Πράσινο στην αύξηση υπερωριακής αποζημίωσης για ωρομίσθιους

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 13 Σεπτεμβρίου του 2017 για τροποποίηση της υπερωριακής απασχόλησης και της αποζημίωσης για απασχόληση με το σύστημα βάρδιας για το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό, συζήτησε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την σχετική απόφαση του Υπουργικού.

Η πρόσθετη ετήσια δαπάνη που αφορά τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εκτιμάται στις €540.000. Ημερομηνία ισχύς των ρυθμίσεων για αύξηση της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης και της αποζημίωσης του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού με το σύστημα βάρδιας θα είναι η 1η Μαρτίου του 2017, δηλαδή η ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ οι αντίστοιχες ρυθμίσεις που αφορούν το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό.
 
Οι εν λόγω ρυθμίσεις συμφωνήθηκαν με την εργατική πλευρά στα πλαίσια της Μικτής Εργατικής Επιτροπής κατ΄ αναλογία των προνοιών της συμφωνίας πλαίσιο στην οποία κατέληξε το Υπουργείο Οικονομικών με την ΠΑΣΥΔΥ.
 
Επίσης, η συμφωνία με την εργατική πλευρά διαλαμβάνει μεταξύ άλλων την επ΄ αόριστον παγοποίηση της πλήρωσης μόνιμων θέσεων ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού και παράλληλα θέσπιση διαδικασίας για αποπαγοποίηση θέσεων ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού και την κατάργηση μετά από διαβούλευση αριθμού κενών ωρομίσθιων θέσεων.
 
Ειδικότερα, σε σχέση με την αποζημίωση για υπερωριακή εργασία, συμφωνήθηκε όπως κάθε μια ώρα υπερωριακής εργασίας λογίζεται κατά τις εργάσιμες ημέρες ως 1,2 ώρες (αντί μια ώρα που ισχύει) κατά τα Σάββατα και τις Κυριακές ως 1,5 ώρες (αντί 1,3 ώρες που ισχύει). Επίσης κάθε μια ώρα υπερωριακής εργασίας κατά τις αργίες θα λογίζεται ως 1,5 ώρες (όπως ισχύει στο παρόν στάδιο) με εξαίρεση το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό που απασχολείται με σύστημα βάρδιας όπου κάθε μία ώρα υπερωριακής εργασίας κατά τις αργίες θα λογίζεται ως 1,7 ώρες (αντί 1,5 ώρες που ισχύει).
 
Η ίδια ρύθμιση θα ισχύει και για το ωρομίσθιο θα ισχύει και για το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό που απασχολείται με σύστημα βάρδιας και καλείται να εργαστεί υπερωριακά την Κυριακή του Πάσχα, παρόλο που αυτή δεν περιλαμβάνεται στις δημόσιες αργίες δηλαδή κάθε μία ώρα υπερωριακής εργασίας την Κυριακή του Πάσχα θα λογίζεται ως 1,7 ώρες.
 
Αναφορικά με την αποζημίωση για απασχόληση με το σύστημα βάρδιας, συμφωνήθηκε όπως το επίδομα Σαββατοκύριακου και νύκτας καθορίζεται στο 17% (αντί 16% που ισχύει), ενώ το επίδομα Σαββατοκύριακου στο 12,75% (αντί 12% που ισχύει).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους