Βραβείο στην Αθηένου ως «Ευρωπαϊκή Πόλη Καλής Πρακτικής URBACT»

Η Αθηένου βραβεύθηκε ως Ευρωπαϊκή Πόλη «Καλής Πρακτικής URBACT» για το έργο που επιτελείται στον τομέα του εθελοντισμού.
 
Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η σχετική διάκριση "Καλή Πρακτική URBACT" ελήφθη μετά από μια επιτυχημένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων και μια έντονη διαδικασία επιλογής. Ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς παρευρέθηκε στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ταλίν της Εσθονίας για την πρόταση που υπόβαλε και εγκρίθηκε ο Δήμος Αθηένου, στα πλαίσια του  URBACT, ως Πόλη Καλή Πρακτικής με θέμα « Ο Εθελοντισμός στην Αθηένου».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το Συμβούλιο Κοινωνικού Εθελοντισμού Αθηένου (ΣΚΕ) προβλέπει τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και την κοινωνική απομόνωση. Ο εθελοντισμός είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ατόμων και υπηρεσιών. Αρχίζοντας από το 1970, εξελίσσονται σήμερα τέσσερα προγράμματα, η φροντίδα των ηλικιωμένων, η κοινοτική βοήθεια και ψυχαγωγία,  η βρεφονηπιακή φροντίδα και η κοινωνική στήριξη».

Διαβάστε ακόμα: Οι πέντε μεγάλοι επιχειρηματίες της Αθηένου

Προστίθεται ότι «οι συγκεκριμένες δραστηριότητες διασυνδέουν διάφορες γενιές και παρέχουν άμεση και συγκεκριμένη βοήθεια σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το καθήκον του ΣΚΕ είναι να κατανοήσει και να προσφέρει λύσεις, στα κοινωνικά προβλήματα εντός του Δήμου και το ΣΚΕ είναι ένα καλό παράδειγμα κοινωνικής ενσωμάτωσης. Το βασικό στοιχείο για την επιτυχία είναι ενεργοί άνθρωποι με έντονη αίσθηση του ανήκειν, να είναι γενναιόδωροι μέσα στα όρια της καθημερινής τους ζωής, ενώ με τα χρόνια, αυτό το στοιχείο έχει δημιουργήσει μια οντότητα με μια ανώτερη οργανωτική δομή πολλαπλών επιπέδων».
 
Σημειώνεται ότι «πέρυσι το URBACT προκήρυξε πρόσκληση για συνεισφορές σε πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, για να συλλέξει βιώσιμες και ολοκληρωμένες λύσεις στις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις και με στόχο να μοιραστούν και να διαδοθούν σε όλη την Ευρώπη. Συνολικά 219 ευρωπαϊκές πόλεις απάντησαν στην πρόσκληση και πρότειναν τη συνεισφορά τους σε διάφορα θέματα ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης, από την ένταξη στη διακυβέρνηση και από την οικονομία στις ψηφιακές μεταβάσεις και τις περιβαλλοντικές αλλαγές».
 
Μεταξύ αυτών των προτάσεων « το URBACT κατάφερε να επιλέξει 97 καλές πρακτικές που προέρχονται από πόλεις με την Αθηένου να είναι μία από αυτές. Ο όρος «Καλή Πρακτική» χαρακτηρίστηκε αυτή που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί καλά εξασφαλίζοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα και που θα μπορούσε να συνιστάται ως πρότυπο. Η πρακτική χρειάζεται επίσης να αναπτυχθεί με συμμετοχικό τρόπο, με τη συμμετοχή όλων των σχετικών παραγόντων επιτόπου».
 
Πρόκειται «για μια επιτυχημένη εμπειρία, η οποία έχει δοκιμαστεί και επικυρωθεί και αξίζει να μοιραστεί, ώστε να μπορεί να την υιοθετήσει ένας μεγαλύτερος αριθμός πόλεων. Όλες οι καλές πρακτικές που επισημάνθηκαν από το URBACT παρείχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την επίτευξη των στόχων και έδειξαν τα βασικά κριτήρια επιτυχίας για τη μεταφορά σε άλλη πόλη».
 
Όλες οι «Καλές Πρακτικές» πόλεων URBACT παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Ταλίν της Εσθονίας, το URBACT City Festival, μεταξύ 3 - 5 Οκτωβρίου 2017 και σ’ αυτήν έλαβαν μέρος 450 επαγγελματίες αστικής ανάπτυξης από όλη την Ευρώπη. Ηταν μια ευκαιρία για την Αθηένου να προωθήσει το έργο της και να αυξήσει την προβολή της στον ευρωπαϊκό χώρο και επιπλέον μπορεί να γίνει συνήγορος για αλλαγή, να συμβάλει σε εκδηλώσεις και δημοσιεύσεις του URBACT και να συμβάλει πραγματικά στην Ατζέντα για την Αστική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν τόσο για την «Καλή Πρακτική» της Αθηένου όσο και για όλες τις επιλεγμένες «Καλές Πρακτικές» στην ειδική ιστοσελίδα του URBACT: www.urbactgoodpractices.eu.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια