ΠτΔ: Προσέλκυση νέων πλοιοκτητών με Υφυπουργείο Ναυτιλίας

H Κυβέρνηση έχει στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας και προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση έχει προβεί σε νέες μεταρρυθμίσεις στο νομικό και φορολογικό πλαίσιο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και για παροχή κινήτρων και προς πλοιοκτήτες ώστε να εγγράψουν τα πλοία τους στο κυπριακό νηολόγιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο χαιρετισμό του έναρξη των εργασιών του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2017».

 «Έχουμε αυξήσει την παρουσία μας σε σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα, όπως το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ελλάδα», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι απόδειξη της δέσμευσης για στήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας αποτελεί η δημιουργία χωριστού Υφυπουργείου Ναυτιλίας που θα λειτουργήσει από την 1η Μαρτίου του 2018.

«Πρόκειται για ένα μήνυμα σαφούς πολιτικής εμπιστοσύνης που έχουμε και σημασίας που αποδίδουμε στη ναυτιλιακή βιομηχανία στο νησί, ενώ την ίδια ώρα θα αποτελέσει ένα μοχλό προσέλκυσης επιπρόσθετων ποιοτικών πλοιοκτητριών εταιρειών στην Κύπρο», είπε.

Αναφερόμενος στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος είπε ότι δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα και την οικονομία της, διευρύνοντας τους ορίζοντες της ναυτιλιακής βιομηχανίας μέσω, μεταξύ άλλων, της δημιουργίας νέων συνεργειών.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι η κυπριακή ναυτιλία θα βρισκόταν σε υψηλότερη θέση παγκοσμίως αν καταργούνταν τα παράνομα απαγορευτικά μέτρα που επιβάλλει η Τουρκία από το 1987.
«Το θέμα αυτό βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης και θα συνεχίσουμε τις άοκνες προσπάθειες μας για άρση αυτών των παράνομων τουρκικών απαγορευτικών μέτρων που, μεταξύ άλλων, αποτελούν και συμβατική υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Παράλληλα ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι ο ισχυρός δεσμός ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνέβαλε σημαντικά στο να μετατραπεί η Κύπρος ένα από τα πλέον σημαντικά διεθνή ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο.
 Πρόσθεσε ότι η Κύπρος διαθέτει τον 11ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και τον 3ο μεγαλύτερο στην ΕΕ, ενώ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαχείρισης στον τομέα της ναυτιλίας, παγκοσμίως.
Ανέφερε, ακόμη, ότι πριν από τέσσερα χρόνια η χώρα αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που απαιτούσε ριζική αλλαγή κατεύθυνσης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ευημερίας, στο συνταξιοδοτικό, στον τομέα της Υγείας, της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, της φορολογίας και στον τραπεζικό τομέα.
«Η Κύπρος τώρα είναι μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ με ρυθμό ανάπτυξης 3.5%. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα τα επόμενα χρόνια», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι το ποσοστό εργοδότησης έχει αυξηθεί καταγράφοντας 3,1% αύξηση σε σύγκριση με το 2016, ενώ ο τραπεζικός τομέας είναι τώρα πολύ πιο υγιής. Σημείωσε επίσης ότι οι ξένες απευθείας επενδύσεις έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 9,1% το 2016 που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στις συνεχείς αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από Οίκους Αξιολόγησης, τονίζοντας ο τομέας της ναυτιλίας διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη σταθερή αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας.
 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές