Στην Κύπρο οι άνδρες εκπαιδευτικοί δεν υπερβαίνουν το 27%

Το 2015, 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι εργάστηκαν ως εκπαιδευτικοί σχολείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σύμφωνα με τη Eurostat, η οποία παρουσιάζει σήμερα ένα θεματικό διάγραμμα για τους δασκάλους με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Δασκάλων. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν καθηγητές που εργάζονται στην πρωτοβάθμια έως ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι γυναίκες κυριαρχούσαν σε μεγάλο βαθμό, αντιπροσωπεύοντας το 72% (4,1 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί). Στην Κύπρο οι άνδρες εκπαιδευτικοί δεν υπερβαίνουν το 27%. Περισσότερο από το 85% των εκπαιδευτικών είναι γυναίκες στη Λετονία και τη Λιθουανία. Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι δάσκαλοι το 2015 ήταν κατά κύριο λόγο γυναίκες. Το ποσοστό των γυναικών εκπαιδευτικών ήταν το υψηλότερο στη Λετονία (87%), τη Λιθουανία (85%), τη Βουλγαρία και την Εσθονία (83%), τη Σλοβενία (81%), την Ιρλανδία και την Ιταλία (και 80%).

Από τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην ΕΕ, 0,5 εκατομμύρια (9% του συνόλου) ήταν κάτω των 30 ετών, ενώ 2 εκατομμύρια (περίπου 36%) ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω. Στην Κύπρο μόνο το 21% ήταν ηλικίας άνω των 50 ετών. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από τους μισούς εκπαιδευτικούς έχουν φθάσει στην ηλικία των 50 ετών στην Ιταλία. Το 36% των δασκάλων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ ήταν ηλικίας άνω των 50 ετών το 2015. Στην Ιταλία, περισσότεροι από τους μισούς εκπαιδευτικούς βρίσκονται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα (57%). Υψηλά μερίδια είχαν επίσης η Βουλγαρία (48%), η Εσθονία και η Λιθουανία (και τα 47%), η Λετονία και η Γερμανία (και τα 45%).

Το 9% των εκπαιδευτικών στην ΕΕ ήταν άνω των 60 ετών, με τα υψηλότερα ποσοστά αυτής της ηλικιακής ομάδας να βρίσκονται ξανά στην Ιταλία (18%) και στην Εσθονία (17%). Μόνο το 2% των εκπαιδευτικών είναι ηλικίας άνω των 60 ετών στην Κύπρο, το 8% είναι μεταξύ 55 και 59 ετών και το 10% από 50 έως 54 ετών.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης