Στα €494 εκατ. τα κεφάλαια που έφυγαν το 2016

Το 2016, τα χρήματα που έστειλαν οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε χώρες εκτός ΕΕ (οι λεγόμενες προσωπικές μεταφορές), ανήλθαν σε 30,3 δισ. ευρώ, έναντι 31,3 δισ. ευρώ το 2015. Καθώς οι εισροές στην ΕΕ ανήλθαν σε 9,9 ευρώ το 2016, αυτό οδήγησε σε αρνητικό υπόλοιπο (- 20,4 δισ. ευρώ) για την ΕΕ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η πλειοψηφία των προσωπικών μεταβιβάσεων αποτελείται από ροές χρημάτων που αποστέλλονται από μετανάστες στη χώρα καταγωγής τους.

Στην Κύπρο οι εισροές κεφαλαίων ανήλθαν σε 154 εκατομμύρια ευρώ, 76 από τα οποία προήλθαν από την ΕΕ και 79 από τον υπόλοιπο κόσμο. Εν τω μεταξύ, οι εκροές ανήλθαν σε 494 εκατομμύρια ευρώ, 243 προς την ΕΕ και τα 251 εκατομμύρια προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία δημοσιεύονται στοιχεία, οι εκροές προσωπικών μεταφορών το 2016 ήταν υψηλότερες στη Γαλλία (10,0 δισ. Ευρώ), ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (7,1 δισ. Ευρώ), την Ισπανία (6,8 δισ. Ευρώ) € 6,2 δισ.). Αντίθετα, οι μεγαλύτερες εισροές καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (3,3 δισεκατομμύρια ευρώ ) και στην Πολωνία (3,0 δισεκατομμύρια ευρώ), έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου (2,5 δις ευρώ) και της Ρουμανίας (2,4 δις ευρώ). Ως αποτέλεσμα, τα μεγαλύτερα πλεονάσματα στις προσωπικές μεταφορές σημειώθηκαν το 2016 σε Πολωνία, Πορτογαλία (από + 2,8 δισ. Ευρώ) και Ρουμανία (+ 2,2 δισ. Ευρώ), ενώ η Γαλλία (- 9,4 δισ. Ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (- 4,6 δισ. ευρώ), η Γερμανία (- 4,2 δισ. ευρώ) και η Ιταλία (- 4,0 δισ. ευρώ), κατέγραψαν το μεγαλύτερο αρνητικό υπόλοιπο.

Το 2016, τα υψηλότερα μερίδια εισροών από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στις συνολικές εισροές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (99%), στο Λουξεμβούργο και στην Ουγγαρία (και 94%) και στην Πολωνία (88%). Αντίθετα, οι εισροές εκτός ΕΕ αντιπροσώπευαν περίπου τα τρία τέταρτα των συνολικών εισροών στη Γαλλία (74%) και περίπου τα δύο τρίτα στην Ιταλία (66%) και στο Βέλγιο (63%). Η Σλοβακία (97%), το Λουξεμβούργο (92%) και η Ιρλανδία (79%) ήταν τα κράτη μέλη που κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό εκροών εντός της ΕΕ στις συνολικές εκροές. Για τις εκροές εκτός ΕΕ, τα μεγαλύτερα μερίδια παρατηρήθηκαν στη Σλοβενία (86%), την Ολλανδία (83%), την Πορτογαλία (81%), τη Γαλλία (75%) και την Ιταλία (74%).
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο