€14,3 εκατ. σε δάνεια για επαναδραστηριοποίηση εκτοπισθέντων

Στο Συμβούλιο Δανειστικών Επιτροπών βρίσκεται η διαχείριση του Ταμείου Δημοσίων Δανείων και κατ επέκταση της διαχείρισης και είσπραξης των εκκρεμούντων δανείων. Σύμφωνα με απάντηση της Γενικής Λογίστριας, Ρέας Γεωργίου, σε σχετικό ερώτημα προς την Βουλή, το Ταμείο τερμάτισε την παραχώρηση δανείων από την 01/1/2007 με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και συνεχίζει να λειτουργεί με σκοπό την είσπραξη και διαχείριση των εκκρεμούντων δανείων.

Σε σχέση με την επαναδραστηριοποίηση εκτοπισθέντων έχουν παραχωρηθεί κατά καιρούς από το Ταμείο Δημοσίων Δανείων δάνεια με βάση διάφορα κυβερνητικά σχέδια. Τα δάνεια που λειτούργησαν και που αφορούσαν την δανειοδότηση εκτοπισθέντων ήταν τα εξής:

i. Σχέδιο δανειοδότησης εκτοπισθέντων ψαράδων

ii. Σχέδιο Δανειοδότησης εκτοπισθέντων για την εγκατάσταση αντλητικών συγκροτημάτων σε Τ/Κ γη

iii. Σχέδιο Δανειοδότησης Κέντρων Αναψυχής στην περιοχή Μακένζυ

iv. Σχέδιο Επαναδραστηριοποίησης Εκτοπισθέντων Ξενοδόχων

v. Δάνεια που παραχωρήθηκαν με Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου για την επαναδραστηριοποίηση ιδιοκτητών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το συνολικό ποσό που παραχωρήθηκε για τα δάνεια των πιο πάνω κατηγοριών ανέρχεται σε €6.428.740. Όσον αφορά τις κατηγορίες i-ii πιο πάνω, αναφέρεται ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν ολοκληρωμένα στοιχεία σε σχέση με τις εισπράξεις καθώς αρκετά από τα δάνεια που παραχωρήθηκαν εξοφλήθηκαν πριν την εισαγωγή του ‘μηχανογραφημένου συστήματος το 1999 και έτσι δεν υπάρχει συγκεντρωμένη η σχετική πληροφόρηση.

Πρόσθετα των πιο πάνω δανείων τα οποία παραχωρήθηκαν απευθείας από το Ταμείο Δημοσίων Δανείων, αναφέρεται ότι δάνεια σε εκτοπισθέντες παραχωρήθηκαν μέσω της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) σε γεωργοκτηνοτρόφους κατά την περίοδο 1974 - 1984 από κεφάλαια τα οποία παραχωρήθηκαν από το Ταμείο Δημοσίων Δανείων προς την ΣΚΤ προς τον σκοπό αυτό. Από έρευνα που έχει διεξαχθεί διαφάνηκε ότι η ΣΚΤ παραχώρησε 7.628 δάνεια συνολικού ποσού €7.902.931 από τα οποία σήμερα εκκρεμούν περίπου 3.720 δάνεια. Η παραχώρηση και διαχείριση των δανείων γινόταν από την ΣΚΤ. 

Αποτελεσματική διαχείριση
Στόχος των Δανειστικών Επιτρόπων είναι η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων και η είσπραξη του μεγαλύτερου δυνατού ποσού, προβαίνοντας σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την είσπραξη τους. Στις 23/6/2017 ψηφίστηκε τροποποίηση του περί Δημοσίων Δανείων Νόμου, βάση της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους Δανειστικούς Επιτρόπους να προβαίνουν σε ρυθμίσεις των καθυστερημένων δανείων συμπεριλαμβανομένης μερικής ή ολικής διαγραφής οφειλής, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Οι ρυθμίσεις γίνονται και συμφωνούνται με τους οφειλέτες λαμβάνοντας υπόψη την δυνατότητα του οφειλέτη για αποπληρωμή της οφειλής αφού συλλεχθούν και εξεταστούν όλα τα στοιχεία σχετικά με την οικονομική κατάσταση του.

Διαγραφή δανείων
Όπως σημειώνει η Γενική Λογίστρια του Κράτους, σε ό,τι αφορά τα δάνεια που παραχωρήθηκαν στα πλαίσια του Σχεδίου Δανειοδότησης εκτοπισθέντων για την εγκατάσταση αντλητικών συγκροτημάτων σε Τ/Κ γη, με συνολικό υπόλοιπο στις 31/8/2017 ύψους €89.896, το Συμβούλιο των Δανειστικών Επιτρόπων μετά από ενδελεχή εξέταση όλων των δεδομένων των δανείων και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι: α) τα δάνεια δόθηκαν χωρίς οποιεσδήποτε εξασφαλίσεις, β) οι οφειλέτες είναι συνταξιούχοι και μεγάλης ηλικίας ενώ κάποιοι οφειλέτες έχουν αποβιώσει, δ) για αρκετούς οφειλέτες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία επικοινωνίας και ε) τα υπόλοιπα ανά δάνειο, στις πλείστες περιπτώσεις, δεν ξεπερνούν τα €1.000, έκρινε ότι τα δάνεια είναι ανεπίδεκτα εισπράξεως και το όφελος από οποιαδήποτε ενέργεια είσπραξης τους συμπεριλαμβανομένων νομικών μέτρων θα ήταν σημαντικά μικρότερο του κόστους. Για τους πιο πάνω λόγους το Συμβούλιο αποφάσισε όπως τα δάνεια της κατηγορίας αυτής διαγραφούν.

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων