρνουν επιδόματα, γι’ αυτό, τόνισε, στο ΕΕΕ υπάρχει ο όρος να αποκόπτεται το επίδομα σε όσους δεν αποδέχονται εργασία. Γι’ αυτό το λόγο, είπε, έχουν μειωθεί οι δικαιούχοι του ΕΕΕ από 37 χιλιάδες σε 30 χιλιάδες, αλλά και επειδή κάποιοι έχουν βρει δουλειά.
 
«Η προσπάθεια μας είναι συνεχής για εκείνους που εγκλωβίζονται σε επιδόματα. Το 2013 όταν ανέλαβα γνώρισα πολλούς που έλεγαν ότι ήταν επιδοματίες. Όμως με το ΕΕΕ υπάρχει όρος όποιος είναι ικανός για εργασία και δεν αποδέχεται του αποκόπτεται το επίδομα. Αυτοί αμέσως διαγράφονται. Όμως στο ΕΕΕ είναι οι ανάπηροι, είναι μωρά με ασθένειες» υπέδειξε η κ. Αιμιλιανίδου.
 
Η Υπουργός ανέφερε πως οι νέες πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό. Για πρώτη φορά, είπε, κατατέθηκε νομοσχέδιο για άδεια πατρότητας για δύο εβδομάδες οι οποία να είναι πληρωμένη.
 
Επίσης τροποποιήθηκε ο νόμος που αφορούσε τις πολύτεκνες οικογένειες με αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες μιας πολύτεκνης οικογένειας και ειδικότερα για κάθε τέκνο πέραν των δύο να αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο κατά 5 χιλιάδες ευρώ, με αποτέλεσμα μια αύξηση στον προϋπολογισμό των €3,2 εκ.
 
Ακόμα έγινε επαναφορά με εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος μάνας με δαπάνη €3,5 εκ., για πρώτη φορά μετά την κατάργησή του το 2012.
 
Η Υπουργός σημείωσε ακόμα ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα επαναληφθεί το Χριστουγεννιάτικο δώρο σε λήπτες ΕΕΕ, σε εγκλωβισμένους και σε χαμηλοσυνταξιούχους, επιπλέον της 13ης σύνταξης που παίρνουν.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων